Eind aan 130 jaar bakkerstraditie De Groot

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-12-1999 | Gewijzigd op: 19-05-2009
Bakker Tonnie de Groot woont niet meer op den hoek Markt/Kerkstraat. Deze neef van de bekende chocoladebollenbakker- Jan de Groot- houdt het voor gezien. Hij en zij vrouw willen op hun lauweren gaan rusten. Maar Tonnie blijft nog wel het speciale bakwerk doen. Dat gaat hij voortzetten bij -weer een andere neef- in de Van Noremborghstraat, de banketbakker De Groot.
Op den hoek daar woont een bakker
en dieje bakker heeft een sik
en dieje sik kreeg op zijn mieter
met een grôôte krentenmik
[couplet uit carnavalspotpourri]
[Tekening van Peter Maas,1983]

De reden dat Tonnie- na tien jaar op de Markt en daarvoor aan de Kooikersweg- stopt, zijn de complicaties bij het personeelsbeheer en de enorme huurprijzen. Het pand, al sedert de jaren dertig eigendom van de familie Eickholt, moet circa 160.000 gulden huur per jaar opbrengen, ofwel ruim 13.000 gulden per maand. Voor Eickholt was het eigendom van bakker P. Verheijden.
Op den hoek van de Markt is al 130 jaar een bakkerij gevestigd. Er bestaan nog papieren zakken en foto's van de zaak met de naam P.Verheijden erop. Bakkers zaten vroeger meestal en verplicht op de hoek van de straat, een verplichting voortgekomen uit het brandgevaar van bakkerijen.

Op de foto is het meest rechtse pand van het blok midden op de Markt de voormalige bakkerij van Tonnie de Groot. De Groot stopte eind december 1999 waarmee hij een geschiedenis van 130 jaar bakkerstraditie op Markt 21 afsloot.
Schaap & Citroen begon er eind mei 2000 een juwelierszaak.
foto © gerard monté 4 april 1999.

Markt 21 werd eind jaren vijftig verbouwd. Het behoort tot de top-5 van de meest lelijke gebouwen in de stad. Het is nog steeds in bezit van de familie Eijckholt.
Mark Eickholt deelt mee dat rond 1863 de eerste ontwerpschets door de gemeente werd afgekeurd. Frappant is dat die tekening juist een historiserende opzet had. De gemeente ging uiteindelijk wel akkoord met het ontwerp van de strakke uitvoering zoals we die nu kennen. .. Met andere woorden: De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.. , zo heet dat in een bepaald jargon. 

Nieuwe bestemming
Zaterdag 20 mei 2000 opende Schaap& Citroen een juwelierswinkel op de hoek volgens het concept dat ook Lucardi aan de overkant in de Kerkstraat hanteert. De klanten kunnen via kijkkasten het artikel van hun gading uitzoeken.

Het pand aan de linkerzijde -op de hoek met de Kerkstraat- is de voormalige bakkerij die verbouwd is tot juwelierszaak van Schaap & Citroen, evenals de juwelier in het rechterpand behorend tot het Vendexconcern.

foto © gerard monté, 23 juli 2000.
Terug naar boven