Stoofstr/Snellestr: overzicht winkels/kraakactie

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-06-2008 | Gewijzigd op: 25-03-2009
Berichten:
1e winkel in nieuwe Snellestr.Stoofstraat open 17 juni 2008.
Jafsbead verhuist. Komst Biosthetique 2 september 2007.
Snellestraat komt bouwfase te boven 11 augustus 2007.
Vintageroom, winkel met KNUS-spullen uit de jaren 60   9 juli 2007.
Café De Stoof keert niet meer terug /Nieuw restaurant in nieuwbouw Drijvers. 2 juli 2007.
Snellestraat: voorvoetgangers of fietsers? 18 maart 2007
Terras neemt in vakantie bouwput in beslag   2 augustus 2006
Renovaties bij Stefano's - 29 mei en 3 juli 2006.
Nieuwe zaak 'Jewels of Fantasy' Dode Nieuwstraat  3 mei 2006.
Antiquiteiten De Raad en Posset verschuiven naar de Postelstraat - 22 oktober 2005
Heropening Kapsalon Scruples & Spikey's- 4 september 2005
Nieuw wegdek Guardianenbrug - 15 juni 2005
Ontruiming door ME/ barricaden krakers 29 maart 2005
Nieuwbouw Stoofstraat/Snellestraat [Komst bistro Meprise]
-------------
Eerste winkel in project SnelleStoofstraat 17 juni 2008.
Zaterdag 14 juni 2008 ging Jade, de winkel in tassen [Kitsch Kitchen] designartikelen, zoals Zenzalampen, lampen Oosterse sieraden en interieurdecoraties open. Die kwam van even verderop in de Snellestraat en zit nu in de nieuwbouw op Snellestraat 16. Moeder Hetty Schut en dochters Daphne en Jade van Wingerden leiden de kleurrijke zaak.
Interieur van Jade op Snellestraat 16 van Daphne en Jade van Wingerden.

foto © paul kriele, 17 juni 2008.
 

Restaurant Dit is nog druk aan het inrichten. Op 7 of 8 juli 2008 hoopt Sjaak van Geffen zijn jaren 60-restaurant te kunnen openen. Dat komt naast bistro Méprise te liggen, compleet met terras. Onbekend is nog welke zaak op het oude perceel nummer 23 zal komen. Zo lang is ‘de oude eetbar’ beschikbaar voor feestjes, als ontvangstruimte en/of trainingen of wat dan ook.
   
   


Nieuw in Snellestraat Jafsbeads4U & Biosthetique  2 september 2007. 
In de Snellestraat verhuist de kralenwinkel Jafs van nummer 17A naar het perceel op 36 , gelegen naast Pieter van Osch. Jafsbeads4U gaat de nieuwe locatie heten. De kralenzaak geeft ook workshops en cursussen.
Op de hoek van de Snellestraat met het Minderbroedersplein, voorheen Bengels, vestigt zich La Biosthetique. Dat is een van oorsprong Parijse onderneming die zich richt op huid-, lichaam- en haarverzorging. Zie ook www.biosthetique.com 
------------------------------
Nieuwe zaken: Snellestraat komt bouwfase te boven den bosch, 11 augustus 2007
Na jaren van kaalslag en bouwactiviteiten herrijst de Snellestraat nog voor de oplevering van de nieuwbouw van aannemer Drijvers in deze buurt die gepland staat voor eind 2007.
Nieuw in de straat zijn restaurant DIT dat precies naast 't Misverstant in de nieuwbouw trekt . Restaurant DIT is van Sjaak van Geffen die nog niet weet wat er in zijn oude zaak op nummer 23 komt.
Het interieur van het oude  DIT op Snellestraat 23 verhuist naar de overkant naast 't Misverstant, waar de zaak door Sjaak van Geffen wordt voortgezet.

foto © paul kriele, 11 augustus 2007.

Zoals eerder gemeld verandert 't Misverstant in een bistro ook van Jeroen Funcke en Thijs Vis.

Maike Hairconcept: Vlakbij DIT, op nummer 17/19 , zit de nieuwe kapsalon Maike Hairconcept van Maike van Lieshout. Maike koos voor de straat omdat er gezellige ondernemers werken en er een leuke sfeer hangt. Bovendien heeft 31-jarige in Rosmalen geboortige Maike zelf drie jaar in de kapsalon die er voorheen zat, gewerkt. Met de pakkende naam Hairconcept bedoelt de onderneemster die eindelijk een zaak voor zich zelf wist te realiseren, dat het knippen en kleuren van haar. 'Dat doet zij erg creatief, zegt een klant die geduldig in de kapperstoel het interview afwacht. 'Je gaat bij Maike tevreden en vrolijk weer naar buiten.' Maike die erg creatief te werk gaat:'Juist omdat ik alleen werk vind ik het belangrijk dat ik alles zelf aan de klant kan doen.'

