Cultureel brandpunt : Agora op GZG-terrein

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-03-2014 | Gewijzigd op: 20-03-2014
In en rond de monumentale gebouwen [klooster, kerk en stervormige verpleeggebouw] op het GZG-terrein is een transparant zogenaamd Agora voorzien.  Agora is de verzamelnaam voor kennis, markt [commerciële ruimten] en lounge/ontmoeten] verdeeld over drie etages,die met roltrappen bereikbaar zijn. Centraal komt daar de stadsbibliotheek en het Stadsarchief.
Impressie foto met links het stervormige verpleeggebouw, middenin klooster en kerk en rechts de achterzijde van het Mariapaviljoen dat buiten dit concept valt.

De bieb blijft nodig, aldus de wethouders  Huib van Olden en Jeroen Weyers bij de presentatie van het raadsvoorsteldoinderdagmiddag 20 maart 2014 aan de pers. “We gaan informatie en activiteiten op een vernieuwende wijze aanbieden. Een manier die aansluit bij de (toekomstige) behoefte van onze inwoners en bezoekers. De Agora biedt ook ruimte om samen kennis te delen. En daarmee krijgen we een eigentijdse publieke voorziening waar mensen kennis en meningen met elkaar delen, elkaar ontmoeten en waar altijd iets spannends te doen is.”
Interieur van de Agora voor bieb en stadsarchief. In de kapel is een horecavoorziening gepland. De winkels komen op de koppen van het  voormalige verpleeggebouw en in het kloostergebouw.

 Wethouder van Olden: “En door de samenwerking met het stadsarchief kan dat dagelijks leven ook in de historische context worden geplaatst.” De Agora biedt informatie aan, maar nodigt inwoners ook uit om zich te presenteren. Of om met elkaar in gesprek te gaan.

De Agora met  10.000m ² vloeroppervlakte waarvan 2/3 voor bieb en stadsarchief, krijgt aan de zijde van de Arena en aan de Noordkant [vanaf de Van Berckelstraat] een ingang. Door de  nieuwbouw komt het monumentale karakter van Stergebouw en het Zusterhuis weer tot uiting. De rest, eenderde, is voor kantoren, horeca en winkels.

Pas begin 2015 start het ontwikkelplan. Er dienen eerst allerlei procedures en studies te worden doorlopen door de complexheid van dit object  tgv meerdere functies, eigenaren en beheer/exploitatie. Eind dit jaar kan een architectenkeuze worden gedaan.
Verwacht wordt dat medio 2016 met de bouw van de Agora, waarvan de stichtingskosten € 29 miljoen bedragen, kan worden begonnen.
Het gebouw van het Stadsarchief blijft bestaan als depot en wat er met de bibliotheek in de Hinthamerstraat gaat gebeuren, daarover zijn de opties in bespreking .

Terug naar boven