Veel bekijks voor tal van bloementuin[tjes]en

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-06-2010 | Gewijzigd op: 15-06-2010
De tuinendag 2010 is prima verlopen, mede dankzij de inzet van de vrijwilligers. Alles zat mee. Er waren in deze editie prachtige tuinene bij die een en al kleur uitstraalden behalve de wat zakelije tuin van
't Witte Huis op Citadellaan 24 die voor het eerst mee deed. Deze tuin met veel grinbt en buxus-en coniferenhagen trok door de bijzondere geschiedenis van het  gebouw tal van nieuwsgierigen maar stak erg af bij het bloemrijke en fruitige tuintje van de buurman op nummer 20.
Gezien de kaartverkoop bezochten 700 personen de vijfde tuinendag op zondag 13 juni 2010. Er hielpen 55 vrijwilligers als 'bewakers' mee om e.e.a  in goede banen te leiden. Dit keer stonden 29, waarvan 5 nieuwe, tuinhekken open voor het publiek.
De volgende maand maakt de organisatie Wilna Quekel, Joop van Dijk en Antoinette de Vries] bekend wanneer de dvd met foto's van de tuinen verschijnt en waar die verkrijgbaar is.
.
>> Voor de echte tuinliefhebbers: deze winter staat er een wintertuinenwandeling op stapel.
Soms sta je verbaasd wat er allemaal achter een enkele- in dit geval -twee gevels schuil gaat, zoals op Vughterstraat 265/267 die knusheid en ruimte combineert en ondanks de gevels toch nog veel zon toelaat. Uniek was hier de diepte & [zelfs] de hoogte [4 meter] van een modernstrak gestyleerde tuin, waar ook nog ruimte overbleef voor een zitplek. Achter een hek en na een steegje bij de nieuwbouw in de Berewoutstraat komt een modern ontworpen tuin te voorschijn.
 
De oh's en ah's over kleur en originaliteit in de tuintjes achter Postelstraat 57 waren niet van de lucht. Tussen al die sixties memories dook er ook nog een jakouzie op. Nogmaals Postelstraat 57, hier leven mensen[-families], vogels en planten in harmonie bijeen.

foto's © paul kriele, 13 juni 2010.

-Boven: Vughterstraat: Een foto van 2009 van de [omgeving van de] tuin van Henk de Klerk in 't steegje 't Klein Beerke. Hier gaat op: Vogels erboven, water eronder door en daar tussenin mens, dier en bloem. Wat wil je nog meer..?
-Rechts boven: Uilenburg14/16, ofwel de achterzijde van de Postelstraat, Huis van Boxtel waar ooit een schuilkerk stond.
-Rechts Hof van Truiden staat er boven d epoor tin Uilenburgstraatje. Het is een hof waar Antoine Jacobs resideert.
Peperstraat 6, ingang Triniteitstraat,te bezichtigen via de oude woning van de chauffeur/bediende van Lodewijk de Gruijter, maar nu van Clemens en Neeltje van der Ven. Nog eens Peperstraat 6: In die bijzondere tuin, die maar zelden toegankelijk is,  naast allerlei kleurrijke waar ook een paar schildpadden tussendoor kruipen, staat/hangt er ook een heus carillon met klokken van keramiek, uit Duitsland gekopieerd. De beiaard is te horen op de openingsdag van de beiaardweek..


Citadellaan 24, ofwel 't Witte Huis dat vroeger een consultatiebureau was en nu aan een architecten kantoor en huisvesting biedt. Het gebouw van de Bossche architect C. Evers, dateert van 1933. ... Een weinig opgesmukte en wel erg zakelijke tuin met veel buxus -coniferenhagen, ingeklemd tussen de fortmuren van de Citadel.
Hierboven Citadellaan 20. Citadellaan 24 [voorgaande foto's] staat in geen groter contrast dan met de tuin op nummer 20 die veel variëteit biedt en volop kleur uitstraalt. Tussen de tuinen op Zuid-Willemsvaart 143 en het Redemptoristenpad ligt de inmiddels opgedeelde kloostertuin van de paters Redemptoristen.
foto's © paul kriele, 13 juni 2010.

Kloostertuin van de paters Redemptoristen  in de St.Josephstraat

Hierboven en hiernaast: de binnentuin die door de bewoners van het Redemptoristenpad en het Josephklooster het meest wordt gebruikt. Wederom de binnentuin. Rechts de Orangerie die voor een jaar in de steigers staat vanwege een totale renovatie van dak en muren.
St.Josephstraat/Redemptoristenpad: De tuin grenzend aan de Orangerietuin, ofwel de oude boomgaard en kwekerij van de paters Redemptoristen, is  de 'buitentuin' van de huidige bewoners. De groene oase en een zitje in de [buiten-] tuin van het St Josephklooster in de St.Jospehstraat.

foto's © paul kriele, 13 juni 2010.Terug naar boven