GZG-terrein: 3 fracties dienen nieuw plan in/Biebvoorstel afgewezen

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-04-2013 | Gewijzigd op: 21-04-2013
Vandaag zaterdag 20 april 2013 komen drie oppositiepartijen, Leefbaar, Stadspartij Knillis en Bosch Belang met een nieuw plan voor het GZG-terrein. Kort gezegd: de terug-aankoop van Heijmans van he tcomplex, dat in 1995 al door Heijmans &AM VOF werd gekocht en vervolgens zelf de oudbouw van de jaren 60 slopen en daar nieuwbouw [woningen en winkels] bouwen. En wat de oudbouw uit de beginjaren van de vorige eeuw betreft, restauren en er een sfeervol stukje binnenstad van maken, waartoe ook een doorsteek van de Binnendieze [opstapplaats] behoort.

Met deze visie zien de fracties af van een verhuizing van de Openbare Bibliotheek naar het GZG-terrein mede omdat zij de locatie en het pand in de Hinthamerstaat erg geschikt vinden en niet prijs willen geven.
..
Op de informatiemiddag in de Knillispoort tonen de fracties hun plannen en krijgt Maarten Mutters gelegeheid zijn nieuwe ideeën over het terrein toe te lichten. De visie van Mutters, bachelor student aan de AVANS hogeschool, haakt aan bij de visie van de drie fracties. Ook deze student wil geen Agora [overdekte binnenplaats] tussen het stervormige verpleeggebouw van1914 en het klooster/kerk op het terrein. Zijn ontwerp gaat uit van een  ondergrondse bieb en stadsarchief, maar die ruimte kan ook voor velerlei andere doeleinden worden bestemd. Op de plaats van de Agora uit het masterplan bedacht Mutters een open plein met bomen, waar kapel en andere monumenten beter uitkomen.