Projectpromotion Bastion Anthonie

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-10-2006 | Gewijzigd op: 14-07-2008
Zeven groepen van de Van Maerlantschool [ICT-vmbo] op Zuid hebben de afgelopen twee jaar zich toegelegd op de promotie van het Bastion Sint Anthonie. Ze waren daar al bij betrokken toen er een afuit met kanon werd geplaatst als afronding van het herstel van het Bastion dat gelegen is langszij de Hekellaan/hoek Van Veldekekade. Daaruit is een nieuw project gegroeid in de vorm van een opdracht. De leerlingen van de ICT-groep van de Van Maerlantschool zetten zich aan het werk om de jeugd meer bij de vestingwerken te betrekken.

Met behulp van de leraren en met inspraak van de gemeente gingen zij aan de slag. Na een voorbereiding en een studie [archiefonderzoek, kranten lezen] werd een uitwerking volbracht en een presentatie samengesteld waaraan elk zijn/haar idee had gekoppeld. Die presentatie gebeurde compleet met budgetoverzicht en promotieplan.

Die presentaties werden maandagmiddag 30 oktober 2006 aan wethouder Jetty Eugster [o.a. vestingwerken] en de ambtenaren Huibert Crijns, Moniek de Nijs en Ivo Scheffers, die bij de vestingwerken zijn betrokken, gepresenteerd . Daarbij waren uiteraard de leraren Paul Vos, Jan Hovius en Tanja Popma aanwezig, evenals het Brabants Dagblad en de site Bastion Oranje. Een eigen team van de Van Maerlantschool legde deze presentatie [voor een power pointpresentatie] in de raadzaal van het Bestuurscentrum vast.

De presentaties
Alle groepen hadden de opdracht gekregen eerst enkele typisch Bossche monumenten of delen van de vestingwerken te bezoeken en daarover een verslag te maken. Dan volgde in de presentatie het programma dat zich af moest spelen op het Bastion Sint Anthonie. Aan dat programma zat het idee gekoppeld. Allen richten zich uiteraard op de jeugd.

Groep 1 Bo Moonen, Jeff Peters en Emile Veltman, die met een speurtocht en een boottocht kwam Groep 2 [Stefan Munster, Shannon Broks en Els Maas], die allerlei activiteiten voorstelde.

Groep 1 had zich goed voorbereid door eerst de leerlingen van de Van Maerlant een enquete af te nemen. In hun programma zat onder meer een speurtocht en een boottocht. De jury, zoals we de ambtenaren van de gemeente maar even noemen, was ingenomen met de aanpak van die enquête en het programma-idee van een middel eeuws verhaal vertellen door kinderen in historische kledij. Dat maakt de toegang tot het Bastion voor die jeugd laagdrempelig.

Groep 2 stelde een programma samen waarin allerlei activiteiten zaten gekoppeld zoals een pony rijden, een klimwand, een foto maken bij een schandpaal en een varken aan het spit. Daar op haakte wethouder Jetty Eugster in, dat er best wel een varken te regelen moest zijn. De jruy vindt dat de groep goed hag gemikt door het Bastion zelf als inspiratieobron te nemen. Hun programma was goed haalbaar omdat de mensen zelf werden gestimuleerd iets te doen. De jury memereerde nog even dat de gemeente ijn dit kader bijvoorbeeld, budgets beschikbaar stelt voor wijkactiviteiten..

De energieke groep 3 bestond uit Rafal Bechtold, Martijn Appeldoorn en Peter Lombarts, die als idee een stormbaan had.
foto's © paul kriele, 30 oktober 2006.
Groep 4 Lissy  Hilleger,Tessa Kemperman en Simon van de Kruis

Groep 3 Het programma van groep3. bevatte 'iets energieks'. Zij willen er een stormbaan neerzetten en iets te eten aanbieden. Die stormbaan sprak vooral de oud-militair Ivo Scheffers erg aan, maar zo iets is wel erg kwetsbaar voor het bastion en zijn grasmatten, aldus de jury. Wat de jruy aansprak is dat groep 3 de scholen dmv een poster wil benaderen

