Eindeljik opknapbeurt voor Putganghuisjes

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-03-2011 | Gewijzigd op: 13-04-2011
Na jaren verloedering en soebatten is dan eindelijk het verbouwen en renoveren van de vier huisjes Putgang evenzijde gestart. Nico de Bont maakt van de vier 4, 6, 8, 10 en 12 vijf  woninkjes met bovenverdieping, nieuw dak en alle bijkomende faciliteiten.
De kleinste zijn de laatste twee de nummers  10 en 12 die eerst één huisje leken door een er tussen liggende garagedeur. Allen cameren ! krijgen een nieuwe bestemming. Behalve de twee die eerder  door Wies en Frans werden bewoond.Dat wordt een huurhuisje de anderen gaan in de verkoop. 

Op nummer 6  is  een negentiende eeuwse schouw in tact gelaten.
Op nummer 8 werd een muurschildering [rand met ranken] uit de 16e eeuw aangetroffen.

Het grootste -dat ook twee woninkjes omvat,  bestaat uit drie compartimenten op de begane grond, en bevat ook nog een verdieping.
Het middelste -nummer 6  -heeft nog een opvallende natuur stenen schouw.
Ook de kelders zijn gewoon dichtgegooid.Volgens een bouwvakker uit tijds- en kostenoverweging.

De Putgang is eenzijsteeg van de Korte Putstraat en gelegen tussen cafe 't Pantoffeltje en restaurant 'In den Zevende Hemel'.
Het achterste huisje op 14 [rechts] is het grootst, maar het voorste op 4-6 doet er niet voor onder.

foto's © paul kriele, 13 en 21 maart  2011.

De achterzijde waarop te zien is dat door het aantal vierkante meters oppervlakte het voorste huisje -met dak- het grootst is.

foto © paul kriele, 21maart 2011.

De knoop werd vorig jaar zomer doorgehakt door de verkoop van de vier cameren aan de NV Monumenten Brabant*.
Het gedoe rond de bestemming van de woninkjes loopt al bijna 25 jaar*. Ooit dreigde afbraak, maar daar kwam de gemeenteraad tegen in het geweer. De oorsprong van een van de huisjes gaat naar de 16e eeuw. De vier hebben allen 19e eeuwse gevels, maar erachter schuilen - zoals zo vaak in de binnenstad - middel eeuwse interieurs.

situatie juli 2010
foto's © paul kriele, 21 juli 2010. De nogal verpauperde cameren in de Putgang.

situatie maart/mei 2006.
 
Inkijk in de Putgang waar aan de linkerkant -op de even nummers  4 t/m 12 -de cameren staan.

foto's © paul kriele, 28 maart en 31 mei 2006.


Vijfentwintigjarige geschiedenis
In 1998 adviseerde de BAM nog tot sloop en historiserende nieuwbouw ! De buurtbewoners, de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en de Stichting Brabantse Monumentenzorg maakten daartegen bezwaar. Daarop bleef het lange tijd stil.

In 2002 nam de gemeenteraad een besluit tot sloop, waarop opnieuw protest volgde vanuit Monumentenkringen.
Kort erna vroegen PvdA en VVD om een onderzoek.
Uiteindelijk [september 2003] ging de gemeenteraad overstag. Er werd een aparte stichting Putgang ingesteld om deze pandjes alsnog te restaureren.
Bij een eerdere inventarisatie werden van deze pandjes ook nog eens de kelders over het hoofd gezien. Vorig jaar [2006] kreeg de overzijde al een fris aanzien toen, als laatste in de rij gevels, de voormalige werkplaats van zilversmid Henri en later 'Ceesje' Teulings iov juwelier Grottendick volledig werd herbouwd.

De Putgang in2003, toen bij eigen onderzoek de fotograaf op een kelder uitkwam. foto © gerard monté 28 juni 2003.

Het verhaal begint met de pogingen van - toen- eigenaar van Den Heuvel uit St. Michielsgestel.
Deze particuliere belegger 'Van den Heuvel Beheer' stiet  zijn neus er al aan en kreeg er de buik van vol door tegenvallende procedures. Van den Heuvel verkocht in maart 2002 de perceeltjes aan diens compagnon Cor Verkoelen. 


Terug naar boven