Zoeken
Laatste eer voor Joost van den Akker
Printerversie |
De weduwe Rietje van de Akker-van Hasselt en overige familie bij het verlaten van de St. Jan. - foto © paul kriele, 14 april 2008. |
Maandagmorgen 14 april 2008/10.00 uur werd in de besloten Sacramentskapel van de St. Jan de uitvaartdienst voor de vrijdag 11 april 2008 overleden musicus en docent Joost van den Akker door plebaan Gert Jan van Rossem gecelebreerd. Van den Akkers koor Greogoriana zong een requimmis in het Gregoriaans. Naast de familie waren een 60-tal genodigden in de kapel van de Illustre Lieve Broederschap die deze gezongen requiemdienst bijwoonden.
Na afloop van de plechtige dienst deden de aanwezigen, vrienden en relaties en de leden van het koor Gregoriana -aan weerszijden van de Parade - de overledene bij het vertrek van de familie naar het crematorium uitgeleide. | -foto © paul kriele, 14 april 2008. |
Bij binnenkomst van de Sint Jan. | De zonen en aangetrouwden van de familie Van den Akker -Van Hassel dragen de baar de kerk uit. | - foto's © paul kriele, 14 april 2008. |
Joost van den Akker overleden
Vrijdag 11 april 2008 is Joost van den Akker [*25 oktober 1931], bekend musicus en muziekdocent, na een kort ziekbed op 76-jarige leeftijd overleden. Van den Akker kreeg het gevoel voor muziek met de paplepel ingegeven, door zijn vader die machinist was bij NS, maar daarnaast een verwoed muzikant.
Van muzikant tot musicus
Kleine Joost werd al op 13-jarige leeftijd als accordeonist ingedeeld in vaders huisorkest en zo zette zich deze muziekopleiding voort, geleidelijk overgaand in lessen door professionele docenten, onder wie de organist Piet Hörmann, die vader adviseerde Joost naar het conservatorium te doen. Zo speelde de jonge accordeonist in kleine muziekformaties [Dikke van der Elst/Van Dongen en het Confetticabaret] en op kermissen. Meer volwassen volgde de in de Bartjes opgeroeide Van den Akker aan erkende opleidingen studies muziektheorie, instrumentatie, dirigeren, piano en orgelstudie.
Jarenlang was Van den Akker docent aan ‘huishoudscholen’, invallend organist van de St.Jacob en dirigeerde bij uiteenlopende jeugdorkesten en harmonieën waaronder de Orthense Harmonie en het H. Hartkoor. Ook was hij 8 jaar muziekrecensent bij het Brabants Dagblad. De laatste jaren stond van den Akker, die inmiddels Chorus Novus had opgericht, bekend als dirigent bij plechtigheden in Bossche kerken.
De alom accurate Joost, die hield van mode en stijl, was een uiterst aimabele man die erover verbaasd kon staan, als hem het etiket hautain werd opgeplakt.
Maandag 14 april 2008 staat Joost van den Akker, die 55 jaar in de muziek werkzaam is geweest, zelf centraal in een laatste dienst die voor hem - in besloten kring - wordt opgedragen.
Voor zijn verdiensten werd Van den Akker onderscheiden met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesiae en Pontificae, de gouden medaille van de Nederlandse Gregoriusvereniging, de culturele penning van de stad 's -Hertogenbosch, en de medaille in de orde van Oranje Nassau.
Terug naar boven