Wel en wee van de Bossche kermis trekt weer meer inschrijvers

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-01-2008 Bossche kermis trtkt meer inschrijvers 29 januari 2008.
De Bossche kermis heeft weer het vertrouwen van de exploitanten, zegt Huub van Rijckevorsel, die voor de gemeente de kermis beheert. Die conclusie trekt Van Rijckevorsel door de meeropbrengst en de grotere belangstelling bij de inschrijvingen. Dit jaar zijn er 53 attracties. Dat is bijna tien meer dan voorheen en die leveren de gemeente circa 80.000 euro meer op dan vorig jaar [240.000 euro]. Meer en groter komt ook nog eens doordat vanwege de Marktvernieuwing er op het plein meer ruimte ontstaat voor grotere attracties.  

Het nostalgische aandeel bevindt zich [met een dubbele draaimolen] tegenover Central en de cakewalk tegenover het stadhuis. De Kerkstraat blijft rustig met alleen een draaimolen vanwege de kerk en de winkels. Op het Loeffplein komen een viertal op kinderen afgestemde attracties:zoals een glijbaan. De trekker, aldus Van Rijckevorsel, is een 40 meter hoge zweefmolen, die midden op de Markt komt te staan en na veelvuldige kritiek is er ook weer de poffertjeskraam. De kermis loopt van 23 t/m 31 augustus 2008.

Nieuwe kermis in 2009 , 14 november 2007.
Het is de bedoeling dat de kermis in 2009 een nieuwe opzet heeft. De kermis gaat langer duren en de prijzen van de attracties worden beter door de gemeente bewaakt zodat er geen te dure kaartjes komen en voor kinderen aparte tarieven gelden. De verpachting wordt vervroegd zodat er meer gelegenheid ontstaat voor inschrijvingen van spectaculair vermaak.

De openingstijden van de kermis veranderen: In het weekeind begint de kermis al om 1 uur was 2 uur, maar sluit op werkdagen om 24.00 uur ipv 01.00 uur. Ook de samenwerkring met de cafés op de Markt wordt verbeterd.
Voor het publiek mogen er meer attracties komen. Dat was een van de meest gehoorde wensen. Hoe dat er uit komt te zien, daar krijgen B&W nog een voorstel over.

Maandag 19 november 2007ontvangen alle deelnemers aan de enquête over de kermis een gratis toegangskaartje voor de Efteling. Ook is er een winnaar die gratis in het Eftelinghotel mag overnachten.Afbraak kermis maandagmorgen 27 augustus 2007
.
 foto © paul kriele, 27 augustus 2007.
 

Rombouts opent gezelliger & riantere Bossche kermis den bosch, 18 augustus 2007.

Vanmiddag zaterdag 18 augustus 2007, rond 2 uur heeft burgemeester Rombouts met een ritje in de nostalgische draaimolen, een bezoek aan de catewalk en een rondje in het Reuzenrad ook praktisch de Bossche kermis geopend. Die ziet er door zijn royalere en strategischer opstelling van de 40 attracties beter uit.
Drie hoofdpersonen tijdens de opening van de kermis.
Rechts boven: Burgemeester Rombouts in sportief pak, die balonnen opliet mbv kinderen.
-Boven oud-Boulevardirecteur Wim Claessen die vooraf adviezen gaf. 
-Rechts Huub van Rijckvorsel van de gemeente, die belast is met de [procedurele] organisatie van de kermis en het openingswoord verrichtte.
 foto's © gerard monté, 18 augustus 2007.
   
   
De klad zat in de kermis. Daarom werden wat deskundigen [oud-Boulevarddirecteur Wim Claessen] en Rob van den Bogaard en Peter Reys geraadpleegd. Dat waren ambtenaren van resp. Tilburg en Weert die met meer attracties en lagere ritprijzen de kermis daar verbeterden.  ‘Lagere ritprijzen?’, vraagt de Orthense kermisexploitant Cockie Vermolen zich af. ‘Dan verliezen de exploitanten het evenwicht tussen de kosten en de baat. Je kunt de caféprijzen toch ook niet laag houden.’
‘Het College stelt gezelligheid en kwaliteit voorop. Maar als de meeste stemmen voor een uitbreiding met de Parade zijn, dan kunnen we daar niet omheen, ‘aldus Rombouts. Volgens de kermisdeskundigen was de Bossche kermis 20 jaar geleden toonaangevend. Dat gaat ook in Den Bosch weer gebeuren. Zondag is het familiedag met lagere ritprijzen en dagelijks zijn er kleine evenementen en artiesten[look-a-like] optredens.

