Beeldje 'Vrouw met kind' voor Lilianefonds onthuld

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-03-2005 Kort na het middaguur -maandag 14 maart 2005- heeft oud-premier en oud-commissaris der koningin Dries van Agt een beeld van het Lilianefonds onthuld. Dat gebeurde op het Emmaplein, gelegen voor het hoofdkantoor van het jubilerende fonds [Havensingel].

Het beeldje van Renée van Leusden op het Emmaplein, het plein waaraan ook het hoofdkantoor van het Lilianefonds grenst.

foto's © gerard monté, 28 april 2005 [r] .


Rond het zilveren jubileum heeft de Vughtse beeldhouwer Renée van Leusden een sculptuur ontworpen: vrouw met kind op de rug. ‘Het is, dankzij die krukken, heel constructief. Aanvankelijk dacht ik ‘gehandicapt’ dat valt niet mee, maar dit beeld straalt emotie uit. De figuren staan open voor het leven,’ aldus de ontwerpster.
Bij de ceremonie waren ook burgemeester Ton Rombouts en emeritusbisschop Jan Bluyssen aanwezig, evenals uiteraard de beeldhouwer en haar echtgenoot. 

-Boven: Verwelkoming door een verslaggever [l] en rechts burgemeester Rombouts aan de beeldhouwer Renée van Leusden. Uiterst rechts de echtgenoot van de beeldhouwster Huib van Leusden.
De ceremonie vond plaats op het  Emmaplein, gelegen aan de achterzijde van het hoofdkantoor van het Lilianefonds aan de Havensingel.
-Rechts: Toespraak door burgemeester Rombouts.
Middenin oud-premier Dries van Agt.
-Links:  Zojuist is door Van Agt het lint doorgeknipt en bewonderen de eregasten en de kunstenares [l] het beeld. Dat stelt een vrouw voor, die een kind op krukken op de rug draagt. 

-Boven:  Het kantoorpand van het Lilianafonds,een voormalig zusterklooster van de orde JMJ [Mariënburg], aan de Havensingel.

foto's © paul kriele, 14 maart 2005 en [boven] gerard  monté 28 april 2005.
 

Het Lilianefonds is nog steeds gericht op kleinschalige -persoonsgerichte –hulp, aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Bij die -zowel medische als sociale ondersteuning - gaf het fonds in landen zoals Azië, Latijns Amerika en Afrika in 2003 6,5 miljoen uit aan hulp en helpt met dat geld bijna 40.000 kinderen.
Ter gelegenheid van het jubileum is naar ontwerp van de Vughtse kunstenares Renée van Leusden een beeld gemaakt. Het fonds nodigde de landelijk bekende persoonlijkheid, mr. Dries van Agt uit voor de onthulling.

Dries van Agt begroette -voorafgaand aan de onthulling - even de kunstenares. 'Mijn handen beven,' sprak Van Agt, toen hij met de schaar in zijn hand stond. De burgemeester fungeerde zo'n beetje als gastheer en sprak een korte inleiding uit, waarin hij refereert aan het werk van Renée van Leusden. Rombouts zei dat haar sculpturen emoties uitstralen.
'Ik zelf ben ook een bewonderaar van haar werk dat ik indrukwekkend vindt,' aldus de burgemeester.
'Gewoonlijk knipt een burgemeester het lint door, maar deze keer geef ik de eer aan de heer Van Agt,' aldus Rombouts.

De kunstenares vertelde bij het pas onthulde beeld, dat ze al heel veel beelden heeft gemaakt van mensen, bijvoorbeeld uit Ruwanda, of Koerdische vluchtelingen of Bedoeïenen vrouwen. 'Ik dacht het is een eitje, maar invalide mensen had ik nog nooit gemaakt. Dus ik zag er toen tegenop om gehandicapten te verbeelden in een sculptuur. Ik was gewend aan een actieve houding: actie en beweging straalde mijn figuren uit. 
Het leek me moeilijk te werken met prothesen. Maar dit beeld is niet verdrietig. Het staat aan de poort van de vrijheid, het wil meedoen. Ik maakte een jong meisje op de rug van een vrouw dat open staat voor het even en een trotse, fiere houding uitstraalt,' aldus Van Leusden.
Het is voor de eerste keer dat een beeld van haar op een publieke plaats in 's-Hertogenbosch komt te staan.

Werken van Van Leusden, dochter van de bekende schrijfster Cri Stellweg, zijn onder meer te zien in het Vughtse raadhuis. 
In haar 30-jarige loopbaan als kunstenaar heeft zij al tal van exposities in binnen - en buitenland op haar naam staan, dichtbij huis onder meer in de Heeswijkse Galerie en wat verder weg onder meer in het Grand Palais aan de Champs Elisé in Parijs! 

Terug naar boven