OfficiŽle start sloop Groot Ziekengasthuis / kogel gooien...

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-11-2014 | Gewijzigd op: 26-11-2014
Dinsdagmiddag 25 november 2014, rond 17.00 uur, werd –na wat toespraken -met een hefmachine aan de kant van het kanaal het eerste balkon van het verpleeggebouw van het oude Groot Ziekengasthuis omlaag gehaald. Dat gebeurde door machinist -wethouder -Geert Snijders, die een tiental jaren geleden aan de wieg heeft gestaan van de plannen voor de invulling van dit terrein.

Op een veilige afstand stonden een 70-tal genodigden met bouwhelm op en een kleine sloopkogel in de hand. Deze toekijkers van het oude GZG [Peter de Kubber], van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, van Heijmans en van VOF GZG* eigenaar van dit complex en de ontwikkelaar van woningen en winkels en andere betrokkenen, onder wie enkele oud-buurtbewoners mochten als eerste op een symbolisch opgetrokken muurtje die sloopkogel gooien. .
De ceremonie werd aan elkaar gepraat door entertainer Eric van der Steen.
 
-Rechts: De genodigden in de oude Mariakapel van het ziekenhuis.
-Onder:
Ceremoniemeester / entertainer Eric van der Steen.
-Rechts onder: Sprekers proosten op de goede afloop van de sloop.
vlnr.: Wethouder Geert Snijders, Harwil de Jong [vof GZG] en Cor-Jan van der Wal.

foto's © paul kriele en henk van esch [r.-onder], 25 november 2014.

Toespraken
Cor-Jan van der Wal, manager van het JB-ziekenhuis vond het een mooi moment, zoals hij zei: ‘Slopen om iets nieuws te creëren.’Van der Wal refereerde aan de verkoop van het complex, 20 jaar geleden en aan het feit dat hier al 700 jaar zorg wordt verleend. Dat was een bruggetje naar de toekomst en de invulling van het gebied.

De sprekers vlnr Cor-Jan van der Wal, manager JB-ziekenhuis, Harwin de Jonge directeur VOF GZG en wethouder Geert Snijders.

Ook voor Geert Snijders, die in deze zaak de projectwethouder is,  was het een bijzonder moment. ‘Slopen is niet afbreken. Slopen staat voor opbouw. Dit is nog steeds een buitenkans voor de binnenstad waar ik achter sta, sprak Snijders. ‘Ik neem dit najaar afscheid als wethouder, maar ik heb aan de wieg gestaan van deze binnenstadsontwikkeling. Daarom zet ik de blik op de toekomst, naar een nieuwe locatie met winkels en woningen van kwaliteit.’

En als uitsmijter: 'Ik zie in mijn droom geen theater en ik zie geen bioscoop. Zouden ze dan toch naar mij geluisterd hebben?’Wethouder Geert Snijders en Cor-Jan van der Wal ontvingen van Harwil de Jonge [VOF GZG] een cadeau: een ingelijste luchtfoto van het complex
.


 

Voordat de genodigden naar het slooptafereel vertrokken, mocht een ieder een handtekening zetten bij de eerste te verwijderen steen van het oude GZG.


foto's © henk van esch [l.] en paul kriele, 25 november 2014.

Harwil de Jonge, directeur van de vof GZG die kantoor houdt in het Mariapaviljoen, dat ooit als een verpleeghuis voor besmettelijke ziekten diende, zinspeelde op die locatie met zijn uitspraak dat ‘… ons enthousiasme besmettelijk is’. De Jonge vroeg zich af: ‘Hoe kunnen we onze nieuwbouw het karakter geven van creativiteit en bedrijvigheid die hier intussen zijn ontstaan? ‘ De directeur van vof GZG-terrein ziet de ontwikkelling als een spannende reis, omdat we aan de binnenstad publieke ruimte toevoegen. Afgeschermde stad wordt open stad.'
 In janauri 2015 maakt vof GZG* bekend wat de nieuwe plannen voor de invulling met -de eerste 200- woningen zijn. Maar eerst gaat er nog 150 miljoen kilo gebouwen tegen de grond..’ Die worden per schip afgevoerd. Eind 2015 moet de sloop zijn afgerond.

Verpleeggebouw [*1969] aan de zijde Zuid-Willemsvaart

Voordat wethouder Snijders de officiële sloophandeling verrichtte [l.]. mocht een ieder met een verstrekte kleine sloopkogel  een symbolische muur omver gooien. Onder hen was ook een oud-bewoonster van het gebied [zie foto hierboven]. Sloopbedrjjf VSM maakt verder het karwei af dat tot ongeveer eind 2015 duurt.

foto's © paul kriele, 25 november 2014.

Daarop volgde door entertainer Eric van der Steen een kort intermezzo met wat nostalgisch klinkende songs . ‘Aan alle mooie dingen komt een eind wat via een fotoserie van vroeger [ 30 maart 1274 stichting Groot Gasthuis] tot het einde van het GZG, dmv foto’s werd getoond.

Toen was het moment van de officiële sloop aangebroken. Het gezelschap ging door de oude gangen van het stervormige verpleeggebouw [*1914] en de poliklinieken [*1932] naar de kanaalzijde, waar voor het verpleeggebouw [drie vleugels gebouwd tussen 1966-1968]  de ceremoniële sloophandeling plaats vond.

foto © henk van esch, 25 november 2014.

*VSM is het sloopbedrijf dat nog tot eind 2015 werk heeft aan de sloopklus.
vof GZG is een samenwerking tussen AM Real Estate Development en Heijmans Vastgoed.

 Voor geregelde info over het project zie GZGterrein

Terug naar boven