Ook Henri Bakker-monument krijgt andere plek

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-05-2013 | Gewijzigd op: 14-05-2013
Het op een verdedigingstoren geplaatste monument, dat herinnert aan de EERSTE PILOOT VAN HET NEDERL. LEGER en dus zeker de eerste Bossche piloot, krijgt of eind 2013 of begin 2014  een plek op de Pettelaarse Schans.
Het verwijderen van dit  monument is een gevolg van de werkzaamheden rond het Vonk-en Vlamterrein, waar de parkeergarage komt. Heijmans is al bezig met het afbreken van het monument dat bestaat uit een tekssteen en daarboven de adelaar, waarin een profiel van Henri Bakker is verwerkt.

Monument met de jaartallen 1911-1936, dat herinnert aan de eerste vlucht  boven Den Bosch van Henri Bakker. Deze Bossche vliegenier had als startbaan de Pettelaar. Het monument werd pas in 1938, ruim 25 jaar na dato, onthuld. Afbraak van het Henri Bakkermonument langszij de Hekellaan van beeldhouwer Albert Termote voor de aanleg van een  toegangsweg naar de parkeergarage.

foto´s © paul kriele, 7 en 8 mei 2013.

Henri Bakker [1878-1933], zoon van Leendert Willem Bakker, rijwielhandelaar/ fietsenmaker en amanuensis van de Rijks-HBS, nam met zijn tweepersoons eendekker [Condor] deel aan de eerste Bossche vliegweek. Die manifestatie duurde van 25 juni t/m  2 juli 1911. 
Kort ervoor, op 15 mei 1911, had Bakker met vrienden de Condor Maatschappij opgericht.

Bakker vloog op 28 juni [acht minuten] en ook op 29 juni, maar toen met als passagier Hub. Kanters, gedurende vijftien minuten boven de stad en over het Bossche Broek., aldus de Provinciaal Noordbrabantsche en ´s- Hertogenbossche Courant van 1 juli 1911. Maar Bakker kwam met zijn Condor ook tot boven omliggende plaatsen, zoals Den Dungen, Berlicum en St.Michielsgestel.
Aan de manoeuvres boven de stad namen zes vliegeniers deel, onder wie twee militairen.

Oprichting Militaire luchtvaart
Volgens de oud-adjudant Jan van Ee [Van Heutz] was Bakker zeker niet de eerste vliegenier, maar behoorde wel tot de eerste groep vliegers, die een vliegbrevet haalde.  In die jaren experimenteerde het Nederlandse leger met luchtvaartuigen om het gebruik ervan te toetsen. De vliegers van de Bossche luchtvaartshow legden met hun vluchten de grondslag voor de Nederlandse vliegtuigindustrie en de militaire luchtvaart, die in 1913 werd opgericht.
Bron: Ge kunt me nog meer vertellen..

Terug naar boven