Bas van der Plas naar Rusland

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-04-2008 | Gewijzigd op: 16-06-2008

Bas van der Plas heeft genoeg van Nederland  en emigreerde met vriendin naar Rusland.

-foto's © paul kriele, 16 april 2008.

 
Van der Plas was actief in de Kraakbeweging, redacteur van Kleintje Muurkrant en enige tijd lijsttrekker  van de splinterpartij van de PSP, het Comité Revolutionaire Marxisten.
Voor bij politiek en maatschappij betrokken personen is Bas van der Plas [*Amsterdam, 1948] een fenomeen. De man die een documentatiecentrum over Rusland leidt en een boek over Georgië heeft geschreven 'Traditie en tragedie in de Kaukasus' vertrekt op 17 april 2008 naar Rusland. Eerder, in de jaren begin 80, bestudeerde de oud-politicus samen met Antoon van Roosmalen de revolutionair-socialist Henk Sneevliet. Deze groeide in Den Bosch op en ging er naar school, resp. de Nutschool en later de Rijks-Hbs.

Nog eerder was van der Plas, die in 1979 naar Den Bosch verhuisde, actief in de Kraakbeweging en dan is de lijn kort naar Kleintje Muurkrant waarvoor hij jarenlang mede-redacteur was. In de tijd van zijn politieke ambities, wanneer was die er niet..?, is Bas een tijdje lijsttrekker geweest van een splinterpartij van de PSP, het Comité Revolutionaire Marxisten.

Door taallessen in het asielzoekerscentrum [Isabellalaan] die Van der Plas, die bovendien Russisch had gestudeerd, aan diverse groepen buitenlanders gaf, kwam hij in aanraking met Georgiërs. Van hulp groeide zijn vrijwilligerswerk uit tot vriendschap met diverse Georgische vluchtingen. Ook maakte hij inmiddels reizen naar Georgie en nam dan speciale hulpartikelen mee waaronder medicijnen. Zijn belangstelling en verdieping van die cultuur leidde tot het eerder genoemde boek.
Maar Van der Plas heeft meer publicaties over Rusland op zijn naam staan: over de Russische maffia, de religie en over het milieuaspect in de Sovjet Unie.

Van der Plas voelt zich steeds minder in Nederland -en na deze voorgeshiedenis -meer in St. Petrusburg thuis, waar hij samen met zijn vrouw Irina gaat wonen. De stad is door Tsaar Peter de Grote, naar Amsterdams voorbeeld gebouwd.... . "Ik heb nergens spijt van, maar er is hier geen perspectief meer,' aldus Van der Plas in een interview. Daarin verwijst hij naar de uitbuiting van dit kapitalistisch systeem en de uitputting van energiebronnen. 'De westerse maatschappij zit op een dood spoor'.Terug naar boven