Kerkstraat 73-75: Fransch Kabinet/metamorfoseshop

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-05-2001 | Gewijzigd op: 26-06-2009
de historie
Opening Metamorfose shop 20 mei 2001
Glamour en haute-coiffure 18 mei 2001.
Fransch Kabinet in oude luister hersteld september 2000.
nieuwe inzichten bij nieuwe verbouwing  voorjaar 2000.
sjieke trendy kapsalon december 2000
----------------------
Fransch Kabinet is de naam voor het pand Kerkstraat 73/75. Mogelijk komt de naam van het pand dat tot 1885 een houten gevel bezat met wel honderd kleine ruitjes. Lange tijd is het een sjieke hoedenzaak geweest en tegenwoordig is er een trendy kapsalon gevestigd. Maar Fransch Kabinet is ook de naam voor een kast.

Het nieuwe front van Kerkstraat 73/75 kort na de officiële opening op 18 mei 2001. Sedert 1900 stond het pand bekend als sjieke hoedenzaak, tegenwoordig is het een sjieke kapsalon onder de naam 'Metamorfose-shop'. Daartussendoor was het nog een bloemisterij van Jacques Henderson, en later van Jan Karel Konings als 'De Orangerie'.

foto © gerard monté, 20 mei 2001.

Glamour en haute-coiffure   18 mei 2001.
Met veel glamour is vanavond de Metamorfose-shop op Kerkstraat 75 geopend. De trendy openingsparty werd door circa 150 gasten bezocht, met als oudste bezoekers de 75-jarige ouders van de in Den Bosch woonachtige, maar in Nistelrode geboren Mari van de Ven. Maar de aangekondigde tv-sterren lieten het afweten.
In de in drie segmenten onderverdeelde zaak van wel 40 meter diep kan men zich voor = toen - 250 gulden van een nieuw kapsel laten voorzien of gewoon voor ruim 40 gulden laten knippen. De idee is van Mari’s compagnon de Haarlemmer Rob Peetoom. Interieurontwerper Rob van Oosterhout [Amsterdam]. 
Een behandeling door deze tv-ster kost wel meer geld dan 200 euro.
zie fotoreportage even verder op

Het eerste van de drie aaneengeschakelde ruimten is nog herkenbaar als de voormalige winkel met zijn historische elementen: lager liggende granieten vloer, deur met gezandstraald raam en de raampartij in oorspronkelijke afmetingen. 

foto © Jan-Clemens-Lampe, 18 mei 2001.

Van de voormalige hoedenzaak Merx, later bloemisterij Orangerie, en tenslotte meubelzaak Boutique Artistique, herinnert alleen nog de voorkamer [winkel] met gestuuct plafond en een glazen gezandstraalde tussendeur aan de tijden van weleer. De salons zijn strak, overwegend - smetteloos - wit ingericht. Na een behandeling of tussendoor kan de clientèle zich in de tuin aan de vijver of in een prieel verpozen. 
Na de receptie was er voor de genodigden een danceparty in Brasserie Boudewijn.

Fransch Kabinet in oude luister hersteld september 2000.
Kerkstraat 73/75, ook wel bekend als Fransch Kabinet, heeft opnieuw een metamorfose ondergaan. Het pand, in eigendom van Anton Koomen, heeft vier jaar gediend als Meubelboutique 's-Hertogenbosch. Sedert najaar 1999 staat het - weer- leeg, wachtend op een nieuwe bestemming. De bovenetages zijn na bouwhistorisch onderzoek verbouwd tot twee appartementen.

Nieuwe inzichten bij nieuwe verbouwing 
Kerkstraat 73/75, ofwel het Fransch Kabinet.
Fransch Kabinet, de naam kan afgeleid zijn van het type gevel: een dikbuikige voorgevel met wel tachtig kleine raampjes, lijkend op een Fransch Kabinet. Achter het pand, heeft mogelijk de Latijnse school gestaan, zoals uit de verhalen van Albert Driessen en Jos van der Vaart valt op te maken.
Tot voor 1885 was nummer 73/75 het laatste huis in de stad met een houten voorgevel. Op de begane grond stonden in de tussenliggende winkelruimten twee meter hoge houten kasten waarin de hoeden, accessoires en fournituren werden opgeborgen.
In de woning van Toon en wijlen Rietje Merx in de Torenstraat staat zo'n Fransch Kabinet, zoals die kasten worden genoemd.