Maike van Lieshout is -na even te zijn weggeweest- weer terug in een eigen kapsalon. 
foto's © paul kriele, 11 augustus 2007.
De gevelrij in de Snellestraat, meteen rechts op de linker foto de zaak Maike Hairconcept [nummer 17].

 

Spiksplinternieuw is de modern ingerichte en toch sfeervolle sneakerswinkel Duke van Bart Stupers en zijn vriendin Eva Lalihatu, die hem op zaterdagen helpt. Door de week is Eva leerkracht. 'We zijn dertigers en daardoor voelen we goed onze leeftijdgenoten aan die als eersten in de jaren 80/90 met sneakers liepen. Dat product is een gat in de markt, aldus de eigenaar, die een passie heeft voor schoenen, maar hiervoor vertegenwoordiger was in brillen. De motivatie ligt hem in het feit dat Stupers een eenmaanszaak met een persoonlijk cachet wil opzetten en niet de lijn van de winkelketens wilde volgen. 

 Bart Stupers en zijn vriendin Eva Lalihatu die de nieuwe, modern ingerichte zaak Duke op Snellestraat 29a leiden. Daar zijn Barts passie schoenen en specifiek sneakers te koop.  De gevelrij in de Snellestraat met op nummer 29a [2e pand van l.]  Duke.
foto 's © paul kriele, 11 augustus 2007.
 

Bistro 't Misverstant juli 2007
Intussen is het Misverstant verhuisd naar de Verwersstraat 23. Maar in september 2007 heropenen Thijs Vis en Jeroen Funcke de zaak in de Snellestraat als bistro.'Meprise'. Ook weer net zo exklusief als zijn voorganger. Daar komen vier koks te werken en de zaak zal plaats bieden aan 65 personen. Een gevolg van een geheel nieuwe inrichting. Dat aantal is het driedubbele van voorheen!

Vintageroom: winkel met Knus-spullen uit de jaren 60  9 juli 2007. 
Op Snellestraat 54 is eind mei 2007 een Vintageroom geopend. Deze winkel brengt een collectie die herinneringen oproept aan de jaren 60. Dat past in de trend en sluit aan bij de expo die het Noordbrabants Museum enkele jaren terug bracht.
In de winkel van broer en zus Sarah Kaldenberg-van Slooten en Wim van Slooten zijn speelgoed en woningdecoraties te koop. ‘In soms nog betere staat en kwaliteit dan de spullen van tegenwoordig,’ aldus de verzamelaar en musicus.
Sarah [*1975] richt zich vooral op kinderschoenen en kinderkleding en Wim [*1976] zet zijn hobby verzamelen voort, maar dan meer commercieel door er een winkel voor te openen. De collectie bestaat uit spellen en speelgoed, poppen en beeldjes en hier en daar zitten er ook nieuwe spullen tussen met een knusse uitstraling, zoals Pastoe- en Topvormmeubels en handwerk.De winkel fungeert ook een beetje als praathuis, want bij binnenkomst volgt direct een gevoel van herkenning. ’We verkopen dan ook een hoop emotie,’ aldus de winkelier wiens hobby gitaren verzamelen uitgroeide tot speelgoed vergaren.De Vintageroom verschijnt deze week [9-14 juli 2007] met een reportage in het blad Vrije Tijd . 

   
   

De etalage van de Vintageroom op Snellestraat 54. De winkelier, verzamelaar, musicus Wim van Slooten. 
Onder:
Sneeuwwitje en de 7 dwergen en de Schuco-autootjes in een etalage in de Snellestraat 54. Vintage room staat op het raam te lezen. Ook gitaren en voor de liefhebbers zijn er ook Leica camera's [700 en 800 euro] te koop
foto's paul kriele, 9 juli 2007. 
Soms te kijk gezet, zoals in het Noordbrabants Museum en op Snellestraat 54 en soms te koop: de jaren 50/60, ofwel l'histoire se repête..

Legospellen, borduurwerk, gitaren en his master's voice from the sixties..
foto's © paul venrooij kriele, 13 juli 2007.

