Kruithuis en omgeving verkocht aan Hendrick de Keyser

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-02-2011 | Gewijzigd op: 04-02-2011
B&W stellen voor om het bijna vier eeuwen oude Kruithuis, inclusief de woningen aan de Vliertstraat  te verkopen aan de Vereniging Hendrick de Keyser. Als reden voert de gemeente aan, dat deze panden aan de Citadellaan 1 t/m 7 [Kruithuis+ officierswoningen] en de voormalige militaire bakkerij, later Rijkspolitiepost op Vlierstraat 4, 6 en 8 niet geschikt zijn voor gemeentelijk gebruik of voor gebruik door gesubsidieerde instellingen.

Citadellaan 1, 3, 5 en 7 gaan naar 'Hendrick de Keyser'. In de Vliertstraat ligt een complex van woningen en een voormalige militaire bakkerij van 1908.
foto © paul krtele, 28 februari 2007.
Kruithuis dat gebouwd werd tussen 1618-1621 als vervanger van de diverse kruitmagazijnen in de stadswallen.
foto © gerard monté, 27 maart 2005.

De gemeente acht de Amsterdamse vereniging, die opkomt voor het behoud van oude monumenten en deze restaureert, als de meest geschikte voor een 'zorgvuldige herontwikkeling van het Kruithuis en omgeving'.
De raad ontvangt deze maand een informatievoorstel.

De woningen aan de Vliertstraat 2 [vooraan] en de voormalige militaire bakkerij [achterin] bij de Kasterenwal, die later ook nog als Rijkspolitiewerkplaats diende. foto's © paul kriele, 4 februari 2011.

Naast het pand van voorheen Woniginrichting Vorst op Hinthamerstraat 138, waarover de vorige maand uitvoerig werd bericht en het hoekpand in het Tweede Korenstraatje/Karrenstraat 'De Suikeroom', wordt dit het derde complex dat Hendrick de Keyser in Den Bosch beheert.