-foto © gerard monté 9 januari 2000.
 

Bouwhistorisch onderzoek
Het hernieuwde bouwhistorisch onderzoek van eind 1999/voorjaar 2000, heeft nieuwe feiten opgeleverd. In 1994 vond kort voor carnaval ook al een onderzoek plaats naar aanleiding van een illegale verbouwing. Na - zelfs een justitieel - onderzoek kon niet worden achterhaald door wie en wanneer iets uit het pand was ontvreemd. Eigenaar Komen toont nu alle medewerking en blijkt - gezien het deskundig en authentiek herstel- ook behept van een historisch besef.

Nico Jurgens van de BAM constateert nu, dat het een van de weinige panden is - buiten de Markt - waar bouwtechnisch gezien veel uit de middel - eeuwen bewaard is gebleven. Het pand dateert van kort na 1500 en is zelfs eens hoger gemaakt met gebruikmaking van dezelfde kap. Slechts anderhalve - verscholen - balk herinneren nog aan de houten voorgevel die het tot 1885 heeft gehad. Recent werd de zestiende eeuwse achtergevel - na steen voor steen te zijn afgebroken, opnieuw opgericht. Daarbij is een uitgang op de eerste verdieping, die waarschijnlijk naar een trap of uitbouw leidde, opnieuw aangebracht.

Oude behangresten
Onderzoekster Maike Tjon Akauw heeft ontdekt dat er op de eerste etage nog tamelijk oud behang [1860] aanwezig is. Bij het aanbrengen zijn bladen uit een bijbel gebruikt voor de onderlaag. Ze dateren uit de zestiende eeuw. Omdat het behang op houten lijsten werd bevestigd kan het gemakkelijk gespaard blijven. Het is geen bijzonder behang, maar wel enig in zijn soort, aldus Tjon Akaauw. Ze worden voorlopig in zuurvrije dozen in het depot van de BAM opgeslagen.

diverse winkelfuncties
Kerkstraat 75 stond rond 1900 al als hoedenatelier bekend, aanvankelijk van de dames Van Asseldonk, vervolgens mevrouw Driessen en laatstelijk met vrouw Rie Merkx. Sedert ongeveer 1978 was het de bloemisterij van Jacques Henderson en vervolgens vanaf 1985 van Jan Karel Konings. Tot voorjaar 1999 heette het 'Meubelboutique Den Bosch' .
bron: Brabants Dagblad 1994/Boek Verdwenen Stadsgezichten, januari 1998/Info BAM.

Een breder gezicht van de Kerkstraat. Het tweede pand van voren -nummer 73/75- verkeert momenteel nog in een restauratiefase [voorzijde].
foto © gerard monté, 9 januari 2000.

Sjieke trendy kapsalon  december 2000.
In de Nieuwsbrief van 16 december 2000 heeft u kunnen lezen, dat Mari van de Ven en Rob Peetoom- bekende kappers en tv-sterren, in april 2001 in dit pand een salon openen. De nieuwe bestemming van de voormalige bloemisterij/hoedenzaak is een combinatie van kapsalon, make-upadviezen en een metamorfoseshop.
Hieronder een fotoreportage van gerard monté, nav de opening op vrijdag 18 mei 2001.

Mari van de Ven himself, as haute coiffeur de 'Bois le Duc
De nieuwe voorgevel van de Metamorfose-shop op Kerkstraat 75.
 
Interieur van de zaak. foto's © gerard monté, 19 mei 2001.

De tuin met prieel en vijver in stijl. foto's © gerard monté, 19 mei 2001.

Er was druk bezoek op de openingsavond vrijdag 18 mei 2001, maar helaas lieten de VIPS en de tv-sterren het afweten.

Het pand is veertig meter diep. Er waren voorheen drie gesepareerde vertrekken. Die zijn nu doorgetrokken.
Maar de voormalige winkel grenzend aan de straat is nog herkenbaar door de verlaagd liggende granieten vloer.
Tot slot nog een inkijk in de voormalige winkel [1e compartiment] van Kerkstraat 75 waarvan de granieten vloer bewaard is gebleven. Ook de tussendeur naar de zijgang met gezandstraalde ruit is authentiek.

foto's © gerard monté, 19 mei 2001.Terug naar boven