Geen Neanderthaler, wel erg uniek kampement bij Hekellaan

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-11-2013 | Gewijzigd op: 14-11-2013
Een unieke vondst, zelfs voor Europese begrippen, dat is de conclusie die voortkwam in een persontmoeting in het Groot Tuighuis hedenmiddag 13 november 2013 over de vondsten van een Neanderthalerkamp met botresten en vuurstenen wapens, die komen uit de bouwput van de nieuwe parkeergarage aan de Hekellaan.
 
 


-Boven: De in het opgezogen zand aangetroffen botresten en een tand van een mammoet [r.] en vuurstenen werktuigen [rechter foto].
-Links: De vondsten zijn eind oktober 2013 gedaan en komen uit de Oostelijke bouwput
.

foto's © paul kriele, 13 november 2013.

Maar er is in de bouwput van de nieuwe parkeergarage langs de Hekellaan geen Neanderthaler gevonden. Wel allerlei uit vuursteen geslepen wapentuig, gebruiksvoorwerpen en veel botresten van een reuze hert, wolharige neushoorn, [kaak met kiezen van een] mammoet, bison en paard.
Die zijn afkomstig van Neanderthalers, die hier 40.000-60.000 jaar geleden [Paleontische tijd/steentijd] - meestal tijdelijk - in een kamp woonden. Ze trokken rond, gingen op jacht in dit steppegebied en verzamelden onder meer knollen, planten en zaden. Dat ze in een kampement verbleven kan uit de soort vondsten, zoals o.a. de schilfers van de geslepen vuurstenen, worden afgeleid, zegt archeoloog Ronald van Genabeek.
Ze trokken weer verder als de voedselvoorraad of het jachtgebied door hen was verbruikt.

Links boven: De persinformatie in de BAM werd gegeven door stadsarcheoloog Ronald van Genabeek,  de wethouders Huib van Olden en Jan Hoskam en uiterst rechts directeur Stadsbedrijven Martin Nooijens.
-Boven: Stephan Molenaar, een van de archeologen die de vondsten heeft gedaan.
-Links: Bedrijfsleider Civiel [Grote projecten]
Atila Turan van Heijmans, die een  toelichting gaf op de effecten op de bouw van de parkeergarage.

foto's © paul kriele, 13 november 2013.

De wethouders Huib van Olden en Jan Hoskam maakten de vondsten op een officiële, druk bezochte, persconferentie in het Groot Tuighuis woensdagmiddag 13 november 2013 bekend. Dat is twee weken nadat door stadsarcheologen van de BAM, onder wie Stephan Molenaar, in de bouwput bij het zeven van het opgezogen zand, de unieke botresten, zaden en vuursteenwapens werden aangetroffen. Dat moment kwam toen er in de meer Oostelijke bouwput van 7 meter diep naar 9 meter diep, zand werd opgezogen. Archeoloog Ronald van Genabeek zegt dat '..er in totaal 120 stuks vuurstenen werktuig is gevonden en dan nog tal van botresten. Het Vonk-, en Vlamterrein is nu de enige plek in Nederland waar zo gaaf en zo compleet dergelijk oud materiaal is aangetroffen.'

Door de vondsten is het werk tien dagen stilgelegd, maar het heeft geen gevolgen voor het gereedkomen van de parkeergarage, die nog steeds op 31 december 2014 gereed is.
Straks zullen de vondsten daar in de garage worden getoond. 'De extra kosten door de vertraging komen uit het bouwbudget,' aldus wethouder Jan Hoskam.

TNO gaat ter plekke de grondlagen verder onderzoeken en de Universiteit van Leiden stelt een analyse op aan de hand van de botten en overige voorwerpen over de leefomgeving en leefgewoonten van de Bossche Neanderthaler.

Oudste tad van 't land
Een trotse wethouder Huib van Olden vindt dat hiermee een nog unieker en vollediger beeld gegeven wordt van de stad. Komisch stelde de wethouder vast, dat Den Bosch met dit best bewaarde Neanderthalerkampement van Nederland, de oudste stad van Nederland is geworden.
Tot slot constateerde een gevatte Van Olden, dat de keuze indertijd om naast het stadswapen twee wildemannen toe te voegen, een terechte keuze is geweest… .

Door de unieke vondsten zal het bouwterrein voortaan ’s nachts bewaakt worden, aldus Duran, een van de bouwmanagers van Heijmans.



Terug naar boven