Archeologie Gasthuiskwartier:muren van klooster Predikheren zichtbaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-08-2022 | Gewijzigd op: 15-08-2022

Archeologen actief in het Gasthuiskwartier hebben op de  locatie Predikherenklooster een kloostermuur , bijgebouwen en een open haard blootgelegd. 

De muren van de achtyerzijde van het klooster en van een bijgebouw zijn zichtbaar geworden en daar zit ook een open haard bij.
foto's © paul krele, 8 augustus 2022.
Bericht van 8 augustus 2022 Opgravingen in Gasthuiskwartier  op locatie Predikhereeklooster
 

Luchtfoto van het Gasthuiskwartier inclusief het voormalige klooster en de kloosterkerk. Midden achterin ligt het huidige onderzoeksterrein.
-Hieronder: Kijk op het onderzoeksterrein met op de achtergrond de achterkant van de huizenrij in de Nieuwstraat, nrs .20-24.Op dit onderzoeksterrein worden later drie huizen gebouwd.
Links huis van Jan Krieleaars en rechts van Swinkels voorheen Bavariadirecteur. 

foto's © paul kriele,  8 augustus 2022.

Archeologische vondsten in Gasthuistkwartier op locatie voormalige tuin en klooster Predikheren
Het terrein van het Predikherenklooster ligt achter de bouw aan de Nieuwstraat en in het verlengd van het steegje Achter de Vuurstraal.  Op deze plek is al een groot huis gebouwd en er komen er meer richting Nieuwstraat nog drie bij.
foto © paul kriele, 17 april 2019.

Archeologen hebben in de afgelopen weken op het Gasthuisterrein uiteenlopende vondsten naar boven gehaald. Het gaat om merendeels pijpjes. In het gebied dat zij onderzochten stond in de middel eeuwen langs de Binnendieze het Predikherenklooster, waarvan nog een kade muur overeind is gebleven. Met name richten zij hun werk op de kloostertuin waar beerputten en waterputten hebben gestaan. Daarin komen vaak bijzondere voorwerpen als huisraad, keukengerei, zaden, pitten en botten voor. Zij zeggen iets over de leefwijze en gewoonten van de paters. Maar het riool is een bergplaats van weggegooid materiaal zoals de pijpjes die op de kop afbeeldingen tonen van de herkomst [productie].
 
Het terrein van het Predikherenklooster ligt achter de bouw aan de Nieuwstraat en in het verlengd van het steegje Achter de Vuurstraal. 
foto © paul kriele, 17 april 2019.

Op deze locatie, achter de Nieuwsstraat en in het verlengde van het steegje Achter de Vuurstraal is de bouw van drie huizen gepland.
Bron: Brabants Dagblad, dd. 1 augustus 2022.

Terug naar boven