Na de kermis volgt een evaluatie, onder meer over terrasuitbreiding, de ritprijzen en de opstelling,’ aldus Huub van Rijckevorsel die voor de gemeente belast is met de kermisorganisatie. Bij die terugblik hoort ook bij het aspect muziek, die weer centraal wordt aangestuurd zoals het vroeger was, maar met een beperkt aantal decibels: 75 ipv 85 zoals in 2006.

-Boven: Ivo Janvier van bureau De Kermisgids die voor gemeenten de organisatie behartigt van kermissen.
-Rechts boven: Twee [ambtelijke] deskundigen: Peter van Rejst en Rob van denBogaard.
-Rechts: Burgemeester Rombouts laat 'champagne' ontkurken en mbv kinderen worden er balonnen opgelaten die bruisend als champagne uit de fles komen. 

foto's © gerard monté, 18 augustus 2007.
 


Als officiele openingshandeling:  Daar gaan de balonnen de lucht in.. en kan het kermisgewoel beginnen.

Rombouts in gesprek met Bertus Donks van de BOVAK, de Bond van Kermisbedrijfhouders. Donks vindt dat de bond betrokken moet blijven bij de organisatie en toekenning van de kermis [attracties]. Aan allerlei gemeenten worden adviezen gegeven, maar elke gemeente heeft zijn eigen identiteit. - foto's © gerard monté, 18 augustus 2007.

-Burgemeester Rombouts, die met de kinderen de ballonnen loslaat.
-Rechts boven:  Rombouts in gesprek met Bertus Donks van de BOVAK, de Bond van Kermisbedrijfhouders.


 foto's © gerard monté, 18 augustus 2007.

De Bossche kermis van 2007 heeft dit jaar slechts 30 attracties De inrichting komt er wat royaler en gezelliger uit te zien. Prominent op de kermis staat een reuzenrad van Avontuur van 40 meter hoog tegenover het stadhuis.
outs in het reuzenrad als topper van deze speciale opening.


-Boven:Tegenover het stadhuis is een reuzenrad van 40 meter hoog gepland. Rombouts maakt er op de openingsdag een rondje mee.

-Rechts: De voorbereidingen zijn woensdagmiddag 15 augustus 2007 al begonnen. Overzicht van de Markt met de generatoren, die de attracties van stroom gaan voorzien.
 
foto's © gerard monté 18 augustus en paul kriele, 15 augustus 2007.
 Bossche kermis meer sfeer en meer ruimte den bosch, 12 juli 2007.

De Bossche kermis in de laatste volle week van [18 t/m 26] augustus telt dit jaar 30 attracties en zes snoep-eet- of viskramen, onder wie dit keer weer eens Carlo Gepkens. De kermis is - zoals aangekondigd - kleinschaliger van opzet met meer ruimte voor terrassen. Speciaal zijn de Booster [snel ronddraaiende propellers met gondel op het eind] een dubbele [twee etages] draaimolen en de cakewalk, die na jaren weer terug is. Met deze opzet heeft de organisatie [Bureau Kermisgids] en de gemeente beantwoord aan de vraag om wat meer sfeer op de Markt te brengen, aldus Ivo Janvier van de Kermisgids. Ruimte voor een nostalgische kermis op het Kerkplein en een nostalgische danstent dat zal pas lukken wanneer de Parade beschikbaar komt, aldus Janvier. De nieuwe aanpak is tot stand gekomen na advies van twee Tilburgse kermisexperts en Wim Claessen, oud-Boulevardirecteur.

