Officiële oplevering met bewoners eerste fase Gasthuiskwartier

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-02-2020 | Gewijzigd op: 17-02-2020
......
-Hierboven: Start van de wandeling vanaf het oude zusterklooster in de nieuw benaamde Apotheekstraat richting Chirurgijnstraatje, verderop in het Gasthuiskwartier. 'Jaap en Henk' van de 'menumeneeren', die zich toepasselijk als dokter  hadden verkleed, waren deze middag de gidsen.

-Hieronder: Halverwege de wandeling: Op achtergrond zicht op
het oude zusterkloooster en de zusterkapel. Rechts een punt van
het stervormige verpleegebouw en links een stukje mortuarium.


foto's © paul kriele, 14 februari 2020.
....

Vrijdagmiddag 14 februari 2020 vond in het Gasthuiskwartier de oplevering plaats van de eerste fase van deze nieuwbouwwijk in de binnenstad op de locatie  voormalig Groot Ziekengasthuis. Die fase ligt ingeklemd tussen de Zuid-Willemsvaart en Kardinaal van Rossumplein en een stukje Nieuwstraat. Vandaar steekt het plan door naar het Chrirugijnstraaje. Dat is  een 'fietsstraatje' naar het binnenterrein en komt daar uit haaks op de mr. Zoemerenstraaat [een vroegere Regent van de Godshuizen, zie verderop onder de foto's]. Deze tussenstraat is alleen bedoeld voor de bewoners en bezorgverkeer. 

Het verzamelpunt was de oude kloosteringang in -wat nu heet- de Apotheekstraat. Vandaar uit ging de wandeling over het bouwterrein via de Zusters van Trierstraat  naar het Chirurgijnstraatje. Door die naam werden de nieuwe bewoners ontvangen en rondgeledi door de bekende, ludieke  stadsgidsen, Jaap en Henk van de www.menumeneeren. De twee hadden zich als chirurg verkleed en brachten een toepasselijk verhaal.  

 Zie voor plattegrond van de nieuwebouwblokken hieronder
 
Naast Manou Huijbregts [niet op de
foto] zijn Sofie van Gulik [l.] en Joyce Versteynen [m.] van architectenbureau  Bedaux en Brouwer, ook Thomas Bedaux [2evr.] de architecten van enkele van de nieuwgebouwde appartementen.


foto © paul kriele, 14 februari 2020. 
..................................................................

Eenmaal aangekomen bij de nieuw gebouw appartementen werd eerst door wethouder Roy Geers en het stel  Maarten en Helga van Oirschot uit Nieuwkuijk, maar eerder afkomstig uit Den Bosch, met een enorme schaar het lint doorgeknipt. Daarna mochten allen uit de aanweizg ballonnen zijn/haar appartementnummer opzoeken.
 
....
-Boven: In het Chirurgijnstraatje voltrok zich het officieel moment met het doorknippen  met een enrome schaar van een zwart lint door wethouder
Roy Geers en het stel Maarten en Helga van Oirschot dat uit Nieuwkuijk terug naar Den Bosch komt .

-Onder: Daarna  mocht eenieder tussen de opgehangen
ballonnen hun appartementnummer opzoeken......


foto's © paul kriele, 14 februari 2020.
..............................

Rondgang terug naar zusterkapel van het oude ziekenhuiskapel via de Zuid-Willemsvaart en bouwterrein [mr. Zoemerenstraatje]. 
 
.....
......
-Bovenste foto: Inkijk in het straatje waar de officiële oplevering plaats vond.
-Hierboven: De zijde Zuid-Willemsvaart met 2e
van links het appartementengebouw 'de Monseigneur'. 


foto's © paul kriele, 14 februari 2020.

Tot slot ging het gezamenlijk  rond dit bouwblok terug naar de kapel waar enige ceremonieel plaatsvond en een drankje werd aangeboden door de vof Gasthuiskwartier [Heijmans en Bouwbedrijf Pennings uit Rosmalen]..Die route loopt via het Zoemerenstraatje.