De Stoof verdwijnt / Bistro komt  situatie juli 2007 
De Stoof keert niet meer terug. Een nieuwe restaurateur die zich vestigt aan de zijde Snellestraat 24-26, -naast voorheen 't Misverstant', nam de vergunning over. Het betreft een bistro met terras langszij het Klein Bogaardstraatje.

Snellestraat voor voetgangers of fietsers? den bosch, 17 maart 2007
Is de Snellestraat het gevaarlijkste straatje van Den Bosch? Voetgangers en fietsers liggen regelmatig met elkaar overhoop. De een claimt het recht van voetpad, de ander dat van fietspad. Wie het hardst schreeuwt is er de baas. Meestal vragen de bromfiietsers nog om de meeste ruimte..

In de Snellestraat met zijn vele winkeltjes en wandelend publiek kunnen gevaarlijke situaties ontstaan..

foto's © marc venrooij, 17 maart 2007.

Renovaties bij  Stefano's 29 mei en juli 2006.
Op Stoofstraat 16A, de voormalige galerie is neergestreken Jewels of Fantasy. Dat is een zaak gespecialiseerd in body piercing, beauty tattoo, permanent make-up. De activiteiten zijn al te bezichtigen op www.jewelsoffantasy.nl [geen link !]

Boven links: Maandag 29 mei 2006 werd de gevel van pizzeria Stefano's gereinigd. De grote beurt bracht nogal wat stof te weeg.
Boven rechts: Stefan van der Pas te dollen met een buurvrouw Liek Ravenstein.
Links: Het straatbeeld met de coffeeshop Vondel, Pizzeria Stefano's, Boekhandel 'Nooit genoeg' en Jewels & Fantasy, zoals het was op 3 mei 2006.


foto's © paul kriele, 3 en 29 mei 2006.
 
De zaak is eigendom van Stefan van der Pas en Femke Sleutjes dochter van de bloemist. Stefan nam het bedrijf eind 2001 over van de vorige eigenaresse Marijke Verhoeven. Momenteel - begin juli 2006 - zijn ze ook aan een interne verbouwing begonnen. Behalve een renovatie van het interieur verkregen ze inmiddels ook nog een terrasvergunning.

Nieuwe zaak 'Jewels of Fantasy' op Dode Nieuwstraat 3 mei 2006.
In de panden van de voormalige Sociale Dienst aan de Dode Nieuwstraat 7 en 8 heeft zich de platen-en cdzaak High Fidelity Records gevestigd.

Rechts:  de nieuwe situatie en links tijdens de verbouwing.  foto's © paul kriele, 21 april [l] gerard monté, 7 augustus 2006[r].

Restaurant Dit heeft in de diepe bouwput een terrasje ingericht..  augustus 2006
Maar er zijn wel regels aan verbonden:
1 terras op straat niveau
1 op 4 meter diepte voor 4 personen.
Durft U?
Reserveer tijdig, het is maar voor 2 weken
Wel aan de regels houden:
1: blijf zitten. loop, niet rond
2: wilt u iets bestellen, roep dan "daar zijn we weer"
3: wij bepalen wanneer u klaar bent
4: niet weg zonder te betalen

   
Nieuwe locatie van de Eetbar DIT in de Snellestraat, die in de bouwvakvakantie haar terras uitbreidde...

De directie van Dit'' stelt zich niet aansprakelijk voor: instortingsgevaar, tsunami, diertjes die daar leven blauwalgen, uitdrogingsverschijnselen, zandvlooienallergie, zonnesteek, enz.

Er is aan de Snellestraat 7-8, bij BIT ook een terras op straatniveau, maar wel minder gewaagd..


 foto © gerard monté, 7 augustus 2006.
 

