Kerkstraat: Juwelier Van Buul gaat verbouwen

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-04-2009 | Gewijzigd op: 18-04-2009
De drie panden van juwelier Van Buul: vooraan nummer 14 en achteraan de nummers 8 en 10. Daar tussenin zit de Outlet- juwelier Pigalle, voorheen J. Jonkergouw-Ebben.

foto © paul kriele, 16 april 2009.

Juwelier Anny van Buul op Kerkstraat  8,10 en 14 gaat ingrijpend verbouwen.Ingrijpend, dwz voor de pandjes  links naast de concurrent Pigalle en rechts dat een antiekpandje is, dat vroeger, in de  jaren 40-50 een bakkerszaak was. Daar is A. van Zuylen uit Nuland kort voor de oorlog als bakkersknecht begon. Het pandje heeft de historische naam  'De Franse glaskorf''.
Ook interessant is de oude functie van Pigalle op nummer 12.  Daar was 75 jaar geleden kapper Busch gevestigd en op nummer 8 zou in de 18e eeuw een kinderschooltje hebben gezeten.
historie
Het bedrijf is in de jaren 70 opgericht. Verkoopster bij het Amerikaanse Oxyl-Metal, Anny van Buul, kocht na beëindiging van dat bedrijf de voorraad op en startte via parties een thuisverkoop.Via een showroom  in een garage, vervolgens de start vanuit een sigarenwinkel aan de Kooikersweg, volgde in de jaren 80 de eerste vestiging in de Kerkstraat. Het concern  met Anny als de productkenner en echtgenoot Hans [*1934] als zakelijk leider, bouwde 'Anny van Buul' uit met zaken in de Helftheuvelpassage en Maaspoort. Het  meest recent is Waalwijk.

Voor nog ouderen onder ons: Anny is als verkoopster begonnen bij de zaak van Tiggeler 'MillesCouleurs' op de Schapenmarkt 5, tegenover Vroom & Dreesmann en naast brillenzaak Van Maaren.

Wim van Buul  [*1965] vormt samen met broer Ronald [*1963] en hun wederzijdse echtgenoten Marjan en Ingeborg, de nieuwe generatie 'Anny van Buul'.