Diezetak op bouwterrein GZG bloot gelegd

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-12-2017 | Gewijzigd op: 07-12-2017

Op het bouwterrein van het voormalige GZG hebben archeologen van Erfgoed een Diezetak aangetroffen. Het gaat om een kademuur een een deel van een toog. 

foto © afdeling Erfgoed 8 december 2017. 
Graafwerk in de Pijp [toekomstig Burg. Loeffplein] in de jaren 60
voor het zusterklooster [links op de foto] langs.


© archief fofo
.........................................................

De  Groote Stroom afkomstig van  de waterpoort op het Herman Moerkerkplein splitste zich in twee takken richting Geertruikerkhof.  Om daar weer bij elkaar te komen.
In het boek van Peter Verhagen De Binnedieze van 's-Hertogenbosch staat dat tusen september 1965 en april1966  de Marktstroom [de stroom het dichts bij de Markt, waar toen de Rabobank en de meubelzaak van Van de Laar kwam] werd gedempt, voor wat betreft het deel tussen de Marktstraat en de Scheidingsstraat.
 
De andere tak, De Groote Stroom, die volgens de kaart in Verhagens boek, voor het nog bestaande zusterklooster en kapel langs loopt [zie foto's], is de stroom die vandaag [8-12-2017] werd ontdekt. Die liep dwars door de Pijp en kruiste de Korte, Lange Tolbrugstraat en Achter de  Tolbrug. Die tak werd door Van Drunen in1963 gedempt tbv de aanleg van het, toen zo geheten,Tolbrugplein, later Burg. Loeffplein geheten.