Gasthuiskwartier: eerste pand [erf Nieuwstraat 26] uit de steigers

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-05-2019 | Gewijzigd op: 24-09-2022

Update van 27 mei 2019 Pand op erf Nieuwstraat 26 is het eerste pand in het nieuwe Gasthuiskwartier dat uit de steigers is gekomen!
 
.....
Het smetteloos witte pand van Jan en Ank Krielaars
op Nieuwstraat 26 met deze zijde [hun achtererf] in het Gasthuiskwartier. 

foto's © paul kriele, 9 juli 2019.
.....

Het pand dat Jan en Ank Krielaars op hun achtererf lieten bouwen is vandaag, maandag 27 mei 2019, uit de steigers te voorschijn gekomen. Daarmee is dit het eerste pand in het te realiseren Gasthuiskwartier dat uit de steiger is gekomen. 
 
Update van 27 mei 2019
De Westzijde, Gasthuiskwartierzijde
en daarachter het oude
pand op Nieuwstraat 26
van Jan en Ank Krielaars.


foto © jan krielaars, 27 mei 2019.
................................................................


Update van 24  mei 2019 Nieuwbouw op Nieuwstraat 26  [achtererf]  bijna klaar.
 
Eén week voordat het pand
uit de steigers te voorschijn kwam.


foto's © paul kriele, 23 mei 2019.

Update van 26 april 2019 Situatie Gasthuiskwartier binnenterrein 
 
Gasthuiskwartier
De nieuwe woning van Jan en Ank
Krielaars op achterterrein van Nieuwstraat  26.


foto's © paul kriele, 26 april 2019.



xxx

 
Nieuwstraat 26 eerste opbouw boven de kelder van nieuw pand op achtererf.

foto © paul kriele,  6 augustus 2018.
 

Erf van Nieuwstraat 26 
Hieronder Gasthuiskwartier : de achterzijde van de Nieuwstraat met het perceel  van nr. 26 [tuin met overheersend groen], waar Jan en Ank Krielaars  een nieuw huis laten bouwen.    


Hieronder dezelfde situatie, ook gezien vanaf Boschstede. Het pand met de wit gepleisterde achtergevel is dat van Jan Krielaars.
foto's © paul kriele, 13 mei 2018 


 
>>Voor eerste archeologie foto's en de  plattegrond en de situatie in de Nieuwstraat, zie verderop in dit artikel.

Update St.Jozephpaviljoen  mortuarium /OK dd. 23 mei 2019
 
  foto's © paul kriele 23 mei 2019.
 
De verbouw van het voormalige St.Jozephpaviljoen/ later mortuarium.

foto © paul kriele, 18 februari 2019.
 
Eerst opbuw boven de kelder. 

foto © paul kriele,  6 augustus 2018.
 
 
..........................
..........................

Het oude mortuarium dat tot woonhuis verbouwd
wordt voor Jan van der Horst en Marie-Louise Philippini.


foto ©  paul kriele, 6 augustus 2018.
...........................................................................................................................................................................................

  
Bericht van 8 juni 2018  Diepe  bouwput achter perceel van Jan Krielaars op Nieuwstraat 26
Momenteel zijn archeologen van BAAC en Barten sloop- en bouwbedrijf achter het woonhuis van Jan en Anke Krielaars op het achterliggende perceel van  Nieuwstraat  26 bezig in een intussen bijna drie meter diepe bouwput. Ter plekke heeft het echtpaar Krielaars een nieuw woonhuis gepland beginnend met een muziekkelder drie meter onder de grond. [Zie artikel hieronder].
Gasthuiskwartier
Onderaan de Nieuwstraat. Rechtsboven, net naast het midden, het oude stervormige verpleeggebouw Daar links naast -in grijs - het voormalige mortuarium en daaronder een rij van bruin met middenin in wit het bouwperceel van Krielaars.
 

Het mortuarium, dat tot woonhuis wordt verbouwd voor Marie-Louise Philippini en haar man Jan van der Horst.

Links de binnenstad met de straatjes Korte Waterstraat, Gasthuisstraat en Rozenmarijnstraatje.
Juist aan de uiterst  linker zijde
heeft het Gasthuiskwartier alsnog
twee bouwplaatsen voor resp. twee
en drie woningen [v/h Moyses’Boschtuin] ingeruimd.

..............................................................

