Reactie Jeroen Boschziekenhuis op 'uitzetten' huurders

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-11-2015 Bericht van maandag 16 november 2015 JBZ zegt dat huurders op tijd zijn gewaarschuwd..

Feitelijk is het zo dat het GZG-terrein in 1995 is verkocht aan de ontwikkelingscombinatie vof GZG. Daarin is afgesproken dat het terrein en de panden leeg worden opgeleverd.
Een groot aantal huurders en gebruikers zoals Moyses’ Bosch en De Kikvorschen* ontvingen al in 2010 van het JBZ een brief waarin stond dat zij tot de sloop konden blijven. De meeste huurders hebben het terrein inmiddels verlaten.
Alleen de gebruikers Moyses’ Bosch en De Kikvorschen zijn gebleven omdat zij geen andere ruimte konden vinden. 
De directie van het JBZ heeft lange tijd beide partijen gedoogd.

De reden van een definitief verzoek de panden te verlaten, is omdat de gebouwen voor de verdere planontwikkeling van het Gasthuiskwartier nodig zijn

Het JBZ vindt het
vervelend dat Moyses’ Bosch en De Kikvorschen het terrein nu definitief moet verlaten zonder dat zij zicht hebben op een ander onderkomen. Zeker gezien de betekenis van beide partijen voor de stad Den Bosch.


*De Kikvorschen  plannen nog vijf jaar..!!
Terwijl de voorzitter van De kikvorschen, Bertie van den Heuvel, vrijdag zei dat De Kikvorschen nog vijf jaar in de Nieuwstraat mogen zitten ['Dat is de afspraak,' aldus Van den Heuvel] komt van de kant van het JBZ een definitief verlaten van het terrein tegelijk met Moyses' Bosch naar buiten.

Bericht vrijdag 13 november 2015. Einde huurkontract voor Moyses' Bosch en De Kikvorschen
Voor het GZG- terrein staan de tijdelijke huurders een ‘einde huur contract’ te wachten. In het algemeen geldt de huuropzegging per 1 maart 2016*. Er lijkt verschil te bestaan.
De Rederijkerskamer Moyses’ Bosch moet per 15 december 2015 de voormalige regentenkamers uit. Dat was eerst per 1 oktober 2015.
Moyses’Bosch, dat 100 jaar bestaat, zit tot en met Nieuwjaar met een reeks van jubileumactiviteiten. Daarna moet dan nog het gebouw worden leeggeruimd
Voorzitter Carol van de Water: ‘We zitten hier al 35 jaar. Maar het JBZ heeft geen oren naar onze wensen.
Medio 2016 zou ons veel beter uitkomen.’

Zicht op de waterpoort waarvoor de gebouwen
[oude regentenkamers] van Moyses' Bosch staan.

foto's © paul kriele, 28 maart 20006.

*
VOF* GZG ontkent de uiterste datum1 maart 2016.
Het JBZ moet de genoemde gebouwen voor 1 januari 2016 leeg aan VOF* GZG opleveren .

Van de Water over het JBZ: ‘Intussen is er een nieuw bewind. Dat zegt aan ons geen boodschap te hebben.
Van de Water:’We gaan voor repetities naar de Triniteitstraat in het pand van Bij Kathrien. Maar daar hebben we niet alles onder één dak. En elders gaan spelen..? Dan zijn we onze identiteit kwijt….
De gemeente [Stadsbedrijven] heeft toegezegd voor ons uit te kijken naar een alternatief,’aldus de voorzitter van Moyses’Bosch.
De voormalig apotheek, gelegen 
vlak bij de oude houten toegangspoort  naar het terrein.


foto's © paul kriele, 28 maart 2006.

Miljoenen restauratie
Aanpalend aan de oude regentenkamers bevindt zich de oude apotheek. Die is ook via de oude houten poort in de Korte Waterstraat te bereiken.
Van de Water:’Fiscalist en mecenas Johannes van Rooy heeft dit perceel als anti-kraak ingenomen. In onze posities trekken we vriendschappelijk én gezamenlijk op.
Er is nog een mogelijkheid,’ legt Van de Water voor.
‘ Als wij of Van Rooy het pand kopen, dan moeten we wel beide panden kopen. Dat houdt in dat we de plicht hebben tot restauratie. Voor Van Rooy is dat niet onoverkomelijk. Maar in ons geval, zijn we gekoppeld aan de Waterpoort. Dus dat karwei gaat dan in de miljoenen lopen.
Kortom er is voor ons geen best vooruitzicht .’
De achterzijde van de panden in de Nieuwstraat,
waaronder
de oude Bloedbank waarin De Kikvorschen huizen.

foto's © paul kriele,  28 maart 2006.

Maar de Kikvorschen huren de oude Bloedbank in de Nieuwstraat nog vijf jaar. ‘Dat is de afspraak,‘ zegt voorzitter Bertie van den Heuvel. ‘We hebben onlangs het gebouw hier en daar opgeknapt, zoals het bouwen van een nieuwe toiletgroep en het veilig stellen van de verdiepingsvloer.’

*
VOF* GZG verwijst voor de genoemde panden naar de feitelijk verhuurder: het JBZ.
Het Jeroen Boschziekenhuis is ook om een reactie gevraagd.

Terug naar boven