Binnendieze keert terug op nieuwbouw GZG-terrein

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-06-2009 | Gewijzigd op: 11-06-2009
Een indruk van het ontwerp van Rijnbouttvoor de GZG-locatie, waarin toen nog een Diezetak evenwijdig met de Nieuwstraat was bedacht.
borel ©  2002.

Op het toekomstige GZG-terrein keert de Binnendieze terug. Het traject vanaf het Herman Moerkerkplein waarvanaf de Binnendieze [de Groote Stroom] zich vertakte en -via de huidge Achter de Tolbrug en wat hun de Pastoor de Kroonstraat is, weer samenkwam bij de Geertruisluis.Het is de bedoeling een haalbaarheidsonderzoek te doen naar het gehele tracé tussen het Herman Moerkerkplein en Geertruisluis (via de Pastoor De Kroonstraat). Daarbij wordt ook onderzocht of de verdwenen Marktstroom onder het huidige Herman Moerkerkplein zelf weer opengelegd kan worden. Met een doortrekking naar de Geertruisluis kan er in de toekomst weer worden gevaren in de gehele binnenstad. Dat is de belangrijkste wijziging in het masterplan.
Bureau Van Roosmalen van Gessel architecten staan achter de aanleg van het hernieuwde tracé.Cultuur, winkelen en wonen zijn de drie belangrijkste pijlers bij de herontwikkeling van het GZG-terrein. Het plan voorziet in zo’n 500 woningen. Die komen met name aan de kant van de Zuid-Willemsvaart. In het hart van het plan is ruimte gereserveerd voor de nieuwe Stadsbibliotheek. 
Voor winkels is bijna 28.000 m2 in het plan opgenomen. Uitgangspunt daarbij is de realisatie van een groot warenhuis en verder vooral grootschalige winkelunits. De rijksmonumenten blijven behouden en krijgen nieuwe functies.
Bereikbaarheid
Ter hoogte van de Zuid-Willemsvaart wordt het gebied autoluw gemaakt om zo ruimte te maken voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Er komt een openbare parkeer¬garage met circa 900 plaatsen voor bezoekers en werknemers. Daarnaast worden er op transferia 470 parkeerplekken gerealiseerd. Verder komen er twee bewaakte fietsenstallingen voor in totaal 1.000 fietsen.
De  bouw zou kunnen starten eind  2011 begin 2012.  De ontwikkelaars zijn: Heijmans Vastgoed en BAM Vastgoed.
Het Stedenbouwkundig ontwerp is van  Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt.
Inrichting van de openbare ruimte: Buro Lubbers Landschapsarchitectuur & Stedelijk ontwerp.