Lutkie & Kranenburg na faillissement 'gered'

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-09-2009 | Gewijzigd op: 09-09-2009
Het refugiehuis, dat nog bestaat [middenin de foto] op het einde van de St.Jorisstraat. Daar waren het kantoor en de drukkerij van Lutkie & Cranenburg. In 1921 is daaruit de ZND voortgekomen. [zie rechts] De ZND aan de Oude Hulst. die in november 2005 failliet ging. Nu staat daar het gebouw van Rijkswaterstaat.
Lutjkie & Cranenbrug was intussen via Boxtel teruggekeerd naar Den Bosch en neergestreken op de Beverspijken.

Lutkie & Cranenburg de productietak die met zijn productie van kantoor- en schoolartikelen in de vorige eeuw van de Zuid-Nederlandsche Drukkerij werd afgesplitst, is failliet  Echter de productie gaat naar het goedkopere Polen. Vanuit Den Bosch blijft de aansturing [kantoor, verkoop en distributie] gehandhaafd. Voor 48 medewerkers is ontslag aangevraagd.
Lutkie & Cranenburg is 170 jaar geleden begonnen in de St. Jorisstraat op nr. 14, als schoolboekenhandel. Daar is later de drukkerij van de Katholieke Illustratie en weer later Drukkerij Smits uit ontstaan. In de jaren 90 is daaruit  drukkerij De Regenboog voortgekomen.
Lutkie zat al vanaf begin 20ste eeuw in het Refugiehuis met aanpalende gebouwen op het einde van de St.Jorisstraat. In de jaren 80 verhuisde het bedrijf naar Boxtel, maar is intussen teruggekeerd naar Den Bosch en neergestreken op de Beverspijken. 
 
in 1918 is daar de Zuid-Nederlandsche Drukkerij [Zuidwal/ Oude Hulst] uit voortgekomen, die op haar beurt in november 2005 failliet ging.  Voor historisch overzicht zie L&C