Tuinendag 2006

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-06-2006 | Gewijzigd op: 23-06-2011
Ook al hadden zich 600 belangstellenden aangediend, op de eerste tuinendag in 's-Hertogenbosch viel- over het hele veld -'s morgens de drukte mee. Men liep elkaar -nog- niet in de weg.  
Er waren mooie en drukke en goed verzorgde, maar helaas ook enkele verwaarloosde tuinen bij, zoals de inde Verwersstraat en de tuin van het aristocratische herenhuis in de Nieuwstraat dat in 1998 zo deskundig werd opgeknapt. 
Het was allemaal vrijwillig, maar niet vrijblijvend..
De gastvrouwen hebben op sommige plekken in totaal 588 bezoekers kunnen afstrepen!

De tuin van de Broeders van Dongen in de St. Jorisstraat.
foto's © paul kriele, 18 juni 2006.
Naast twee bezoekers Corry van Beers [†] en Henk Engel broeder Warmendam [m.] en rechts broeder Stevens. Op de tuinendag was ook broeder Van Rooy een van de vertellers/rondleiders.

Ook de Paters van Dongen, van de Congregatie OLVrouw van Lourdes, hadden hun tuin aan de St.Jorisstraat. Via de Hof van Zevenbergen kon men de tuin, die goed was onderhouden, betreden. Daar was een grote variatie aan bloemen en ook tientallen kanaries te zien. De in groene polo's gestoken studenten Jos en Sametho zorgen voor de registratie van de bezoekers.

Afstudeerproject stadsgidsen
Deze dag 'Bossche stadstuinen in bloei' komt voort uit een afstudeerproject van drie stadsgidsen van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch: Janine van de Kamp, Wilna Quekel en Antoinette de Vries en is dan ook een samenwerking tussen 'de Kring' en het Koning Willem 1-College. Uiteraard is dit idee pas geslaagd dankzij de bereidwillige medewerking van de tuinenbezitters.

-Hierboven tuinen aan het steegje Achter de Wereld 3,5 en 7 en de tuin van Peperstraat 7 en 9, van voorheen mr. Peter Smit [midden] en van de sociëteit Amicitia /De Zwarte Arend.
-Rechts de tuin van de paters Redemptoristen die nu toebehoort aan de gebrs. Mensen aan het Kardinaal van Rossumplein
.
 
foto's © paul kriele, 18 juni 2006.
 
-Boven: De enorme tuin van de Zusters van de Choorstraat, maar dan aan de zijde Papenhulst.
-Rechts: Antonie Jacobs  had zijn tuin en steiger in de Uilenburg opengesteld.  Een roeibootje lag klaar voor  een boottochtje, maar eerst moest 'het schip' watervrij gemaakt worden. 

foto's © paul kriele, 18 juni 2006.

 

Recht van overpad.
De constructie van de tuinen aan Achter de Wereld/Peperstraat was heel boeiend. Het leek op een doolhof maar -positief gezegd- kwam dat doordat de eigenaren van de aan elkaar grenzende percelen de poorten van hun tuinen hadden opengezet, zodat de tuinen aan elkaar waren gekoppeld. Daar heerst op papier nog 'het recht van overpad'.
De warmoezerij van de paters
In de Redemptoristentuin, nu Jeroen Boschtuin, kwamen de individuele percelen aan de zijde Kardinaal van Rossumplein en Zuid-Wilemsvaart goed tot hun recht. Groot is het contrast tussen de drie tuien van de gebrs. Mensen, die lang en diep tot aan de kwekerij van Van Loon reikt en de kleine tuintjes van de panden langszij de Zuid-Willemsvaart. Alleen de tuin van voorheen notaris Worst tegenwoordig die van de Van Heeswijks, had weer een aardige diepte en is ook mooi aangelegd met zicht op de Sint Jan.

Opvallend door zijn uigestrektheid en staat van onderhoud was de tuin van de zusters van de Choorstraat van de congregatie Dochters van Maria en Joseph. Die enorme tuin, die na de afbraak van de schoolgebouwen en nieuwbouw van het klooster ook deels [nieuwe Papenhulstcomplex] onderkelderd is met een parkeergarage, is in de drukke binnenstad een juweel om te zien en rustgevend om er te vertoeven. 

Binnenplaats pand Postelstraat  en Luijbenstraat.
-Boven: Binnenplaats van pand Postelstraat met serre en balkon.
-Rechts: Tuin van pand aan de Luijbenstraat
.

foto's © gerard monté, 18 juni 2006.

 
 -Links:Tuin van pand aan de Koningsweg gezien door heksenbol. --Onder rechts: Tuin van pand aan de Postelstraat met ondermeer Huis van Boxtel.
-Onder links: Jan de Raad antiek
.

foto's © gerard monté, 18 juni 2006.

 


Inzet studenten toerisme
De eerste Bossche tuinendag,  is mede geslaagd door de 'vrijwillige medewerking van studenten Toerisme aan het Koning Willem 1-College. Nou ja vrijwillig, het was een verplichte 'stagedag' ivm hun studie. Een lunchpakket kregen zij als cadeau.
Deze opzet van een Bossche tuinendag was voorafgegaan door een eerder - twee keer op een rij - gehouden een tuinendag van het magazine 'Groen en Bloei'.

Terug naar boven