Doordat in september 2007 de Markt e.o. en volgend jaar de Parade op de schep gaan zal de kermis pas in 2009  'volledig in nieuwe stijl' kunnen zijn. 
 
De kermisattracties voor de kermis 2007: 
circus arena, gebakkraam, break dance, speelgoed, beach jumper, bussensport, lucky duck, familie achtbaan, autoscooter, suikerspin, viskraam, pusher, schietsalon, mini zweefmolen, nougatkraam, bordenspel, mini scooter, lijntrek, ballenfontein, skeeball, thriller, vuilnisbakkenspel, voetbalspel, rotalet, derby, hoepla, pindakraam, carrousel, booster, nougatkraam, happy wheel, grijpkranen, big one, polyp, pony rijden, jackpot, reuzenrad en een cakewalk.

Om de bezoekers en kermisexploitanten duidelijk te maken dat de stadskermis nu al qua ontwikkeling in beweging is, gaan dit jaar al wat zaken anders zijn:
- de kermis loopt ook deels uit op de traverse, zodat een ruimere opstelling ontstaat waardoor ook meer ruimte vrij blijft voor o.a. de terrassen,
-er komen meer hoogwaardiger attracties en wat nostalgie bijvoorbeeld met een oude grote carrousel, een cakewalk en een reuzerad,
- aanvullend aan de kermis gerelateerd vermaak: 
-zaterdag 18 augustus: M. Shumacher meet & greet en racen in de full-size simulator. Deze cockpit wordt gebruikt door coureurs voor trainingen.
-maandag 20 augustus: workshop Jumpen met Aaron D. & in de avond Addie en René Schuurmans.
-dinsdag 21 augustus: Thomas Berge & tape-show en “Meet” & “Greet” met Robbie Williams      
-woensdag 22 augustus: Kinderdag met gevarieerde show van Bart Juwett gevolgd door idolen van kinderen als Djumbo en clown Erico
-donderdag 23 augustus: Het One Two Trio & Erik Hulzebosch. 
-zaterdag 25 augustus: Muzikale zomerparade.  
--------------------------
Nieuwe opzet Bossche Kermis: goedkoper & nostalgischer   5 april 2007.  
Met een onderdeel nostalgie en straattheater krijgt de Bossche kermis een stimulerende injectie. Dat is het gevolg van advies van twee kermisexperts [Van den Boogaard Tilburg en Rijs Weert] en van oud-Boulevarddirecteur Wim Claessen.
Op het Kerkplein komt een nostalgische zweefmolen en bij de Paternoster een nostalgische danstent [met workshops] en over de Markt een spectaculaire koordansact.
Op een prominente plek op de Markt is ook een mega-attractie voorzien. Gevolg van deze nieuwe opzet, die na afloop met de markthandel,de winkeliers en de horeca wordt geëvalueerd, is dat de Gemeente minder aan pachtgelden incasseert, wat voor het publiek neerkomt op goedkopere entrees.
De gemeente staat nog steeds een niet te massale, maar wel een gezellige kermis voor en wil so wie so de Kerkstraat bij de kermis betrekken.

Ook gemeente achter kermis in binnenstad 12 december 2006.  
Ook de gemeente wil de kermis in de binnenstad handhaven, maar dan wel royaler [Kerkstraat/Parade]. Dat bleek gisterenavond in de commissievergadering. Eerder was al uit een enquête via internet gebleken, dat men de kermis het liefst in het centrum ziet [zie hieronder, 7 november 2006]. Ook de suggestie van een Tilburgse kermiscommissie om ook de pleinen en kleinere straten [Uilenburg e.o.] bij de kermis te betrekken, wordt meegenomen. Met deze oplossing keert de oude – nostalgische – situatie terug uit de na-oorlogse jaren, toen de kermis doorliep naar het Kardinaal van Rossumplein en er een wandelpromenade ontstond.

Burgemeester Rombouts zet een commissie [waar ook bureau de Kermisgids zitting in heeft] aan het werk, die de plannen verder uitwerkt.

