Zoeken
Oude apotheek GZG komt per januari 2020 vrij
Printerversie |
De voormalige apotheek van het Groot Ziekengasthuis komt per 1 januari 2020 vrij. Daar woont overdag de Bossche mecenas, fiscalist en voormalig directeur van AFJansen [Hooge Steenweg 10], Johannes van Rooij met zijn uitgebreide kunstcollectie curiosa, brokante en merendeels schilderijen. Drie jaar duurde al de termijn dat Van Rooij daar wordt gedoogd.
Intussen heeft de zakenman die nog vastgoed bezit in Nieuwaal, de voormalige r.k. St.Willibrorduskerk in Hedel en op de Markt 61, het voormalige woonhuis van Jeroen Bosch met daarachter een aangebouwde galerie, al meermalen geopperd genoemde percelen te kopen mits de overheid ze zou restaureren. Maar blijkbaar heeft de vof Gasthuiskwartier, die eigenaar werd, daar geen zin in. Ook reageerde de gemeente niet positief op Van Rooijs voorstel iets meer met het Jeroen Boschhuis op de Markt 61, de feitelijke woning annex atelier in Jeroen Bosch’ huwelijksjaren met Aleid van de Meervenne, te gaan doen.
Zoals bekend fixeerde de gemeente met De Kring Vrienden zich op de Kleine Winst op Markt 29. De GZG-panden van het GZG staan wel op de monumentenlijst. De toekomstige functie is nog niet bekend.
.... |
-Fiscalist, mecenas en onroerend goedbaas Joep van Rooij, die na drie jaar de oude apotheek van het GZG moet gaan verlaten. -Onder de apotheek op het binnenterrein van het huidige Gasthuiskwartier, dat momenteel voor nieuwbouw van enkel stadsvilla's gekaderd wordt. foto's © paul kriele, 22 oktober 2019. |
.... |
De 77-jarige Van Rooij is momenteel bezig zijn uitgebreide collectie aan het herbestemmen en heeft er voor gekozen de schilderijen van Paul Citroen en Aart Dobbelburg naar de kerk in Hedel over te brengen.
Zeldzame oude De Gruytertableaus
Voor de stad Den Bosch is het interessant dat Van Rooij uit zijn tijd bij AFJansen bewaard heeft: twaalf kisten met een paar honderd losse tegels van De Gruyter, de voorganger op Hooge Steenweg 10 van AFJansen heeft bewaard, evenals twee min of meer complete tableaus in Jugendstil, de vier seizoenen voorstellend. Dit deel van zijn collectie schenkt van Rooij aan Erfgoed.
............................ |
................![]() |
-Boven: Uit de De Gruytertijd: 12 kisten met tegeltjesvan tableaus afkomstig van de zolder van AFJansen op de Hooge Steenweg 10, dateerder [vanaf 1918] een De Gruyterwinkel was. En daaronder een van de vierseizoenen 'De Zaaiers' voorstellend, dat zich in de soepfabriek aan de Veemarktkade, bevond. -Hieronder: In de collectie van Johannes van Rooij bevinden zich ook restanten uit zijn tijd bij de kledingzaak AFJansen, zoals deze etalagepoppen. foto's © paul kriele, 22 oktober 2019. |
Van Rooij die in 1968 bij AFJansen in dienst kwam en zich tot directieniveau op werkte, wist toen al dat de tableaus op de zolders van AFJansen lagen, evenals een twintigtal etalagepoppen die ook tot zijn collectie behoren. Nu, na 51 jaar, komen deze kostbare herinneringen aan de Bossche groot-grutter weer boven tafel.
De Gruytertableau in ’t Pantoffeltje
In ’t Pantoffeltje, in de Korte Putstraat hangt ook een tableau met daarop een Oosterse dame in Jugendstil. Het is daar, via de toenmalige etaleur van de kledingzaak AFJANSEN Ton Geenen, door Rob Ruitenberg naar zijn etablissement gehaald.
..........................![]() |
Het in Jugendstil uitgevoerde tableau van De Gruyter dat in café ' t Pantoffeltje in de Korte Putstraat hangt. Het is afkomstig van Hooge Steenweg 10, voorheen een De Gruyterwinkel. foto © paul kriele, 2003. |
Van Rooij kijkt positief op de voorbije periode van bruikleen van de panden terug. ‘Het is even moeilijk. Ik heb hier alle dagen gezeten en ben dankbaar dat dit aan mij gegund werd. Ik moet nu vooruit kijken ‘
Unieke kindertekeningen naar Paulus Potter
Kostbare kindertekeningen van Lithouwse kunstenaar voor ziekenhuis in Drachten.
Van Rooij toont drie door een kunstenaar uit Kroatië gemaakte en geïllustreerde kinderboekjes. Deze Kestutis Kasparavicius was zo door de Nederlandse kunstenaar Paulus Potter geïnspireerd dat hij drie boekjes met de originele 200 afbeeldingen van die kinderverhalen aan Johannes van Rooij aan bood. Van die gekochte tekeningen maakte Van Rooij kopieën die hij aan een weeshuis in Lithouwen cadeau deed. Het was een weeshuis waar Van Rooij de daar verblijvende kinderen toch al met cadeaus of op een andere manier begunstigt. De originelen heeft hij, na teleurstellingen en afwijzingen ['.we hebben er geen ruimte voor..'] door het Bossche Jeroen Boschziekenhuis en het Tilburgse Twee Stedenziekenhuis uiteindelijk aan het streekziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten cadeau gedaan.
Terug naar boven