Wethouder Van Olden onthult beelden op Vanilia Kerkstraat 34

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-02-2013 | Gewijzigd op: 26-02-2013
Maandagmiddag 25 februari 2013 heeft wethouder Huib van Olden samen met  Ilse Oltmanns van het kledingconcern Vanilia, op Kerkstraat 34 de beelden Handel [Mercurius] en Nijverheid [Minverva] onthuld. Deze nu vandalisme bestendige composiet beelden,  deels  van kunststof, zijn een replica van de eerder door vandalen deels vernielde beelden op deze gevel van een historisch pand. Daarin was lang de steenhouwerij Glaudemans en vervolgens de meubelzaak Schreuder gevestigd. De beelden zijn gereconstrueerd door Ton  Mooy [bekend van 't Engeltje met mobiel], die ze zelf vanmorgen heeft teruggeplaatst.

Ilse Oltmanns van het kledingconcern Vanilia voor de gevel Kerkstraat 34, waarop in volle glorie de twee gereconstrueerde beelden 'Handel' en 'Nijverheid' weer pronken, vandalismebestendig....
'Of er moet een nieuwe beeldenstorm uitbreken,'  sprak wethouder Huib van Olden voorafgaande aan de onthulling
.

foto  © paul kriele, 25 februari 2013.

De onthulling op pand Kerkstraat 34 [Vanilia]

De onthulling van Handel resp. Nijverheid door wethouder Huib van Olden en Ilse Oltmanns van Vanilia. Het linker beeld Nijverheid is herkenbaar aan de staf van de godin Hermes.
foto's © paul kriele, 25 februari 2013.

De toespraak van de wethouder
Huib van Olden begon zijn toespsraak met: 'Zullen we het eens over  vrouwen hebben..'Waarom? In deze tijd dachten sommigen : We gaan de beeldenstorm opnieuw doen. We gaan vrouwenbeelden slopen.
Van Olden: 'Maar dat slopen ligt honderden jaren achter ons.'
De wethouder begroette onder meer de deputaties van Vanilia, van de Heusdense meubelzaak Schreuder, de heren van de BAM [Harry Boekwijt], van de gemeente en van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch: de voorzitter Joop Thissen en Nort Lammers en Piet van Leeuwe van de werkgroep Het Kleine Monument.
Van Olden vond het jammer dat juist van dit pand, die prominente beelden, waar je vanuit de Korte Putstraat komend, zo tegen aanloopt, werden onthoofd. ]
En Van Olden vervolgde: ''We hebben botje bij botje gelegd [Gemeente eigenaars Schreuder, Vanilia en de BAM].
Handel en Nijverheid hebben we in dit economisch tijdsgewricht hard nodig, waarbij ik duid op de maakindustrie.
Het is prachtig dat deze elementen twee vrouwen uitbeelden.
In de jaren 70 was er ook iets mis, toen hebben ze de twee van elkaar af laten kijken.. Maar nu kijken ze weer naar elkaar.
Ik ben dol op het onthullen van vrouwen,' aldus besloot cordaat Van Olden dit ceremonieel en ging over tot het laken er af trek nken..... samen met een vrouwe, Ilse Oltmanns! 

De genodigden in de zaak Vanilia tijdens de toespraak van wethouder Huib van Olden. Rechts de heren Schreuder van de voormalige meubelzaak op dit punt Kerkstraat 32,34 en 36 . foto's © paul kriele, 25 februari 2013


zie ook artikel 'Beelden keren terug op pand Kerkstraat 34 [Vanilia] dd. 20 februari 2013 en Beelden keren terug van  9 oktober 2012.  Daarin ook de linken naar voorgaande artikelen zoals  van 2009.

Terugplaatsing beelden met bloed* zweet en tranen..
Boven het takelen van de twee beelden onder toeziend oog van Vanilia-directrice Ilse Oltmanns. Op de rug gezien beeldhouwer Ton Mooy .
Links de twee -deels vernielde- exemplaren die naar de opslag van de BAM gaan.

*Op het beeld Nijverheid op de foto hierboven, zat een bloedspat....

foto's © paul kriele, 25 februari 2013/ 12.00 uur.


Terug naar boven