Gevel Bart Smit terug in oude stijl

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-08-2008 | Gewijzigd op: 29-09-2008
'Bart Smit' krijgt pui terug uit de oude  -er achtergeleg-  Normaalschool 27 augustus en 29 september 2008
De raampartij via een doorkijk van binnenuit gezien. De bogen boven en zijdelingse pilasters naast de ramen van de oude schoolgevel keren terug. De timpaan van de oude school ligt al -opgeknapt -klaar. Die komt boven de winkeldeuren.
foto 's © paul kriele, 29 september 2008.


Oorspronkelijk zat achter deze houten bouwwand een speelplaats, behorend bij de Nutssschool, waarvan het gebouw er nog staat.
foto's © paul kriele, 27 augustus 2008.
Rond 1960 kwamen er etalages te staan en later vestigde zich er de Tilburgse speelgoedzaak Van Nuenen Busch, die weer later voor 12 miljoen aan Bart Smit werd verkocht.

Speelgoedzaak Bart Smit op Kerkstraat 16a is aan het verbouwen. Met name de etalages en de gevelwand krijgt een metamorfose. Eigenlijk worden gevelelementen van de pui van de oude Nutsschool teruggebracht in de pui van de speelgoedzaak. Het perceel was aanvankelijk de speelplaats van de erachter gelegen Nutsschool, die in de jaren eind 50 door Frits van der Ven van de Heidemij werd aangekocht.
De winkelpui die nu wordt aangebracht is de gesimuleerde voorpui van die oude school, aldus Verbaandert van Bart Smit. De stenen bogen rond de winkelruiten en de timpaan boven de deur, keren daarin terug. De timpaan is een klassieke van hout uitgesneden driehoek. Naast de winkeldeur worden de oude gedraaide houten ornamenten teruggeplaats.
De winkel van Bart Smit is feitelijk een aanbouw voor de school, die ooit als etalages van Frits van der Ven hebben gediend. Behalve de bruidsmode van Van der Ven zat er ook de kantoormachinezaak van Versluis.
Later vestigde zich er de particuliere speelgoedzaak Van Nuenen Busch uit Tilburg. Deze verkocht zijn winkel voor 12 miljoen aan Bart Smit.
Over 4 weken hoopt Bart Smit, onderdeel van de Blokkerketen, de verbouwing achter de rug te hebben.

Terug naar boven