Bakker Ton van Cromvoirt Postelstr. 54

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-10-2008 Postelstraat 54 en omgeving
Het pand Postelstraat 54, dat tot voor een jaar [2006] terug nog in eigendom was van Ton Meulman van Boekhandel Heinen, was vroeger -in het begin van de 20ste eeuw -een bakkerszaak met een bakkerij op de achterplaats van de buurman op nummer 56. Martien en Antoon van Cromvoirt stapten in het voetspoor van hun vader Martinus van Cromvoirt die al met de bakfiets langs de deur ging om brood te bezorgen.

De Postelstraat met [2e van] rechts [witte pand] het Huis van Boxtel en daarachter [grauwe pand] Het wapen van Luiken. Verderop ligt Huize De Munt. Het Uilenburgstraatje met links vooraan het perceel, waar Antoine Jacobs een drieverdiepingen hoog pand neer liet zetten.
In dat rijtje woonde ook Vossen en achteraan begint de zaak van Bakker van Cromvoirt.
Achteraan [links] zit een doorgang, Deze poort achter de woning/bakkerswinkel kwam uit op de plaats, achter het buurpand Postelstraat 56. Op die binnenplaats stond de bakkerij van Van Cromvoirt.



knetterende urine

In zijn jeugd was Ton van Cromvoirt een kwajongen die de stad hier en daar op stelten kon zetten. Het pandje vooraan [ nu van Antoine Jacobs] was in de jaren 60 gekraakt door ene Frank Frenken. Diens broers Jacques en Ton werden allen kunstenaar/schilder. Deze Jan Frenken dacht dat ie ook al heel wat op dat gebied presteerde. Frenken en diens kornuiten hadden dat huisje gekraakt maar het was er ontzettend vochtig. De muren druipten van het vocht, vertelt Ton van Cromvoirt. Met carnaval lachten we ons kapot omdat als er een wildplasser tegen de gevel stond te plassen het knetterde van de stroom en de zure unirne. In onze jaren noemden wij de bewoners van dit straatje -in tegenstelling tot de middenstanders- het straotjesvolluk.

Boven links: het Pand Postelstraat 54, de voormalige bakkerij van Martinus van Cromvoirt, wiens zonen Martien en Antoon ook bakker werden. Martien is het kleine ventje op de foto. Achter hem staat de huishoudelijke hulp, dienstmeid zei men. Na Grootvader Martinus en diens vrouw Asvelt of Asveld, die acht kinderen kregen, zetten hun zonen Martien en Antoon het bedrijf dat gespecialiseerd was in beschuit en speculaas, voort. 
Boven rechts: In de rechter etalage staat het ingelijste certificaat plus de lauwerkrans die bij de prijs behoorde die bakker Van Cromvoirt in Parijs in 1918 ontving als beste beschuitenbakker. De linker etalage ligt vol met broden.
-Rechter foto: vader Antoon van Cromvoirt die 's ochends vroeg al brood bakte en voor dag en dauw op sjouw ging om de klanten hun brood te bezorgen.

 

stamboom

De Van Cromvoirts zijn afkomstig uit Bokhoven en de Van Asvelts uit Lempde. Een van de dochters van bakker van Cromvoirt huwde met ene van Vossen uit het Uilenburgstraatje.
historie
Het pand nummer 54 heeft als naam Gorcum. Het dateert van de 15e eeuw, maar de gevel is uit de 18e eeuw. Onder het pand zit een bogenkelder [tongewelf].
Bij de restauratie werden in de diverse kamers en in de kelder kaarsennissen ontdekt. Rond 1880 was er in dit pandje een zaak in koloniale waren gevestigd. In de jaren 1920-1960 was het eeb bakkerszaak



Terug naar boven