Groep 4. Als openingsdag wil groep 4 een middel eeuwse dag organiseren in de vorm van wat activiteiten met bijv. een stand met waterballonnen schieten en een stormbaan die ism de scouting Lucas kan worden opgezet. Deze leerlingen willen de bezoekers een lunch aanbieden. Dat programma, zo hadden zij berekend, zou 61 euro de man kosten.
De jury vindt dat idee van een pic-nic, zoals dat ook in het Amsterdamse Vondelpark gebeurt, erg interessant. Dat wil zij best overnemen. Ook de samenwerking met de Lucasscouting is natuurlijk door het aspect kostenbesparing, een slimme zet, aldus de jury. Het vergroot de haalbaarheid van dit plan.

Groep 5 was samengesteld uit: Olivier van de Akker [r.], Rob van Stralendorff en Ilse Vonk.  - foto's © paul kriele, 30 oktober 2006. Groep 6 leek de meest hoge ambities in het strijdtoneel te gooien. Dat waren Freek Suijskens Jeroen van de Brand en Freek Suisveld.

Groep 5. kiest voor een spooktocht bij avond . Daarin zitten allerlei opdrachten vervat, zoals de verhalenverteller Eric Boreas, een visspel en een puzzel waaruit namen moeten rollen als je de juiste letters hebt gevonden. Ook suggereerde groep 5 nog een moordspel. Deze ideeën kwamen goed over bij de jury. Dat element 'avondspeurtocht' klonk erg aantrekkelijk .

Groep 6. Het meest klinkende maar ook meest dure programma bracht deze groep 6. Maar hun wensen beslaan ook de meeste kosten. Kortom deze drie bedachten een gezellig feestje met bier muziek op een podium, spandoeken en veel sponspors en zelfs een eigen optreden van de band Unlikely. Het is in ieder geval een programma dat gericht is op de eigen doelgroep. De haalbaarheid zit hem in het laag houden van de kosten, aldus de jury die hiermee de vinger aan de juiste pols legde. Want een popmuziekconcert vergt hoge investeringen. De vraag is of je zo'n concert op Bastion St. Anthonie moet /kunt doen.

Groep 5 bij de techniek. Midden staand Moniek de Nijs en daarachter -zittend- de ambtenaren Huibert Crijns en Ivo Scheffers die als ambtenaren 'vestingwerken' speciaal betrokken zijn bij dit educatieve en promotionele project. Het opnameteam dat een Power pointpresentatie samenstelt, met Jarno Liebregts, Justin Minkels en Nuwan Hirkens [r].


groep 7 met Nina van den Eerenbeemt [l], Manon van Tuel [m] en Sam Vranken [r]. 
foto's © paul kriele, 30 oktober 2006.
De raadzaal met de toehoorders en de collega-leerlingen. Op de achtergrond ook de leraren Jan Hovius en Paul Vos. Op de voorgrond  groep 6.
 

Groep 7: Deze drie willen de bezoekers laten toekijken en mee genieten vanuit ligstoelen van de Fatboys. Daarom heen is er een muziekoptredenen kan men popcorn verkijgen en van suikerspinnen snoepen. terwijl er een Silvermen een rodeo eens chandpaal met foto en een hindernisbaan bij. Een mammoet champagnefles en skyslingers dienen als publiekslokkers.
Als een doorslaggevend onderdeel bracht deze groep het idee om een deel van de opbrengst ten goede te laten komen aan goede doelen, zoals het Emmakinderziekenhuis en het Koningin Wilhelmina Kankerfonds. Dat element en dat de opening ook eens is afgestemd op kinderen, sloeg bij de jury erg aan, maar helaas is de begroting van hun programma ruim 2000 euro!
De raadzaal aan de linkerzijde.
foto's © paul kriele, 30 oktober 2006.
Paul Vos en daarachter Moniek de Nijs [gemeente] in gesprek met enkele leerlingen van de ICT-groep vmbo. 


Terug naar boven