Met kermis pleinen verbinden 22 november 2006. 
Bij een bezoek aan Den Bosch van een Tilburgse kermisexpert klonk het – vrijblijvend - advies om de kleine straten bij de kermis te betrekken en de pleinen door attracties met elkaar te verbinden. Dat waren suggesties die eerder bij de gemeente weinig favoriet waren. Vandaag trokken –na het nuttigen van een Bossche bol bij Bakker de Groot - deputaties van de gemeente Den Bosch en Tilburg met die van het CDA, VVD en Bosch Belang door de binnenstad. Doel was eens de mogelijkheden van een verbeterde kermis te belichten.

Als eerste suggereerde Horman, projectleider van de Tilburgse kermis, om op de Wilhelminabrug als publiekstrekker een reuzenrad te plaatsen. In het algemeen luidt het advies: een wijdere en royale opstelling van de attracties. Door ook op de pleinen Visstraat, Kerkstraat en Loeffplein de kermis toe te laten, vormt die opzet een lint van geleidelijke bezoekersstromen.
Met name de Parade is nu onder belicht, ook bij de gemeente. Maar Horman ziet daar twee mega-attracties staan. Ook wil Horman de horeca meer bij de kermis betrekken door hen terrassen te gunnen midden op de Markt en langszij de Parade. Maar dan dienen ze wel hun huidige terrassen in te perken, zoals dat ook tijdens de Tilburgse kermisgebruikelijk is.
Na een pilsje in ’t Pumpke werden de gastheren uitgenodigd voor een bezoek aan de Tilburgse kermis.

Bossche kermis blijft in centrum  
7 november 2006. 
Bosschenaren houden vast aan hun kermis. Dat blijkt uit een panel dat op internet is gehouden voorafgaand aan de hearing die vorige week werd gehouden. De conclusie kan zijn dat de Bossche kermis gewoon in de binnenstad blijft. Aan dit panel namen ruim 1000 inwoners deel.
 
De enquête laat verder zien: Tweederde vindt dat de kermis bij de stad past. Maar een klein percentage [23%] ziet er iets in om de kermis naar buiten het centrum te verplaatsen. 61% is tegen verplaatsing. Iets meer dan de helft [56%] vindt dat de kermis thuis hoort in de binnenstad die er groot genoeg voor zou zijn. Maar nog een kleiner aantal [42%] vindt dat een kermis zonder mega-attracties niet erg aantrekkelijk is.

De meesten -meer dan twee derde -verlangt niet naar een combinatie met een ander evenement, zoals de Boulevard of een liedjesfestival. Van de minderheid [35%] die er wel iets in ziet om samen te gaan met een ander evenement, kiezen de meesten voor de Boulevard.
Nauwelijks enig concreet voorstel volgde op de vraag hoe de kermis te verbeteren?
 
Hoorzitting over kermis   4 oktober 2006. 
De gemeente en dan specifiek de Commissie Bestuurszaken houdt een hearing over de Bossche kermis. Dat is een openbare bijeenkomst, dus voor publiek toegankelijk, maar er worden wel – selectief - uitnodigingen verstuurd. De genodigden, dat zijn tegelijk én alleen de gesprekspartners ! mogen er op voorgelegde vragen hun zegje doen. Genodigd zijn: culturele instellingen, zoals de Boulevard, Bewoners belangenvereniging Binnenstad, de ondernemers [Centrum Management], de Kermisgids die voor de exploitanten de kermis organiseert en de gemeente Tilburg.

De vragen gaan over de mogelijkheden van voortzetting, van spreiding op diverse locaties [binnenstad of daarbuiten], van een of meerdere kermissen al of niet gecombineerd met een ander jaarlijks evenement, over de tarieven en over hoe de kermis te verbeteren. De hearing vindt plaats op woensdag 1 november 2006 [19.00 uur] in de raadszaal.

Naar verwacht komt aan de hand van de notities uit de hearing, die de Commissie Bestuurszaken verwerkt, in december 2006 de kermis op de agenda van de raadsvergadering.

