Zoeken
Knoop over wel of niet oudste restauratie Hinthamerstr.138 doorgehakt
Printerversie |
Hoewel al bekend was dat de gemeente bij de restauratie van het -bijna 'Mooiste pand van Nederland-op Hinthamerstraat 138, zou kiezen voor het bewaren c.q. restauren van de oudste delen, is dat nu ook gebeurd. Dat blijkt nu definitief uit de 'Aanvraag omgevingsvergunning wijziging voorlopig beschermd Rijksmonument'. *
Er waren meningsverschillen: De Kring Vrienden wilde het meer recente [19e eeuwse] plafond dat nu in het zicht was handhaven, waardoor een nog ouder plafond verscholen bleef. De gemeente en andere partijen [zie hieronder] zagen liever het oudste, 16e eeuwse, plafond in het zicht terugkeren en aldus geschiedt nu. Bezwaren tegen de keuze van de gemeente zijn afgewezen.
* zie toelichting
Achterkamer van Hinthamerstraat 138, het voormalige Vorstpand. foto's © paul kriele, 22 mei 2012. | Achter het thans zichtbare plafond zit een nog vroegere -16e eeuwse - muurschildering verborgen. |
Eerder bericht van 13-oktober 2012: Gemeente neigt naar keuze 'Bewaren oudste[16e eeuws] plafond op Hinthamerstraat 138 [voormalig Vorst-pand].
Instanties hebben enige maanden zitten bakkeleien over welk plafond in het historische [bijna uitverkoren tot 'Mooiste pand van Nederland] moet worden teruggebracht. De ene partij [Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch] zei: wat nu in beeld is handhaven. Een tegengestelde mening [Vereniging tot Behoud van Architectonisch of Historisch Waardevolle huizen] wilde de meer recente -negentiende eeuwse- schildering weghalen ten gunste van een eeuw oudere plafonddecoratie. De gemeente had al een vergunning tot sloop afgegeven, maar de status van Rijksmonument maakte dat er een nieuwe vergunning moest worden aangevraagd. Het meningsverschil werd uitgevochten voor de Commissie van Welstand.
De mening van het oudste plafond bewaren en in het zicht brengen heeft nu gewonnen, zoals nu uit een nieuw verleende vergunning blijkt. De Kríng twijfelt aan het feit of je bij sloop er iets beters voor terug krijgt ..
De procedures en bezwaren rond welke keuze: oud of nog ouder ? zijn afgerond. Het pand Hinthamerstraat 138 kan worden opgeleverd, de verhuur kan doorgaan en het pand [b.g.g] kan door de eigenaresse, Hendrick de Keyzer worden opengesteld. foto © paul kriele, 22 mei 2012. |
* Toelichting Omgevingsvergunning
Deze vergunning was noodzakelijk om de sloop van het latere 19e eeuwse plafond mogelijk te maken.
Studie naar terugbrengen ouder dan tot nu toe bloot gelegd plafond artikel van 22 mei 2012.
Vereniging Hendrick de Keyser wil de 16e eeuwse muurschilderingen die achter het -blijkbaar later aangebrachte laat negentiende eeuwse plafond- zitten, weer te voorschijn halen zodat ze terug in het zicht komen.
Er is een meningsverschil ontstaan of dat wel de moeite waard is om dat negentiende eeuwse plafond weg te halen tbv die nog oudere muurschilderingen. De meningen zijn verdeeld.
Bastion Oranje heeft continu de restauratie en nieuwe indeling gevolgd, zoals op 11 oktober 2011 onder de titel:
Dak + zolder van de Keyzerpand klaar en bijv. het artikel 'Ingrijpende restauratie van Vorstpand/ Hinthamerstraat 138' dd. 18 januari 2011.
Terug naar boven