Beelden keren-na reconstructie- terug pand Vanilia, vroeger Glaudemans

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-10-2012 | Gewijzigd op: 25-02-2013
Op het rijkelijk van stuucwerk en raamdecoraties voorziene pand Kerkstraat 34  staan al vanaf 1850 aan weerszijden twee -witte- beelden. 'Zij stellen de stedelijke handel en nijverheid voor,' aldus de toelichting van Harry Boekwijt bouwhistoricus bij de BAM.


Kerkstraat 34, het pand van de meubelzaak van Schreuder in 2006, toen het al de modezaak Vanilia was geworden. Linsk en rechts staan 'Handel en Nijverheid'.

foto © paul kriele, 22 mei 2006.

Maar een paar jaar geleden werd het linker beeldje onthoofd. Het was intussen gerepareerd en van een nieuw kopje voorzien. Door bemiddeling van de Werkgroep Het Kleine Monument [van 'De Kring'] met voorzitter Nort Lammers is dat klusje geklaard. Lammers, die eigelijk niet zo tevreden was over het uiterlijk van dat kopje, heeft ook nu weer aangestuurd op  herstel van beide beelden.

Het linker beeldje, dat in 2006 werd onthoofd en in juli 2008 van een nieuw hoofdje werd voorzien. 

foto © paul kriele, 28 juli 2008  ,
Het  in 2009 onthoofde rechter beeldje met de Hermesstaf en de de hoorn des overvloed als teken van handel en nijverheid.
foto © paul kriele, 16 februari 2009. 

Met de Heusdense familie Schreuder, nog steeds eigenaresse van het  beeldbepalende pand, is overleg gevoerd en werd tot een reconstructie van de zandstenen beelden besloten. De familie Schreuder had op Kerkstraat 34 en 36.
tot voor zeven jaar terug een meubelzaak.
Met behulp van Harry Boekwijt kwam men tot een reconstructie naar de situatie van1850. Dat werk is opgedragen aan Ton Mooy, de bekende beeldhouwer van het engeltje op de Sint Jan. De beelden keren zoveel mogelijk teruggebracht in de oude staat, dus met de herkenning [Hermes-staf] van de nijverheid terug.
De winkelpui met links en rechts een open plekken, waar de witte beelden horen te staan
.

 foto © paul kriele, 7 oktober 2012.

 

Binnenkort worden de nieuwe beelden geplaatst en de oude exemplaren en de mallen van de nieuwe gaan in opslag naar de BAM. De gemeente heeft dit werk gesubsidieerd. Gezamenlijk werd € 20.000 bijgedragen.

Terug naar boven