Fort St. Anthonie

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-11-2006 | Gewijzigd op: 09-12-2008
Omgeving Fort St.Anthonie den bosch, maart 2007.


Links boven he teilandje in de Dommel.
Rechts kasteel Valk met een nieuw geplaatse trap voor wandelaars die te water gaan,  of  voor rondvaartgasten die aan land stappen.
Rechts: Na de plaatsing van de trap naast Kasteeltje Valk [7 februari 2007] werd de omgeving aangepakt. Intussen is ook de tuin opgeknapt. Links onder: De tuin is een klein parkje geworden.

 foto's © gerard monté, 25 maart 2007.
------------------------------
Fort St. Anthonie: Start project 'De Meierij in Stelling gebracht'
7 februari 2007.
Met het aansturen van een hijskraan die een stalen trap op fort Sint Anthonie op zijn plek zette, heeft wethouder Jetty Eugster vanmiddag -woensdag 7 februari 2007 -het startsein gegeven voor een nieuw project rond het opknappen en inzicht brengen van de vestingwerken.
De in grijze kleuren geverfde trap, die vanaf 'kasteel Valk' naar de Dommeloever loopt, vormt een op -of afstapplaats voor rondvaarten over de Dommel naar kasteel Maurick. Fort Anthonie wordt momenteel flink opgeknapt. De muren van het fort zijn al gerestaureerd en de kaden zijn - na het weghalen van overtollig struikgewas - weer zichtbaar. Toersime en zichtbaar maken zijn factoren waarom er zoveel werk en geld wordt gestoken in de vestingwerken. Ook het waterstaatkundig aspect speelt hierbij een rol, aldus Eugster in haar toelichting. Dat werk ontvangt subisdie van het Kanjerfonds, de provincie en de gemeente.
Het echtpaar Merks, bewoners van 'kasteel Valk' op Vughterweg 74, toonden zich ware gastheren door deze middag onderdak te verlenen voor deze feestelijke ceremonie, waar ook geproost werd op het vervolg van het 'Project Vestingwerken'. 


Boven links: Een proost door de wethouder. Boven rechts: in een hoekje staan wethouder Eugster en Henri Manders de kraan te bedienen die de trap op zijn plaats zet
Onder links:  wethouder Jetty Eugster krijgt een witte helm opgezet en daarop volgen nog wat instructies voor de bediening van de hijskraan door machinist Henri Manders van het takel- en vervoersbedrijf Lammers. 
Rechts onder: een dieplader, ambtenaren en publiek en een nog niet ingericht parkje bij 'Kasteeltje Valk'

 foto's © paul kriele, 7 februari 2007.

Hier boven: het echtpaar Merks dat aan de wethouder, het bouw -en takelbedrijf Lammers, de bij de vestingwerken betrokken ambtenaren en de genodigden in hun aangrenzend huis gastvrij onthaal bood.
Rechts: de genodigden stonden tijdens de ceremonie achter de oplegger gegroepeerd.
Ivo Scheffers draagt zo lang de handtas van Eugster..

foto's © paul kriele, 7 februari 2007.
 


Impressie werk aan Fort St Anthonie

Impressie van de ligging en het werk aan een van de vijf bastions van Fort St.Anthonie aan de Vughterweg.

Op de achtergrond [foto rechts] de kantoorgebouwen van projectontwikkelaar Geoffry Groenewoud op Vughterpoort, nabij de voormalige Isabellakazerne. foto's © paul kriele, 1 november 2006.


Start restauratie Fort Sint Anthonie  17 oktober 2006

Dinsdagmorgen 17 oktober 2006 werd materiaal te water gelaten en /of op pontons [zolderbakken] gelegd voor de restauratie van Fort Sint Anthonie aan de Vughterweg. Dat fort komt weer volledig in beeld te liggen door de aarden wallen en de begroeiingen weg te halen. Bovendien zal een groot deel van de negentiende eeuwse stenen mantel door Aannemingsbedrijf Nico de Bont vernieuwd worden. Het opknappen van de 'tuin' van kasteeltje Valk [Merks] was al begin oktober 2006 aangevangen.
De locatie aan het begin van de Petelaarseweg/hoek Zuidwal, waar door kraanbedrijf gebr. Meerkerk materiaal op de pontons werd geladen. Ook een sleepboot van 250 ton 'vloog' even door de lucht.

Links: De toekomstige machinist van Kuiper. Zo vader zo zoon, denkt wellicht Arjan Roozendaal, zoon van de draglinemachinist, die in de herfstvakantie een oogje in het zeil komt houden.
Op de andere foto's: de sleepboot van 250 ton is zojuist door de kraan van gebr. Meerkerk te water gelaten.
 

foto's © paul kriele, 17 oktober 2006.De boot gaat in de takels en wordt naar de pontons [zolderbakken] bij de Grote Hekel gehesen.
foto's © paul kriele, 17 oktober 2006.
----------------------
De aannemer is Gebr Kuiper uit Noordeloos. Normaal gesproken komen deze kranen en pontons niet van de plek in de Giessen [klein riviertje bij Giessendam], vertelt Hessel van der Vlies uit Groot Ammers. Ingenieur Van der Vlies leidt voor aannemer Kuiper dit project dat twee weken geleden begon met het deel van de bastions onder de waterlijn.
Voor deze opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch zijn 4 man, plus een kraanmachinist en een grondwerker ingezet. Dit karwei dat ihkv de vestingwerken wordt uitgevoerd, schat Van der Vlies op 3 maanden werk.
Eerst werd een 30-jarige sleepboot van het bedrijf de Singel in gelaten. Die is bedoeld is om de pontons te vervoeren.

Aannemer Kuiper begint deze week van de herfstvakantie 2006 met het plaatsen van een damwand om de oostelijke bastions droog te kunnen leggen. Hout [damwand], een gasolietank en ander steigermateriaal gaan over de Dommel op de pontons naar het fort dat ooit door de Vughterweg werd doorsneden.

Ingenieur Van der Vlies, die aan de HAS [Larenstein] heeft gestudeerd, vertelt nog dat normaal gesproken dit grove materiaal in de Giessen ligt. Voor ons is deze opdracht tamelijk uniek want we richten ons meestal op grond- weg-en waterbouwwerken.
Fort als Tussenstop
Als het fort weer in de oude staat is hersteld gaat het ook dienen als tussenstop van rondvaarten. Aan de oostzijde [waterkant] komt een steiger en een trap naar de tuin, zodat bezoekers van het panorama van het Bossche Broek kunnen genieten en het fort van dichtbij kunnen bekijken. In de planning zit namelijk nog een rondvaart naar kasteel Maurick.

Terug naar boven