Zie voor plattegrond van de nieuwebouwblokken hieronder

Toelichting op  naam Zoemerenstraat
De naam is afgeleid van de familie uit Someren met vertakkingen o. a. mr. Martens van Someren. In die familie zitten nogal wat hoogopgeleide heren, die klerikale en /of bestuursfunctie bekleedden en redelijk  wetenschappelijk [universiteit Leuven] opgeleid waren. Een van hen is mr. Martens Someren of Zoemeren
Bossche Encyclopedie publiceert  onder 'Martinus de Zoemeren' een uitgebreid familieoverzicht dat niet echt verduidelijkend overkomt. Daarin staat ook die ene mr. Martens Someren die in die tijd [circa 1400 tot  zijn dood in 1467] bij diverse Bossche kloosters[/orden een rectorfunctie heeft vervuld. mr. Martens Someren heeft ook in de Peperstraat gewoond.  [zie Bossche Encyclopedie bij Personen].
 
De project directeur Marcel Janssen gaf enig inzicht in de nieuwbouw maar las eerst enkele reacties via social media voor van toekomstige bewoners. Die gaven, toen de webcam was geïnstalleerd zo'n grote toeloop dat de mailbox vol raakte. Maar bij de tweede fase komt er een nieuwe webcam, aldus Janssen. De gastheer namens AM Vastgoed [Heijmans en Pennings Bouwbedrijf] van de middag herinnerde met zijn opmerking over de archeologische vondsten van het pesthuis van de Godshuizen [13 e eeuw]  nog even aan de voorgeschiedenis van het terrein.
 
....
-Na de toespraken van wethouder Roy Geers en 
projectdirecteur Marcel Janssen werd er gezamenlijk geproost.
-Onder De nieuwe bewoners gebroederlijk en
gezusterlijk bijeen in de oude zusterkapel. 


foto's © paul kriele,  14 februari 2020.
....

Vervolg Marcel Janssen: 'Ook is de kelder van het oude ziekenhuis getransformeerd tot parkeerkelder en voor bergingen en opslagruimten. Daar zijn 300 parkeerplaatsen ingedeeld en 400 plekken om een fiets te stallen en tal van oplaadpunten aangelegd. Boven de kelder zijn 300 woningen gebouwd. Janssen kondigde ook nog de verkoop van de tweede fase aan, een traject dat komend voorjaar begint. 

De nieuwsbrief van het Gasthuiskwartier meldt hierover [dd.16022020]
Woningaanbod Blok C
Deze tweede fase bestaat uit 20 woningen en 20 appartementen. De woningen zijn gelegen aan en de Zuid-Willemsvaart en de nieuwe Zoemeren- en Lintermansstraat. De eigentijdse architectuur met klassieke elementen wordt ook in deze tweede fase doorgezet.
Aan de Zuid-Willemsvaart komen statige herenhuizen en sfeervolle appartementen. Drielaagse stadswoningen en vierlaagse stadsvilla’s liggen aan de nieuwe straatjes daarachter. De woningen hebben een uniek karakter en mooie details. De beneden appartementen en de woningen krijgen een eigen stadstuin. Daarnaast is er een gezamenlijk binnenhofje, met een poort van de straat afgesloten.

Bouwblokken van Gasthuiskwartier:  A is klaar C komt aan snee.



In het artikel hierboven gaat het om bouwblok A, het eerste dat gereed kwam.
De Zuid-Willemsvaart loopt rechts boven in de hoek [tussen de twee bomenrijen].
Rechts van dit plaatje bevindt zich het Kardinaal van Rossumplein [net niet zichtbaar..]. Van daaruit kom je het Gasthuiskwartier binnen door het gebogen lopende Chirurgijnstraatje, waar bovenstaand beschreven ceremonieel zich afspeelde.
Onderin, op  nr. 5, staat nog het uit 1914 daterende verpleeggebouw.
Links van bouwblok A komt aan snee Bouwblok C, ook grenzend aan o.a. de Zuid-Willemsvaart  en het Lintermanstraatje en het Zoemerstraatje [laatste straatje is gelegen precies tussen  A enC].  Uiterst links loopt- naar de Markt -de Tolbrugstraat.  

Terug naar boven