Antiek de Raad en Galerie Posset schuiven op naar Postelstraat
, 22 oktober 2005.  
Komend voorjaar schuiven Antiquiteiten Jan de Raad uit de Postelstraat 28 en 30 naar Postelstraat 64. Dat is het pand van Wybe Klep en Hannelies de Nijs. Het voordeel is, aldus Jan de Raad, dat er daar meer traffic is, de zaak dichter bij branchegenoten komt te zitten. Doorslaggevend voor de aankoop was de grootte van het pand waaraan ook een tuin is verbonden. Eerst stond het pand te huur, maar ik wilde dat pand, dat bekend staat als ’Het Klein Spookhuis’, alleen kopen, zowel voor bewoning als zakelijk. In die te combineren antiquariaat en interieurwinkel komen onze beider collecties, te weten meubels van Colette en antiek van Jan, ruimschoots tot hun recht, aldus Jan de Raad, die de Postelstraat, na de Peperstraat, de tweede straat van Den Bosch noemt. Het pand Postelstraat 30 staat te huur.Ook Ralph Posset uit de Stoofstraat verhuist met zijn galerie naar Postelstraat 68. De creatieve duizendpoot Posset zat nu bijna zeven jaar met een galerie in de Stoofstraat maar groeide er uit zijn jasje. Posset voorspelt voor de opening in februari 2006 weer een spectaculaire happening met bekende schrijvers en schilders. In zijn nieuwe atelier wil de kunstenaar, journalist en binnenkort ook politicus Posset, nog meer topstukken opnemen.
Postelstraat 68 is het pand van Henk Nouwens dat te huur stond en bekend staat als de kunsthandel Pierre [van Dijk]. Voor deze impressionistische schilder, kunsthandelaar en galeriehouder Pierre van Dijk [*1950] neemt zijn werk in de galeries in Frankrijk en het atelier aan de Veemarkt zo toe, dat hij de ‘winkel’ in de Postelstraat moest loslaten. 

Kapsalon Scruples & Spikey's heropend- 4 september 2005
Meriam Kampers, heeft samen met Henrietta, Maike en Kitty de kapsalon in de Snellestraat 21 heropend. Die is verhuisd van de locatie tegenover restaurant 't Misverstant naar de hoek Stoofstraat/Snellestraat. De naam van de salon is afgeleid van het kappersproduct Scruples & Spikey’s. De laatste maanden werd druk gewerkt aan het opknappen van het interieur. Daarbij is de kelder blootgelegd en opnieuw uitgegraven. Deze gewelfkelder blijft in het zicht door een glazen plaat in de vloer. 

Het hoekpand Stoofstraat/Snellestraat dat de bestemming van kapsalon kreeg.
-foto © gerard monté, 24 augustus 2005.

Die kelder heeft nog tot in de jaren 30 dienst gedaan als opslagplaats, vertelt Riet van der Zande-Eerhart. Zij stond in de damesalon en haar man Karel deed ‘de heren’. Schoonmoeder Sjaan van der Zande-Govers gebruikte tachtig jaar geleden die kelder als opslagplaats. De kelder met mooie tongewelven was manshoog. Sjaan zette er haar wekpotten met ingemaakte fruit en groenten neer, aldus Riet die tegenwoordig in aan aanleunwoning bij Oosterhof woont. Karel en Riet vertrokken in 1994 uit de binnenstad en gingen op hun lauweren rusten. Het hoekpandje werd eerst een modeboetiek en later telefoonwinkel. 

Oude kelder onder kapsalon v/h Van der Zande blootgelegd 29 maart 2005.
Momenteel is de voormalige kapsalon van Karel van der Zande op de hoek Stoofstraat/Snellestraat leeggeruimd. Daarbij is de kelder opengelegd. Die heeft nog tot in de jaren 30 dienst gedaan als opslagplaats, vertelt Riet van der Zande-Eerhart. Zij stond in de damesalon en haar man Karel deed ‘de heren’. Schoonmoeder Sjaan van der Zande-Govers gebruikte tachtig jaar geleden die kelder als opslagplaats. De kelder met mooie tongewelven was manshoog. Sjaan zette er haar wekpotten met ingemaakte fruit en groenten neer, aldus Riet die tegenwoordig in aan aanleunwoning bij Oosterhof woont. 

De hoek Snelle/Stoofstraat waarvan de volgende maand april 2005 de winkelruimte opengaat als kapsalon Scruples & Spikey's. van Meriam Kampers.
Onder het pand zit een mooie tongewelfkelder die in het zicht komt.


foto © gerard monté,maart 2005.

Het kappersechtpaar Karel en Riet van der Zande-Eerhart vertrokken in 1994 uit de binnenstad en gingen op hun lauweren rusten. Het hoekpandje werd eerst een modeboetiek, vervolgens antiekzaak en weer later telefoonwinkel.
Meriam Kampers, die de kapsalon aan de overkant -op Snellestraat 21 – leidt, heeft de winkelruimte gekocht. Samen met Maike en Kitty voert zij het beheer over de salon die genoemd is naar het kappersproduct Scruples & Spikey’s. Voor het zover is wordt het interieur opgeknapt. De kelder komt, nadat die opnieuw is uitgegraven, in het zicht door er een glazen plaat overheen te leggen.

