Joost van den Akker 50 jaar in de muziek

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-04-2003 Joost van den Akker [*Den Bosch, 25 oktober 1931] viert in mei het feit dat hij 50 jaar werkzaam is in de muziek. Dat beslaat een breed terrein: dirigent, docent musicus en orkestleider.
Voor vele gelegenheden heeft hij uitvoeringen verzorgd. Bekendheid genoot/geniet hij als dirigent, met name bij uitvoeringen in de H.Harten. de parochie waar hij ook jaren organist was. Minder bekend zijn de Passieconcerten in het Groot Ziekengasthuis en wat meer naam heeft van den Akker gemaakt met de herdenkingsconcerten in het Provinciehuis. Jong nog is zijn kamerkoor Chorus Novus, gestart toen hij als dirigent in de H.Hartkerk stopte.
Joost van den Akker begon als drummer/accordenist kort na de oorlog in het huisorkest van zijn vader. Dat is dus al meer dan vijftig jaar geleden. Meer beroepsmatig doceerde hij aan huishoudscholen en dirigeerde op uiteenlopende plaatsen voor koren en orkest.

Van den Akkers 50-jarig muziekleven werd gevierd met de uitvoering van twee marialitanieën en daarmee werd tevens het Mariajaar ingeluid.
foto © paul kriele, 1 november 2000.

Zelf geboren in een volksbuurt doceerde hij in de jaren vijftig en zestig vooral op huishoudscholen. Daar vond Joost het een uitdaging meisjes uit sociale milieus toch iets cultureels bij te kunnen brengen.

De muziek is hem al als kind met de paplepel ingegeven. Vanaf zijn zesde jaar leerde hij muziektheorie. Na zijn lagere schoolperiode -kort na de oorlog - ging hij al met het huisorkest van vader Pierre van den Akker als accordeonist of drummer de kermissen af. 

Van den Akker, die aan de conservatoria van Tilburg en Den Haag diverse muziekstudies [staatsdiploma’s] heeft doorlopen, maakte in de jaren vijftig en zestig als dirigent/directeur furore met achtereenvolgens de Orthense, Houtense en ook Gemondse harmonie, waarmee hij tot in de hoogste klasse wist door te dringen.
De musicus, bij wie enige ijdelheid en dadendrang niet vreemd is, was in de jaren tachtig/negentig muziekrecensent bij het Brabants Dagblad.

Op 10 en 11 mei 2003 geeft hij met zijn Kamerkoor Chorus Novus twee unieke uitvoeringen in de voormalige Statenzaal, resp.Hervormde kerk. Daar worden door vier solisten en een ensemble enkele unieke Marialitanieën van Mozart ten gehore gebracht. Het is een concert dat in het teken staat van de terugkeer van het Mariabeeld, maar zeker zal er ook de gedreven musicus Van den Akker gloreren….