Bij de voorbereidingen van de nieuwbouw in een historische binnenstad hoort een archeologisch onderzoek. Het zijn regels die hun planning aardig onderuit haalden. Een woningeigenaar is door de gemeente verplicht bij bouwwerkzaamheden ruimte en tijd te geven voor archeologisch onderzoek. Dit alles ook nog eens  op kósten van de eigenaar. Niet alleen komt de planning onder druk,  Jan Krielaars moest dat werk, de onderzoek[-stijd], personeel en materieel voor grondafvoer etc. zelf  bekostigen. We kunnen niets opslaan door ruimtegebrek. De grond werd door Barten “Bossche grond” verklaard en  moest  volgens een speciaal protocol afgevoerd worden. Barten voerde vijftien vrachtwagens af.
Al met al een flinke klus die veel geld  gat kosten.  ‘Gaat er maar aan staan, zegt Ank ‘Bij het horen van het bericht stond het huilen me nader  dan het lachen‘
Jan: ‘Tja en alles, elk steentje moet met de hand onderzocht en afkrabt worden. Dat hele proces gaan ons  handen vol geld kosten. Terwijl we dachten dat er niets in de grond zou zitten en we twee dagen nodig zouden hebben voor het onderzoek. Alle bij de  bouwvoorbereidingen door mij geraadpleegde historische bronnen gaven niets aan.
Per zoveel kubieke meters af te voeren grond hoort telkens één boring . We kwamen uit op 15 boringen.  Bij het graven kwamen een kloostermuur, diverse funderingen en een vloertje te voorschijn. Daarenboven: Alle scherven zouden stuk voor stuk gedocumenteerd moeten worden. Wat de waarde volle vondsten zijn …? De muren natuurlijk, alsmede een musketkogeltje en genoeg potscherven.  
Het nieuwe pand van Krielaars links aan de tuinzijde en rechts de straatzijde.  Opvallende details zijn het metaalwerk en de raamvensters en de klassieke voordeur. Ook is er voor Ank een motorhuis[linker foto links]  aangebouwd voor haar antieke motor met zijspan en een verwijzing naar haar atelier [rechter foto].    De voorzijde bevindt zich aan de binnenkant van het Gasthuiskwartier, tegenover het voormalige mortuarium.
Het  bouwperceel meet ongeveer 85m2. De bouw gaat ongeveer drie meter de grond in. Die diepte is bedoeld om in de kelder een muziekstudio te kunnen inrichten, een hobby van Jan. 
Verwacht wordt dat het onderzoek een dezer dagen afgesloten wordt. Ooit zei Jan dat dit het eerste nieuwbouwhuis van het nieuwe Gasthuiskwartier zou worden,  “we zullen zien of we dat halen”. Op de hoek van het Kardinaal van Rossumplein en de Nieuwstraat is de bouw van het eerste segment  van het Gasthuiskwartier intussen begonnen…
Het toekomstige trapezium vormige bouwperceel. 
Twee stenen muren: een 16e eeuwse funderingsmuur met bogen [rechts] en vooraan een nog oudere muur,  achter het grote Predikherenklooster dat aan de Hinthamerstraat [Predikherenpoort]  stond.
De tuinmuur aan de noordelijke zijde waar Krileaars een strook grond heeft geruild met het Gasthuiskwatier .
Noordelijke langs perceel lopende muur
 
Jan:’Dat zou een tuinmuur geweest kunnen zijn. Op die plek hebben we met het Gasthuiskwartier een strook grond geruild. Aan de lange zijkant van het trapezium [grondoppervlak van nieuw te bouwen huis] kregen we daar een extra strook grond  voor terug.  
De achtergevel van  het woonhuis van Krielaars op Nieuwstraat  26.Voorheen  hebben  hier de huisartsen van der Heijden en daarna Verlinden en laatstelijk  advocaat Pieter van der Kruys gewoond van wie Krielaars het pand  30 jaar geleden kocht Een muursteen uit de tijd van huisarts
dr. Verlinden met diens kinderen er op vermeld.


foto's © paul kriele, 7 juni 2018.
................................................................................................
 
Bericht van 2 augustus 2017 Mogelijk eerste huis in Gasthuiskwartier van Jan  en Ank Krielaars

In ‘goed overleg en met plezierige kontakten met de vof Gasthuiskwartier’ heeft de bekende Bossche architect Jan Krielaars zijn [en dat met name van zijn vrouw] plan rond voor de bouw van een binnenstadswoning achter hun huis op Nieuwstraat 26 bijna rond. Daar staat al een tuinhuisje, maar dat gaat tegen de grond voor ‘een woning-voor-de-oude-dag’, zoals Jan het vanuit zijn vakantieverblijf in Portugal toelicht.
Nieuwstraat  26
De woning van architect Jan Krielaars.


foto © paul kriele, 1 september 2017.
..............................................................
 
Gasthuiskwartier

Dit is het bestaande tuinhuisje
op het perceel Nieuwstraat 26,
waar de familie Krielaars woont.



foto © paul kriele, 2 augustus 2017.
..............................................................
 
 Er is in die tussentijd wel veel water door de Binnendieze gestroomd vooraleer Jan zijn plannen zodanig zag geaccepteerd dat hij er vrede mee heeft.  Maar daar weidt hij verder niet uit. Het is dankzij die goede kontakten met de architect van de vof en de stedenbouwkundige tenslotte een win win situatie geworden. Jan:’Ik ben daar wel tevreden over’. Ook de Commissie Welstand is –in eerste instantie- akkoord gegaan. 

Nieuwstraat 26

-Boven: De achtergevel en tuin van het riante herenhuis [voorheen een dokterswoning van de specialist van het GZG dr. A. Verlinden] van de architect Jan Krielaars.

-Rechts boven: Grapje van Krielaars
met een naambordje: Ing. J. Krielaarsweg
op zijn tuinhuisje.

-Rechts:
Tuinhuisje dat afgebroken wordt. tbv 'binnenstadswoning' .


foto 's © paul kriele,  2 augustus 2017.

 
In de omgevingsvergunning staat  dus dat er  tegenover het Mortuarium op de plek van een tuinhuis een  binnenstadswoning komt.  Je zou Krielaars niet zijn om daar dan iets bijzonders van te maken. Maar in die wens heeft Jan toch wel wat concessies moeten doen. Hij was het niet altijd met de visie van de ‘grote broer’ van  het Gasthuiskwartier eens.
Krielaars:’Ten eerste is het binnenterrein herverkaveld. Daar lopen wij in mee. En de nieuwbouw ziet er uit alsof het daar altijd zo geweest is. Het sluit daarbij aan bij ons oude huis in de Nieuwstraat’. Na de eindbeslissing van Welstand kan de bouwvergunning er door’.
Dan hebben wij onze - meer compacte- woning en de kinderen hun nieuw onderkomen in het vertrouwde ouderlijk huis.


Terug naar boven