Nieuw –Utrechts - boek over De Gruyter

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-12-2010 | Gewijzigd op: 09-09-2017
Zaterdagmorgen werd in een voormalig De Gruyterfiliaal in de Biltstraat in Utrecht een nieuw boek over De Gruyter - dit keer gericht op de tableaus- gepresenteerd.
De auteur Peter Sprangers van ‘’De kunst van De Gruyter’ heeft het ontstaan van de winkelketen in Utrecht als uitgangspunt genomen. Biltstraat dateert van1898 en was een van de eerste De Gruyterfilialen. Maar de titel verraadt dat de oude winkelier en voormalig docent met name –naast de handelsmentaliteit van Jacques en Lambert- de tegeltableaus als leidraad nam.
Achterliggend motief van Sprangers studie is dat de van origine Brabander, hoopt dat in Nederland het voorbeeld van het renoveren van oude De Gruyterwinkels zal uitdijen. Utrecht heeft, volgens Sprangers het echte De Gruyter-DNA. Zijn beweegreden met het pand de Bemuurde Weerd OZ.3 als voorbeeld, heeft de gedreven auteur en onderzoeker Sprangers, in een manifest vastgelegd.
Voor Sprangers was deze zaterdag 'De Dag van De Gruyter', ofwel 3-Day.

De auteur Peter Sprangers biedt links Lauri de Gruyter,
kleinzoon van Jacques de Gruyter en rechts aan
Josien Stehouwer, van 'Begijnkade 18 Uitgevers', het eerste boek aan.
foto's will porrio [l]
en © paul kriele [van mobiel], 4 december 2010.

De presentatievan 'De Kunst van De Gruyter' vond plaats in een vestiging van De Keizer Makelaarsgroep, waarvan directeur Frank Verveer, ook bezield raakte van de interieurs van de DG-winkels. Van Veer, die in 1999 het pand Biltstraat 24 kocht, stond al als 15 jarige vakantiehulp in een De Gruyterzaak.

Impressie aanbieding 1e exemplaar
-Links boven: De toespraak door Lauri, kleinzoon van Jacques De Gruijter. De laatste is de telg uit het kruideniersgeslacht, die vanuit Utrecht het winkelarsenaal deed uitgroeien tot over geheel Nederland.
-Boven: De aanbieding van het 1e exemplaar 'De Kunst van De Gruyter' door de auteur Peter Sprangers aan Lauri de Gruijter.
-Links: Ook de gastheer Frank Verveer van Keizer Makelaars gaf uit persoonlijke beleving een inkijk in de ontwikkeling
van de DG-winkels met name mbt Biltstraat 24.


foto's ©  luc ijpelaar, 4 december 2010.


De Gruytyernazaat
Lauri de Gruyter, kleinzoon van Jacques de Gruyter, die het eerste exemplaar kreeg aangeboden, vertelde zijn herinneringen aan opa Jacques en interessante wetenswaardigheden van/over het familiebedrijf De Gruyter.

De Bemuurde Weerd OZ. 3 in Utrecht, waar Peter Sprangers' kennismaking lag met de De Gruyterwinkels en zijn tableaus.
'Het meest uitgesproken overblijfsel van het kruideniersimperium De Gruyter,' aldus het boek [pag.68].

foto © will porrio.

Bij zijn kennismaking met het pand Bemuurde Weerd OZ.3 voelde Sprangers dat in achter dat pandje de ontstaansgeschiedenis van De Gruyter lag verscholen. Sprangersontdekte dat de tableaus het handelsmerk van het kruideniersconcern waren.
Sprangers tot slot: 'Als Den Bosch 16 miljoen uitgeeft aan het opknappen van de oude DG-fabrieken Veemarktkade, kan Utrecht niet achterblijven zijn DG-winkels te restaureren.'

Ook Herman van Kesteren, kleinzoon van de tableauschilder [Utrechtse faience- en tegelfabriek Holland] Hermanus van Oostveen was, evenals zijn broer Hans aanwezig bij de boekpresentatie.

foto [vanaf mobiel] © paul kriele,  4 december 2010. 
 

'De Kunst van De Gruyter' € 19,95. Uitgave Begijnekade 18 Uitgevers  info@Begijnekade18.nl
Terug naar boven