Onthulling Bossche Neanderthaler bij Parkeergarage St. Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-12-2015 | Gewijzigd op: 13-12-2015
Kunstenaar Tom L’Istelle en wethouder Jan Hoskam hebben zaterdagmorgen 12 december 2015 bij de publieksingang van de parkeergarage St. Jan het kunstwerk Andert onthuld. Het bronzen beeld van een Neanderthaler [vandaar de naam Andert] staat op de bewuste plek waar vondsten van Neanderthalers, die 40.000 jaar geleden hier zouden zijn geweest, werden gedaan. Die vondsten en het beeld uitkijkend op de stad, waren onder meer  twee elementen die in de toespraken over dit initiatief naar voren kwamen.

   Loopbrug van parkeergarage Sint Jan
-Boven : Netty van de Kamp van het BKKC, ofwel het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur belichtte dit - dankzij een talentontwikkelingstraject gerealiseerd -kunstwerk.
Intussen verlekkerde de jeugd zich aan warme chocolademelk met slagroom...

-Rechts: Tom L'listelle die op een bord de omstanders uitnodigd een selfie of een -door een aanwezige fotograaf- een foto met Andert te laten maken
.

foto's © paul kriele, 12 december 2015.
 
 

Tom L’lstelle is de bedenker van dit beeld. Het is zijn eerste werk dat in de openbare ruimte staat.
Die feiten lichtte de projectbegeleidster Netty van de Kamp van de BKKC’, ofwel het Brabants Kenniscentrum van Kunst en Cultuur, toe. Deze instelling stimuleert en begeleid via een talentontwikkelingstraject - in uiteenlopende disciplines- beginnende kunstenaars. Het geeft hen de kans hun project aan het publiek te tonen.
Zelf regelde L’Istelle, onder meer via een provinciale website, een crowdfunding. Door die financiële steun was er o.a. veel familie in meerdere generaties! en buurtbewoners bij de onthulling aanwezig. 'Hier is kunst  met de histiorische plek verbonden,' sprak Van de Kamp die in het publiek personen benaderde die aan de crowdfunding hadden meegedaan.

Ook de gemeente zag wel iets in dit initiatief en na een selectie met 10 beginnende kunstenaars werd het werk van L’Istelle uitgekozen.
Raoul Beckers, gemeentelijk projectmanager van de stadswalzone: ’Tom L’Istelle heeft met zijn ontwerp er iets van weten te maken. Deze kroon op zijn werk verdient het dan ook een mooi plekje in de stad te krijgen. Met de wolharen hoed van Andert die bij een vuurtje zit, maakt de kunstenaar een olijke knipoog naar het voormalige Vonk en Vlamterrein, waar nu de parkeergarage staat. Met de financiële actie van Tom is Andert een beeld van iedereen geworden,’ zei Beckers.Loopbrug en ingang van de parkeergarage Sint Jan
Boven: De onthulling van Andert 
met het publiek dat de ceremonie op
zaterdagmorgen 12 december 2015 meemaakte
.

foto's © paul kriele, 12 december 2015.

Toespraak wethouder Jan Hoskam
Wethouder Jan Hoskam, die het kunstondernemerschap van Tom L’Istelle erg waardeerde, stak zijn loftrompet uit over dit beeld: ‘.. ontzettend mooi.
'Mijn kunstopleiding begon vlakbij deze plek. Aan overvkant op de Rijks-HBS bij docent Guus Ong en vlakbij de Kunst Akademie aan de Pettaarseweg. Dit is dus een heel kunstzinnige plek, ' zei Hoskam die ..' hoopt dat het  beeld–na Zoete Lieve Gerritje - een icoon wordt van de stad. Dit is een goed voorbeeld van de combinatie cultureel ondernemerschap, kunst en historie'.

Na die lovende woorden, zei de kunstenaar L'Istelle: ‘Ik hoop dat er een nieuwe opdracht uit voort komt.’
Tom nodigde de omstanders uit om, óf zelf een ‘selfie’ te maken,  óf door een aanwezige fotograaf met Andert op de foto te gaan.

L’Istelle, die een bedrijf in de grafische en kunstsector heeft, is te volgen via paprikachips.com.
Terug naar boven