Hinthamerpoort: Sleutel als kunstwerk onthuld

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-01-2009 | Gewijzigd op: 16-05-2009
 
Links: de tientallen bewoners die op de ceremonie waren afgekomen. In de  wigman klonk muziek van de Muzieksleutel F, die door geluidskunstenaar Dyane Donck was gecomponeerd.
Voor directeur Henk Roozendaal betekende de opkomst dat de velen die waren teruggekeerd naar de wijk, er zich thuis voelden.
Rechts boven: Bertie van den Heuvel [m]van De Kikvorschen en directeur Henk Roozendaal [r] en kunstenares Simone van Brakel [l] onthulden de keramieken sleutel aan de flat in de Van Hobestraat.
foto's © paul kriele,11 januari 2009.

Vanmiddag zondag 11 januari 2009 is een kunstwerk ‘de Muzieksleutel’ aan de flat aan de Van Hobestraat in het nieuwe Hinthamerpoort, ofwel de Bartjes Noord, onthuld. Dat gebeurde in aanwezigheid van een kleine honderd bewoners door de voorzitter van De Kikvorschen Bertie van den Heuvel, Henk Roozendaal, directeur van Brabant Wonen die de woningen er realiseerde en een van de drie kunstenaressen van het kunstproject Simone van Bakel. De andere twee kunstenaressen zijn Ivonne van der Velden en Ingrid van den Boogaard.
De ceremonie vond plaats temidden van de nieuwbouw in de Van Hobestraat, vlakbij de IJzeren Vrouw waarop honderden die middag aan het schaatsen waren.
In zijn toespraak zei Henk Roozendaal dat '...kunst de verbinding maakt met de mensen onderling en met wat hier vroeger was. Ik ben blij dat zoveel mensen die hier aanwezig zijn, laten zien dat ze betrokken zijn bij de wijk en ook dat er zoveel mensen zijn teruggekeerd naar hun oude buurt. Daar waren we eerst bang voor,' aldus de directeur Brabant Wonen, die nog aangaf dat iets wat ie niet had kunnen regelen deze winterse entourage was.

Kunstenares Ivonne van de Velden, die met haar collega’s Van den Boogaard en Van Brakel ’de wijk mooier mochten maken’, vertelde dat zij als inspiratie voor deze kunstwerken [serie keramieken sleutels] het boek ‘Onze Wijk’ had gekozen.
Van den Elshout die indertijd de Graafsewijkbewoners had geïnterviewd, noemde daarin ondermeer een bewoonster die 7 sleutels bij 7 wijkbewoonsters in omloop had, op wie zij een beroep kon doen.
Van der Velden zei ook, dat de bewoners al een eerste sleutel [code] hadden ontvangen namelijk de sleutel voor de toegang op de site. Iedere kunstwerk uit De Zeven Sleutels kent een nevenbeeld dat speciaal voor de buurtbewoners ontworpen of ontwikkeld is. Dit nevenbeeld kan een verhaal, een geur of zelfs een muziekstuk zijn. Zie de site www.hinthamerpoort.net  Via deze website kunnen de bewoners met een eigen code ook een eigen ringtone downloaden.
Uiteindelijk komen er -na deze Muzieksleutel - dit jaar en in 2010 nog 6 sleutels in de vorm van een kunstwerk bij. Ze beelden de onderlinge band en de band met verleden en toekomst uit zoals Roozendaal het al had aangegeven in zijn toespraak.
Terug naar boven