Situatie leegstand Stoofstraat -7 april 2005

Verlaten uitgeleefde krakerspanden met de laatste restanten van een tijdperk..

foto's © paul kriele, 7 april 2005.


foto's © paul kriele, 7 april 2005 Het afval is met enkele containers vanaf 29 maart 2005 tot en met 7 april 2005 weggevoerd..en nog is de zaak niet opgeschoond.

Ontruiming Stoof-en Snellestraat  29 maart 2005. 
Vanmorgen vroeg -dinsdag 29 maart 2005 -hebben de circa 20 jongeren die de panden Stoofstraat 3-13 en Snellestraat 16 kraakten de Stoofstraat met allerlei huisraad gebarricadeerd. Dat deden zij omdat om half tien de deurwaarder is aangekondigd. Die gaat de krakers op verzoek van Aannemer Drijvers, die met een verbouwing wil beginnen, uit de panden zetten.


De eerste foto's van een oorlog die op komst is: krakers tegen de ME.

Op borden staat aangekondigd dat
'DE STOOF BLIJFT GEKRAAKT' en
'Komm doch We gaan niet weg'


foto's © paul kriele, 29 maart  2005./09.00 uur
 

In een persbericht en op spandoeken kondigen de krakers aan de panden te zullen blijven bewonen. Ze zeggen al eerder te zijn opgekrast en daarna brak er door een kaars van een junk brand uit.. De krakers zeggen dat ‘…mooie panden, waar jongeren zijn gehuisvest, moeten wijken voor deels commercie en appartementen. Omdat de binnenstad wordt verkwanseld aan projectontwikkelaars en er na winkeltijd een spookstad ontstaat, besluiten wij niet zomaar weg te gaan.
Wel geweldloos maar niet zonder tegengeluid’.   

Reportage Marc Venrooij /Edwin Smolders ontruiming Stoofstraatpanden . 29 maart 2005

In plaats van blauwe ME-ers werden het bij de ontruiming van de Stoofstraatpanden witte maanmannen.
Nadat de ME via een raam op de eerste etage het pand Stoofstraat 13 was binnengedrongen, werden de eerste jongeren aangehouden en afgevoerd per politiebusje.

foto's © edwin smolders , 29 maart 2005.

 
Ook van het dak, waar enkele krakers verfbommen naar beneden gooiden, vond een arrestatie plaats.Op het bord rechts staat GA WEG LUL en in de situatie op de middelste foto bevindt zich nog een kraker in het pand die even later door ME-ers, die via de hoogwerker het pand waren binnengedrongen, werd opgepakt. 
foto's © marc venrooij, 29 maart 2005.

Opknappen puien Stoofstraat 12 mei 2004
De krakers woonachtig in de panden 3-9 aan de Stoofstaat hebben in april 2004 de gevels opgeknapt. Deuren, raamkozijnen en de panelen van dichtgetimmerde ramen kregen een grondige opknapbeurt. De gevelrij ziet er weer fris en kleurrijk uit. Aanleiding was het standje dat aannemer Tiny Drijvers van de gemeente kreeg omdat er in een van de panden brand was uitgebroken. De aannemer die al jaren wacht op een fiat voor nieuwbouw en renovatie ter plekke werd verantwoordelijk gesteld voor de krakkemikkerige toestand in de panden... De krakers hebben hun goede wil getoond door als antwoord op dat ambtelijk standje de verfkwast te hanteren.

   
Voorjaar 2004.
Een nieuwe lente een nieuw gezicht moeten de krakers van de Stoofstraat 3-9 hebben gedacht. Tot plezier van de overburen.

foto © paul kriele, 12 mei 2004.
 
Ter vergelijking: het middelste pand [herkenbaar aan blauw/groen paneel] had een jaar geleden nog het aanzicht volgens onderstaande foto
De graffiti die bij de opening 26 augustus 2001 van Galerie Posset werd aangebracht. Ook werd er vorig jaar 2003 rijkelijk wiet geteelt... 
De graffiti was van Juice en Def P.

 foto © paul kriele, 21 juli 2003.


Snellestraat : winkeltjes juli 2002
De Snellestraat is ook een straat die qua winkelnering in opkomst is. Een gezellige straat door de kleinschalige uitstraling van dit soort winkels, zoals boetieks, bloemenshop en kleine restaurants.

De voormalige T-shirtshop, nu een zaak in antiek en curiosa.
foto © gerard monté, 15 juli 2002.
 't Swaantje in de Snellestraat, dat maar geen definitieve bestemming kan krijgen .Terug naar boven