Uitstel mamoettransport van 3 linden Hekellaan naar Stadskwekerij

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-03-2013 | Gewijzigd op: 06-03-2013
Op het Vonk- en Vlamterrein liggen twee, én staat één 25 meter hoge linde klaar, die in afwachting van herplanting, tijdelijk naar de Stadskwekerij getransporteerd zouden worden.
Maar het blijkt dat Heijmans vergeten is  op de plaats waar de linden een nieuwe plek zouden krijgen, een traject archeologisch onderzoek in te plannen. Hierdoor moesten drie linden wachten op herplanting. 
>> Officiële reactie van de gemeente tevens projectleider Parkeergarage Vonk-en Vlamterrein:  zie onderaan artikel.

De eerste 25m  hoge linde ligt op de dieplader klaar voor transport. Begeleiders van Heijmans en twee motorescortes en de mannen van Van Riel staan klaar ..

foto's © paul kriele, 5 maart 2013/14.00 uur

Archeoloog Eddy Nijhof zegt dat  '..Ik vernam pas gisterenmiddag dat Heijmans drie lindebomen wilde herplanten langszij de Hekellaan. Maar de stadsmuur en omgeving is nu eenmaal een monumentaal object. '
Alvorens de bomen te herplanten dient er archeologisch onderzoek te gebeuren.''
Maw archeoloog Nijhof heeft voor die herplant een stokje gestoken.
Door die ingreep en door procedures en overleg tussen de gemeente en Heijmans werden de lindebomen tijdelijk geparkeerd op het Vonk -en Vlamterrein in afwachting van een tijdelijk onderkomen bijv. in de Stadskwekerij aan de Deutersestraat.

Het mammoettransport van de bomen op diepladers van Van Riel kon vanwege de drukte in het verkeer niet meer woensdagmiddag gebeuren. Uiteindelijk besloten partijen dit vannacht [vanb 5 op 6 maart 2013] om 4 uur te doen.

Op de plek van waar de parkeergarage is voorzien, staan motorsurveillances en enkele mannen van Heijmans, en ook nog eens 12 man van Van Riel - met de armen over elkaar- klaar om vannacht rond 4 uur alsnog dit karwei te klaren.
Nijhof: 'Het was wat kort door de bocht van Heijmans om dit verplichte nummer [bodemonderzoek] te vergeten, of niet in te plannen. Dan ligt kennis daarvan en de verantwoordelijkheid van de misser bij Heijmans.'

-Links: De tweede al uitgegraven linde en linksonder de derde linde langszij de Hekellaan, die nog getakeld moet worden..
-Onder: Overzicht van de parkeerplaats die verandert in een deels ondergrondse parkeergarage
.

foto's © paul kriele,  5 maart 2013 /14.45 uur

Om 4 uur keerde de drie diepladers van Van Riel tevergeefs huiswaarts om vannacht [van 5 op 6 maart 2013] om 4 uur terug te komen.

*Reactie projectleider parkeergarage
Vanwege de werkzaamheden aan de parkeergarage Vonk en Vlam aan de Hekellaan moeten drie linden van Bastion Baselaar worden verwijderd. De bedoeling was om de bomen te herplaatsen aan de Limietlaan.
Sinds kort weten we, na een groeiplaatsonderzoek, dat deze verplaatsing naar de Limietlaan niet haalbaar is. Daarom is gekozen voor herplaatsing op Bastion Anthonie. Daarvoor is echter archeologisch onderzoek nodig. Dat kan echter niet op hele korte termijn uitgevoerd worden, terwijl de bomen wel moeten worden verwijderd van Bastion Baselaar. De betreffende bomen zijn vanochtend op diepladers geladen en worden vannacht met een nachttransport overgebracht naar de Stadskwekerij. Dat gebeurt ’s nachts vanwege de omvang van het transport. In het volgende plantseizoen worden de bomen definitief geplaatst op Bastion Anthonie.


Terug naar boven