Bosch kermisbed wordt opgeschud   6 september 2006. 
Eindelijk -na jaren van treurnis en onduidelijkheid over het voortbestaan- start een discussie over de Bossche kermis [-locatie]. Bosch Belang diende in de raadsvergadering van gisterenavond een motie in die er op neerkomt de kermis - na de herinrichting van de Markt in 2007- op de Markt te handhaven. Maar er groeit een stemming [vastgelegd in een discussienota] om een spectaculaire kermis, bijv. bij de Brabanthallen te organiseren en wellicht een nostalgische kermis in de binnenstad te handhaven, of helemaal geen kermis meer in de binnenstad op te zetten... Eind september 2006 buigt de raad zich over het voortbestaan van een eeuwen oude, maar nog weinig geliefde, traditie.

Nicole Vermolen relativeert kwaadheid kermisgasten  25 augustus 2006. 
De poeha die de exploitanten maakten over de teleurstellende omzet, dat ze eerder zouden vertrekken of langer zouden blijven staan, blijkt allemaal grootspraak te zijn geweest. ‘De kermis was slecht,’ onderstreept kermis exploitante Nicole Vermolen, maar we wachten het aangekondigd gesprek over de omzetschade af. 
Nicole Vermolen bestuurslid Kermisbond en politicus.
foto © 6 januari 2010.


Bastion Oranje registreerde de uitspraken van drie exploitanten [P., V. en vdV].die actie zouden ondernemen vanwege een tegenvallende kermis waarvan de oorzaak naast regen ook de Funfair van juni j.l. zou zijn. ‘Omzetschade’ is vanmorgen in het gesprek met de gemeente niet ter sprake gekomen, aldus Vermolen van de goktent op de Markt, aan de zijde cafetaria’s. Vermolen: ‘Door dat gesprek is de lucht weer geklaard en van enige actie is mij niets bekend,' aldus de telg van een jaren oud Bosch’ geslacht van kermismensen. / © paul kriele, www.bastion-oranje.nl 


De kermisattractie van Nicole Vermolen met speelautomaten. 

foto © paul kriele, 25 augustus 2006.
 

Kermis:stoom van de ketel/schadegesprek volgt nog   25 augustus 2006.
De kwaadheid lijkt enigszins gesust bij de kermis exploitanten na een gesprek hedenmorgen met enkel ambtenaren van de gemeente. Aanleiding was de boosheid bij de kermisexploitanten over geleden omzetschade. Maar woordvoerder André Bongers kon niet zeggen wie om dat gesprek had gevraagd. In het onderhoud zijn de standpunten uitgewisseld, maar er is niet over schade gesproken, aldus Bongers. Het item ‘omzetschade’ volgt in een gesprek dat de komende of de week daarop plaatsvindt. 
Aan het gesprek van hedenmorgen, dat in een prettige sfeer is verlopen, namen twee bondsbestuurders en twee kermisexploitanten deel. Bij Bongers was niets bekend van een vervroegd opruimen van, of van het langer laten staan van enkele attracties.

Bossche Kermis staat op springen   25 augustus 2006.
Enkele kermisexploitanten dreigen hun attractie vroegtijdig op te ruimen, anderen willen expres tot volgende week woensdag blijven staan om de recettes alsnog binnen te kunnen halen. Aanleiding is de onvrede over de kermisopbrengsten. Daar is aan enerzijds het slechte weer, maar volgens de exploitanten zeker ook de Funfair kermis bij de Brabanthallen, debet aan. Daarom eisen ze korting op de pacht.
De kwaadheid bij de kermislui was in ieder geval voor de gemeente aanleiding hen vanmorgen uit te nodigen voor spoedgesprek. Daarover wordt nader bericht.
 
Uiteraard is de gemeente door eind juni een concurrerende kermis toe te laten aan de situatie mede schuldig. De vraag is of deze escalatie leidt tot één kermis bij de Brabanthallen. Die werd voor het eerst als experiment opgezet, maar zou nog wel eens traditie kunnen worden, omdat de gemeente maar één keer per jaar een kermis wil. De uitslag moet in september uit een evaluatie blijken. De conclusie kan dan zijn, dat de exploitanten van de traditionele kermis aan het kortste eind hebben getrokken.

