Kermis: nog meer variëté en nostalgie

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-12-2009 De gemeente wil de jaarlijkse kermis nog gezelliger maken zodat het een echte Bossche kermis wordt, aldus wethouder Bert Pauli vanmorgen in een evaluatie. Dat betekent dat er nog meer variëté [Kerkstraat], meer kinderattracties [Parade-Kerkstraat] en meer nostalgische attracties [schuitjes, swing mill, zweefmolen, rups en Lunapark] zullen terugkeren.

De kermis van 2009 was erg succesvol, maar er kan nog wel worden verbeterd.
foto's © ellen elemans, 27 augustus 2009 [boven] en
paul kriele, 24 augustus 2009 [l] en 31 augsutsu 2008 [l-boven].
 

Omdat er ontevredenheid heerst over de bemiddeling/organisatie van Bureau de Kermisgids verbreekt de gemeente de zakelijke kontakten daarmee en gaat het werk [logistiek, begeleiding, adverteren]  zelf oppaken. Stadstoezicht wordt met de opvangen, plaatsing, parkeren en bewaking [Veemarktterrein] belast. Dat scheelt de gemeente  € 22.000  per jaar.
De komende kermistiendaags [vrijdag 20 t/m zondag 29 augustus 2009] staan er weer spectaculaire attracties, maar geen wildwaterbaan en geen Diamon wheel/reuze rad [gereserveerd voor Sail Amsterdam]. 'Bovendien,' aldus Huub van Rijckevorsel, die namens de gemeente de kermis begeleidt, 'moet er niet elk jaar hetzelfde komen en zoeken we naar originaliteit en vernieuwing.' Momenteel oriënteert Van Rijckevorsel zich in Duitsland dat toonaangevend is op kermisgebied.

Uit de evaluatie bleek dat de kermis 2009 werd door bezoekers, horeca en kermisexploitanten goed gewaardeerd met een gemiddelde van 7.5, waarvan de horeca met cijfer 8 het hoogste komt. Maar de wethouder, die ook tevreden is over de samenwerking met de horeca, wil naar een 8 of 9.

'Er zijn veel verbeterpunten te noemen, want niet op elk vlak verliep de kermis 100%,' aldus Pauli. De Parade kan efficienter ingedeeld worden. We denken aan een routing in een circuit waarbij de attracties met de ruggen tegen elkaar komen te staan. Hierdoor blijft er tussen de bomen ruimte over voor kleinere tentjes. De Kerkstraat moet nog meer een belevingstraat worden met kleinere stands zoals een banaan-met-slagroom en andere ouderwetse zaken.
De inschrijvingen voor de Bossche kermis sluit op 4 januari 2010. Er zijn al 50 exploitanten die zich gemeld hebben, maar Den Bosch trekt jaarlijks zeker 500 gegadigden voor een plekje.
Op zaterdag 21 augustus 2010 is de openingsact  [maar geen VVV of stadhuis dat in brand staat] en zondag 29 augustus de sluitingsceremonie.


Terug naar boven