Bastion Baselaar als verdedigingswerk

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-05-2004 Van Bastion Baselaar is de naam voor de gelijknamige tennisclub ontleend die echter- bij een dreigende afstoting van het tennispark, vertrok van die locatie. De tennisclub Bastion Baselaar verhuisde naar het sportpark De Vliert. Na 1949 nam een andere tennisclub -De Pettelaer -de tennisbanen over toen die noodzaak verviel.
L'histoire se repête. Het bastion is een van de meest groenrijke bastions in de stad maar dreigt door oprukkend autoverkeer dat idyllisch karakter te verliezen. Tennisclub De Pettelaer moet verhuizen -al tien jaar lang- ivm met de aanpak van dit gebied.. zowel ten behoeve van een parkeergarage die onder het Vonk - en Vlamterrien komt te liggen, als vanwege de vestingwerken.

Boven: zicht op terras van Bastion Baselaar. Rechts de veelbesproken fontein, een geschenk van Lamer& Indemans/later Interpharm. De fontein kreeg eertijds een eigentijdse opluistering[..].
Opeenvolgende gezichtspunten wanneer men vanaf de Hekellaan naar de Limietlaan rijdt, volgt eerst -links- de doorsteek met de stadsmuur, daarop ligt aan de rechterkant de ingang naar de tennisclub 'Bastion Baselaar' [foto rechts ].
Onder: de omgang van het bastion. Op verschillenden punten is ook duidelijk de aantasting van dit -vijfhoekige - bastion zichtbaar. 
foto's © gerard monté, 30 mei 2004.