Bossche kermis begonnen   23 augustus 2003.
In een stralend zonnetje begon vanmiddag tegen tweeën de Bossche kermis. Ongeduldig zaten de eerste jonge chauffeurs al om 1 uur in de botsauto’s in afwachting van het signaal date de kermis 2003 aan moest kondigen. 
Op de Markt staan 44 attracties. Hoog daar bovenuit steekt de Mega-Booster. Die eenarmig molenwiek heeft op elk eind twee cabines die in een vliegende vaart ronddraaien. Nieuw is de Contact, een platte carrousel die ten opzichte van het plateau dat hem draagt, in tegengestelde richting draait.

Het weer de sfeervolle binnenstad en de kermis trokken bovenmate veel bezoekers op deze zaterdagmiddag.
Op de Parade stonden - naar hun gevoel weggedrukt - de marktkooplieden.Ondanks het lommerrijk tafereel zijn zij niet met die tijdelijke verhuizing in hun sas. Evenmin de winkeliers en horecalieden. Zij klagen over de rommel van de kermis en het branchevreemde publiek.

Kortom: aanleiding eens een studie naar het effect van deze eeuwen oude – wellicht - traditie te doen.   

De ' grote' attractie van de Bossche kermis 2003:. de Mega Buster een een-armige wiek met twee gondels.
foto  © gerard monté, 23 augustus 2003.
 


Den Bosch aantrekkelijk als uitgaansstad?
De ambiance is aanwezig. Ondernemers zijn er ook te over. Maar...
Hoe zit het met de vernieuwing? Al eerder is op deze site geschreven over de zelfgenoegzaamheid, anders gezegd het gebrek aan creativiteit bij horecaondernemers.
Den Bosch is wat uitgaansleven betreft toch al niet erg vernieuwend. Bijkomend aspect is dat het uitgaanspatroon gewijzigd is. 
Dat de gemeente nog steeds met hoge inschrijfgelden de kermis ' regelt' -ook al is die in handen van Bureau De Kermisgids.., zegt al genoeg.
De regelgeving komt ook in de horecabranche tot uitdrukking Uitgaanspatronen zijn al lang niet meer zo gestructureerd en voorspelbaar als een 10-20 jaar geleden. Om dan nog over sluitingstijden te praten is wel erg het paard achter de wagen spannen. Argumenten die bij zo' n regelgeving gehanteerd worden zijn bijv. veiligheid. Bij een vastgestelde sluitingstijd ontstaan er minder verstoring van de rust in de binnenstad. Dat geldt ook als argument . 
Als we het over aantrekkelijke uitgaanssteden gaat.. . Dan kijkt zelfs Amsterdam kritisch naar zichzelf en jaloers naar andere steden. 
Steden die wel vernieuwend zijn - zoals Antwerpen of London [vliegticket van 9 of 19 euro!] worden dan als voorbeeld gesteld! Dat ligt niet aan Antwerpen noch aan Londen. Maar steden waar geklaagd wordt over het vertier zoals Amsterdam of Den Bosch, tonen weinig initiatief als het om innovatie gaat. 
de kermis
Een ander -zelfs historisch aspect is de Bossche kermis. Het gaat niet echt goed met de Bossche kermis: de exploitanten zijn ontevreden. In het Brabants Dagblad [20 augustus 2003] uitten horecalieden hun ergernis over de effecten van een kermis voor hun deur! Zelfs winkeliers klagen over 'het publiek' dat niet aansluit bij hun branche..!
En hoe zit het met de populariteit van de kermis bij de bezoekers? 
Winkelen is tegenwoordig een vrije tijdsbesteding. Biedt een gemeente Den Bosch wel voldoende mogelijkheden. Het lijkt erop of de winkeliers aan allerlei restricties gebonden worden. Soms terecht als het om winkelpuien en uitstallingen op straat gaat.
De Bossche kermis is eeuwen oud. Statisch? Om een 40-tal attracties op een plein bij elkaar te zetten... . Daarmee kun je - anno 2000- geen genoegen nemen.
Andere opzet kermis:
Is er iets aan te doen? Ook al grijpen we voor een beter voorbeeld terug op de situatie uit het verleden:
Een kermis waar men kan flaneren van plein naar plein, straat in staat uit, biedt vele voordelen. Aan de plaatselijke middenstand worden kansen geboden voor een uitstalling en het publiek kan een echte pantoffelparade ondernemen. Het geeft letterlijk meer verpozing. De idee van wandelpromenade houdt de mensen langer vast. Of de winkels open moeten..?
Reactie Tiny Bertrums, voorzitter Ondernemersvereniging Hartje Den 's-Hertogenbosch
In een interview met het Brabants Dagblad [27 augustus 2003] maakt de voorzitter van de Bossche Ondernemersvereniging Hartje Den Bosch-Tiny Bertrums- een onderscheid tussen kermispubliek en kooppubliek.Vast staat dat kermisbezoekers niet komen winkelen, aldus Betrums die in dit opzicht niet van enig historisch besef is gespeend. De kermis mag best op de Markt blijven. 'In dit seizoen kan die drukte [de winkeliers] toch geen kwaad..'. 
Het liefst zou Betrums zien dat als locatie voor een transferium wordt gekozen. Dat heeft ie de gemeente al kenbaar gemaakt. Middenstanders en kermisexploitanten steken elkaar nu eenmaal in hun business, aldus -vrij vertaald - de Bossche ondernemer.
Krantencolumn [30 -8-2003]
Jos van der Ven [hoofd stadsredactie] gaat in zijn wekelijkse column [30 augustus 2003] ook in op de suggestie uit het verre verleden. Hij verhaalt over een flanerend kermisbezoek. Niet dat die opzet van een kermis op meerdere pleinen [Kardinaal van Rossumplein of Parade] haalbaar is, maar toch ...
Bovendien zijn de tijden veranderd: men ondergaat alles sneller. In ieder geval wijst Van der Ven een verhuizing van de kermis naar een transferium - gelukkig - ook af .

