Utrecht: Opnieuw een oude De Gruyterwinkel in ere hersteld

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-02-2015 | Gewijzigd op: 05-03-2015
In Utrecht, aan de Bemuurde Weerd 3, is een oude De Gruyterwinkel in zijn oude luister hersteld. Het pand ziet er weer uit alsof De Gruyter nooit is weggeweest. Het werd door De Vrijwiligerscentrale Utrecht gekocht, opgeknapt en in gebruik genomen.
Het bijzondere van dit pand is dat het ook nog eens het originele interieur heeft, ofwel alle tegeltableaus en de grote spiegel achter de toonbank, zitten er nog in.
Een van de voorvechters voor behoud c.q. terugkeer van winkelpanden van De Gruyter, Peter Sprangers**, zegt dat dit cultureel erfgoed behoort tot het DNA van de stad Utrecht....

Panden van voorheen De Gruyter, die door een renovatie of opknapbeurt in de oude luister zijn teruggebracht:
-Den Haag Beeklaan 303
-Utrecht Bemuurde Weerd OZ-3
-Den Bosch Hinthamerstraat 31 [alleen de gevel...]
-Nijmegen Mariaplein 6
-Breda Haagdijk 2
-Helmond Veestraat 2
-Hoorn Nieuwsteeg 11
-Tilburg Gasthuisring 5-Links: De geheel gerenoveerde en in stijl opgeknapte De Gruyterwinkel 
aan de Bemuurde Weerd 3 Utrecht.

-Onder links: Het interieur van de winkel op de Hooge Steenweg 8.
Hieronder: Hinthamerstraat 31.
Op deze hoek met de Gasselstraat bevond zich ook een winkel van De Gruyter. Daarvan zijn aan de gevel enkele relikten bewaard gebleven.
De tableaus, die zich nog achter de
kunststof wandplaten bevinden, zitten er ook nog in.

*Er kwam in 1971 een eind aan het grote levensmiddelenconcern, dat onder meer vermaard was om zijn koffie en chocolade. In dat jaar werd het aan de Steenkolen Handels Vereniging [SHV]  verkocht. De winkels werden ofwel verkocht, ofwel onder een andere naam voortgezet door collegae concerns. Maar in 1976 raakte de naam De Gruyter- als winkel of fabriek -  helemaal uit beeld. De fabriek in de Orthenstraat ging eind jaren 80 tegen de grond, maar Fabriek II aan de Veemarktkade houdt -als centrum voor startende en innovatieve ondernemers - de naam De Gruyter nog in ere.

>.Zie ook de pagina Geschiedenis en ontwikkelingen van De Gruyter  dd. 1 maart 2003.

** Peter Sprangers is de auteur van 'De kunst van De Gruyter', dat in 2010 verscheen en met name de [Utrechtse] keramiek in de spotlights zet.

Terug naar boven