Eindelijk verbouwing gevels Van Buul Kerkstraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-06-2010 | Gewijzigd op: 01-06-2010
De drie panden van juwelier Van Buul: vooraan nummer 14 en achteraan de nummers 8 en 10. Daar tussenin zit de Outlet- juwelier Pigalle, voorheen J. Jonkergouw-Ebben.

foto © paul kriele, 16 april 2009.

Het heeft een jaar aan procedures gekost, maar eindelijk kan Horlogerie/Juweliers Van Buul in de Kerkrstraat de gevels van zijn drie panden gaan renoveren. De Commissie Welstand had telkens bezwaar. De eerste aanvraag dateert al van voorjaar 2009. Onlangs kwam de vergunning af.

>>Een jaar geleden [14 april 2009] schreef Bastion Oranje:
Juwelier Anny van Buul op Kerkstraat 8,10 en 14 gaat ingrijpend verbouwen. De iIngrijpende gevelaanpassing wil zeggen voor de pandjes links naast de concurrent Pigalle nummer12 en rechts dat een antiekpandje is. Vroeger- in de jaren 40-50 - was het een bakkerszaak met de historische naam 'De Franse Glaskorf''. 
Ook interessant is de oude functie van Pigalle op nummer 12. Daar was 75 jaar geleden kapper Busch gevestigd en op nummer 8 zou in de 18e eeuw een kinderschooltje hebben gezeten.*
* zie hieronder voor historie Van Buul

De gemeente zegt na vragen over de vertraging van de afhandeling van de bouwprocedure, dat de Welstands- en Monumentencommissie zich diepgaand over de bouwplannen hebben gebogen. Bovendien moest er voor nummer 14  maatregelen worden genomen tegen de brandoverslag naar de ernaast gelegen woning.

*historie Van Buul
Het bedrijf Anniue vanBuyul is in de jaren 70 opgericht. Verkoopster bij het Amerikaanse Oxyl-Metal, Anny van Buul, kocht na beëindiging van dat bedrijf de voorraad op en startte via parties een thuisverkoop.Via een showroom in een garage, vervolgens de start vanuit een sigarenwinkel aan de Kooikersweg, volgde in de jaren 80 de eerste vestiging in de Kerkstraat. Het concern met Anny als de productkenner en echtgenoot Hans [*1934] als zakelijk leider, bouwde 'Anny van Buul' uit met zaken in de Helftheuvelpassage en Maaspoort. Het meest recent is Waalwijk.

Voor nog ouderen onder ons: Anny is als verkoopster begonnen bij de zaak van Tiggeler 'MillesCouleurs' op de Schapenmarkt 5, tegenover Vroom & Dreesmann en naast brillenzaak voorheen genaamd Van Maaren.

Wim van Buul [*1965] vormt samen met broer Ronald [*1963] en hun wederzijdse echtgenoten Marjan en Ingeborg, de nieuwe generatie 'Anny van Buul'.