Water-en vestingmuseum: Cadootje van UNESCO bij 45 jaar ’De Kring’

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-05-2018 | Gewijzigd op: 18-05-2018

In de dagen dat UNESCO Den Bosch heeft gekozen voor een congres over de oprichting van een wereldwijd netwerk van watermusea, krijgt ‘De Kring’ een vesting-, annex watermuseum min of meer in de schoot geworpen*.
Al eerder was bekend dat ‘De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch’ van de gemeente [instemming raad dd. 19-12-2017] het Kruithuis [*1621] aan de Citadellaan mag gaan gebruiken voor een museum. Maar daar  komt die erkenning door UNESCO als een cadootje bij het 45-jarig bestaan, bovenop.

*'Cadootje' is wat eenvoudig gezegd, want 'De Kring' heeft de afgelopen maanden er veel energie in gestoken om dit te bewerkstelligen. Enkele bestuursleden zijn zelfs al eerder naar Venetië afgereisd op een eerdere bijeenkomst van UNESCO voor dit watermuseum te pleiten. In juni 2018 wordt naar verwacht op een Algemene Ledenvergadering van UNESCO de erkenning verwacht.
Bovendien zal  'De Kring' met de gemeente als eigenaresse van het pand een huurkontrakt moeten afsluiten. 

Vanaf1621 Kruitopslag in Kruithuis.

foto © archief 
....................................................................

Voor ‘De Kring’, dat  dezer dagen [12 t/m 18 mei 2018] een van de partijen is van het door UNESCO in het stadskantoor belegde congres, is het ook erkenning van haar educatieve en cultuurhistorische activiteiten. Dat kan zij des te meer ontwikkelen binnen het Museum Kruithuis, waar de aspecten van de Zuiderwaterlinie [als bezoekerscentrum] en Den Bosch als vestingstad op een mdoenre educatie wijze mbv VR en AR belicht kunnen worden. Daarmee krijgt het pand na vier eeuwen in een educatieve vorm zijn oorspronkelijke betekenis terug. 

Zie ook artikel 'Kruithuis wordt vestingmuseum', artikel  dd. 28 oktober 2016 !!