IdeeŽn over invulling GZG-locatie

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-10-2011 Rob van den Bosch mocht donderdagavond 29 september 2011 inspreken voorafgaand aan de raadsvergadering. Daar werd het gemeentelijk beleid in de communicatie naar de burgers aan de kaak gesteld. Van den Bosch, maar ook andere burgers, onder wie toentertijd Huib van Olden kregen geen antwoord op de door hen ingebrachte ideeën/moties.

Sfeerttekening van Willy Esveld van  De Pijp [Lange Tolbrugstraat links Suikerstraat].
De hoek Tolbrugstraat -Achter de Raam.

Voor de fractieleider van D66  Jan Smit was dat aanleiding een voorstel te doen over invoering van een ideeënbus voor burgervoorstellen. Daar ging de raad- in meerderheid- niet in mee.
Maar de meerderheid stelde wel, dat burgers  altijd een antwoord van B&W moeten krijgen. De afdeling communicatie komt op dit aspect nog met een reactie.

Maar inhoudelijk had Van den Bosch, die eerder al met een voorstel voor het terugplaatsen van een molen en het heroprichten van een stadspoort was gekomen, drie ideeën aan de gemeente voorgelegd.
Van den Bosch wil een burgerinitiatief rond de invulling van, wat hij het Loeffplein noemt maar dat betrekking heeft op de GZG-locatie. Dat plan bevat meerdere uitwerkingsvarianten. 
 De indiener verwijst naar de volksbuurt 'De Pijp', waarvan hij betreurt dat die in de jaren 60 werd gesloopt.
In zijn plan,dat al vele reacties heeft opgeroepen, en onder meer gesteund wordt door Hartje  's-Hertogenbosch, de Blb en de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, wordt  in eerste instantie slechts 25% van het  totale plan benut. In die opzet kan een deel van 'De Pijp' terugkeren.
Het plan is, aldus Van den Bosch, minder riskant, financieel voordeliger en bevat meer woningen [225]  dan het Rijnbout-plan van de gemeente.
 
Aan de burgers wordt bij stemming overgelaten welke keuze bij hen de voorkeur heeft. Van den Bosch vindt zijn voorstel van aanpak een voorbeeld hoe democratisch een plan tot stand kan komen.