Berichten
Bossche kermis ter discussie
In de laatste week van augustus vanaf 23 augustus] is het Bossche kemis.Onder de 44 attracties zit geen spectaculaire vermaak, maar de kermis in Den Bosch is -naar men zegt- wel gezellig. Het enige spektakel komt van de Mega Booster [tweevliegende gondels] en de Contact [draaiend plateau]. De snoep-vis-en gebakkramen niet meetellend, telt de kermis slechts 30 attracties tegen de Tilburgse kermis, die zaterdag 17 juli begint, rond de 200 !

Vanuit Bureau de Kermisgids gaan stemmen op om de Bossche kermis naar elders te verplaatsen. Genoemd wordt transferium de Vliert of de Brabanthallen. Aanleiding van die wens is de planning van de herbestrating van de Markt in 2003. Maar het is nog de vraag of dat werk - door de toenemende bezuinigingen - volgend jaar wel aan snee komt.
Een andere factor is, dat spectaculaire attracties telkens uit de boot vallen omdat de historische binnenstad daarvoor te kleinschalig is.
Een andere groep die de kermis graag van de Markt wil, zijn de marktkooplieden die elk jaar hun omzet op de Parade gehalveerd zien.
© paul kriele, 11 juli 2003.
.

Schietende jeugd op de Bossche kermis


foto © paul kriele, 23 augustus 2001.
 


Bossche Kermis -[Nieuwsbrief Bastion Oranje, 19 februari 2003]
De kermis die plaatsvindt van 23 t/m 31 augustus 2003 telt 43 inschrijvingen. Dat is iets minder dan voorgaande jaren.
‘Contact’ van exploitant Ordelman en ‘Airpalace’ van Van Tilburg zijn de enige nieuwe attracties op de kermis. Maar het merendeel is bekend en niet erg spectaculair.
Opvallend is dat voor het eerst in de Bossche historie palingkoning Krol het laat afweten. Op de Bossche kermis was Krol een vast element. Visboer Gepkens-Ernst heeft met de pacht van een viskraam bij de Moriaan collega Krol verstoten.
-----------------

Stef Mulders had tot voor een jaar 2002 een site over de Bossche kermis. Helaas heeft ie die opgedoekt ivm te weing bezoek...


Terug naar boven