Oude apotheek GZG als Monumentje zo lang het nog duurt

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-09-2019 | Gewijzigd op: 16-09-2019
De oude apotheek van het Grootziekengasthuis wordt al acht jaar * bewoond en als galerie gebruikt door Johannes van Rooij, een Bossche mecenas die in het buitenland veel sociaal werk doet/ financiert.  Bovendien heeft  hij op Burg.Loeffplein102, gelegen achter zijn huis op Markt 61, een galerie waar een paar honderd kunstwerken hangen, die geïnspireerd zijn op Jheronimus Bosch. Het woonhuis is namelijk vijf eeuwen geleden  bewoond geweest door Jeroen Bosch..
Welnu, die apotheek en de galerie stonden op Monuentendag open en trokken tezamen 2.200 bezoekers. Maar de toegang was niet gratis. Johannes van Rooij had met zijn vaak creatieve gedachten aan de toegang een oplossing gekoppeld.. Zodra de gasten binnenkwamen en hoorden over de toegang kregen ze een briefkaart met een kreet erop 'Kus me ik kom uit Tilburg' in handen gestopt*.  Achterop staat een uitnodiging om  iets terug te doen. Daarmee doet Johannes een oproep iets van vriendschap of een sociale daad naar de medemens te doen. .Zo wordt die 'toegang'vertaald door wat medemenselijkheid.
 
-Links: De door de Tilburgse kunstenaar Lord Trumpstein bedachte kaart...

-Onder: Het interieur van de apotheek van het GZG  die al acht jaar
voor zijn galerie curiosa gebruikt  wordt  door  Johannes van Rooij.


foto's © paul kriele, 16 september 2019. 
 


* De kaart is een idee en bedacht door een Tilburgse kunstenaar  Lord Trumpstein. 
 
De Bossche mecenas Johanes van Rooij.

foto ©  paul kriele,
8 juli 2015 [l.]  en 18 maart 2006.
De voormalige apotheek van het
Grootziekengasthuis, een galerie met curiosa 
en brocante verzameld door Johannes van Rooij.
 
 
 
Maar er zit nog iets aan dat oude Godshuizenmonumentjn vast. Daar wordt Johannes al acht jaar door de gemeente gedoogd er te kunnen huizen. Hij had al eens aangeboden dat pand te willen kopen, maar de gemeente moest het wel zelf restaureren.
.
De kans bestaat dat hij er eind dit jaar wordt uitgezet en dat betekent een onzekere toekomst voor al dat  curiosa en brocante. Intussen heeft de niet onbemiddelede zakenman [voorheen fisclaist bij AF.Jansen] de rooms katholiek kerk St.Willibrordus in Hedel gekocht. Maar die ruimte wil hij aan de Hedelse gemeenschap laten. Dus er moet voor al dat 'antiek' nog een oplossing bedacht worden ... 
 

Terug naar boven