Min. van FinanciŽn Jan KeesdeJager helpt Brabantse familiebedrijf

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-09-2012 | Gewijzigd op: 03-10-2012
Vanmiddag maandag 3 september 2012 sprak in het Provinciehuis de minister van Financiën Jan Kees de Jager [*Kapelle 1969] op de reguliere bijeenkomst van '' Brabants Familiebedrijven Genootschap'. Daar waren een 150 directieleden/eigenaars aanwezig.*
Brabant telt in haar 2,5 jarig bestaan het grootste 'Genootschap Familiebedrijven met ruim150 leden. In Brabant zijn 190 bedrijven die aan het criterium lid te zijn van een Genootschap familiebedrijf voldoen, aldus de vertrekkend voorzitter Wim van der Leegte** van VDL.
Van de Bossche familiebedrijven hebben we waargenomen Joke van den Boer van Maison van den Boer [geen eigenaresse meer], Karin Rademaker van Hotel Central, Gerard Brekelmans van voorheen Margriet tuincentrum in Vught en tegenwoordig Intratuin in Rosmalen en Barten sr. van Aannemers-en sloopbedrijf Barten.

Mitsubishi ondertekent eind september voor voorzetting NedCar in Born
Van der Leegte kondigde de ondertekening aan [op 14 en 29 september 2012] van de overname door VDL  [Japans Industrieel conglomeraat Eindhoven] van de autofabriek NedCar in Born van Mitsubishi. Ook BMW staat op het punt te ondertekenen voor de start in 2014 van de assemblage van Mini's, welke assemblage inmiddels vervroegd is naar de 1e helft van 2014. 

* Jan Kees de Jager sprak 's avonds in De Leest in Waalwijk op een CDA-verkiezingsbijeenkomst.
**Wim van der Leegte is een week na zijn pensioen opgevolgd door Bob Hutten van het welbekende Veghelse cateringbedrijf.

-Boven: Welkom door de voorzitter van het Genootschap Wim van der Leegte.
-Rechts boven: De demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager in zijn toespraak.
-Rechts: vlnr de gedeputeerde Bert Pauli, ook een van de sprekers en daarnaast de woordvoerder van Minister de Jager, het voormalig Statenlid en huidig Tweede Kamerlid Elly Blanksma-van den Heuvel en achterin Jan Kees de Jager.

foto's © paul kriele, 3 september 2012.

Innovatief MKB-er
Jan Kees de Jager, die op de Universtiteit Nijenrode studeerde en aan de Erasmus Universiteit promoveerde, bedrijfseconomie in 1994 en Nederlands recht in 1996, was in de begin jaren 90, zelf ondernemer en oprichter van het erg succesvol ict-bedrijf Spectrum Vision en van ISM eCompany.

De Jager staat geboekt als de eigenaar van de eerste Nederlandse webwinkel. Hij is de bedenker en uitvoerder van de eerste infozuilen voor Bruna met touchscreens. 'Daar ligt de basis van ons ICT-bedrijf,' bevestigde de gastspreker.
Voor zijn ['..samen met een studiegenoot op een rommelig zolderkamertje..'] innovaties ontving hij de 'ICT Personality 2006 Award' voor het snelst groeiende technologiebedrijf in Nederland.
De Jager: 'In 1991-1992 zag je al de voortekenen van internet., het ontstaan van een world wide web [www]
en de zoekmachines. De eerste webbrowser 'Mozaïek' kwam op de markt.
In 1996 zo ongeveer, werd dat netscape een gemeengoed. Ik zag toen de mogelijkheden van internet voor zakelijk/ commerciële doeleinden. We pakten onze kansen.'
En even later sprak DeJager in de Brabantzaal vrij uit: 'Ik heb me toen al geërgerd aan de overheid.'  

Van staatssecretaris naar minister
De Jager is al in drie kabinetten minister van Financiën [geweest]. Hij was daarvoor overigens op 'Financiën' jaren staatssecretaris. 'Mijn voorganger zei toen: Je moet het doen man, je wordt de baas van 4500 man en je hebt de Belastingdienst en de Bewakingsdienst onder je.'

Vanaf  22 februari 2010 is De Jager, na het aftreden van minister Wouter Bos, minister van Financiën, eerst onder Balkenende IV en vanaf 14 oktober 2010 in het kabinet Rutte.

Ondernemers geliefde maatregelen
De minister begon zijn toespraak met de aspecten ondernemen en familie, 'twee aspecten die ons verbinden.'
Familiebrijven tonen creativiteit en zijn vernieuwend en ze hebben een grote betrokkenheid bij de zaak, aldus een rapport van Nijenrode.
De Jager streeft er naar voor de ondernemers de belastingen te vereenvoudigen en het innovatief ondernemerschap te bevorderen. 'We hebben onder mer ook de innovatie box bedacht .'

De Jager verlaagde de belastingdruk in de vennootschapsbelasting. De MKB winstvrijstelling en startersaftrek werden verhoogd. Ook zal de MKB-winstvrijstelling worden verhoogd en komt er een einde  aan het urencriterium voor de MKB-winstvrijstelling. Met deze maatregel zouden ook deeltijd- en hybride ondernemers toegang krijgen tot een deel van de ondernemersfaciliteiten.
De Jager: 'Ook de verliesverrekening is verruimd door '2006 en 2007' te verrekenen met '2008 en 2009'.
Door de btw- maatregel hebben we voor liquiditeit gezorgd bij de ondernemers.'
Door verhoging van de grens voor de kwartaalaangifte Omzetbelasting hoeven ondernemers minder vaak aangifte omzetbelasting te doen. De eerstedags meldingen werden afgeschaft. Ook zei De Jager dat hij een vereenvoudiging wil doorvoeren in de vennootschapsbelasting en de loonbelasting.
Een ander chapiter, dat hij aanhaalde, was de herziening van de Successiewet. De tarieven worden verlaagd tot maximaal 2 % Belastingen die je over je bedrijf betaalt.
Óok de vrijstellingen voor partners en kinderen gaan omhoog.'

De Jager pleitte ook voor gezonde overheidsfinancien,  zoals dat voor hem ook al Bert Pauli in zijn toespraak deed. 'We blijven ons inzetten voor de ondernemers, onder meer door het netwerk van de belastingverdragen te verlagen. Daar profiteren ook de familiebedrijven van.'
Als antwoord op de crisis stelde De Jager dat '...voor bedrijven het motto geldt: de inkomsten te verhogen.  Bij ons [de regering] betekent dat een belastingverhoging. Dat is heel slecht voor de economie.  Belastingverhoging is erger dan bezuinigen. Ik ben daarom heel blij dat in het voorjaar 2012, met de toenmalige coaliitiepartijen, het tot een lenteakkoord is gekomen. Hierdoor hebben we ondermeer de rente laag kunnen houden. Want dat is voor het bedrijfsleven het grote probleem: veel rente te moeten betalen.'

Terug naar boven