Bas van der Plas schreef boek over Henk Sneevliet

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-05-2021 | Gewijzigd op: 12-05-2021
 
Schrijver,  activist Bas van der Plas [*1947] ,
is gespecialiseerd in de politieke
en culturele geschiedenis van landen
ooit vallend onder de Sovjet Unie.

Bas van der Plas, geboren in 1947 in Amsterdam, maar jaren woonachtig geweest in Den Bosch, schreef het levensverhaal en de activiteiten en de politieke rol van Henk Sneevliet. 
De schrijver en activist Van der Plas specialiseerde zich in de geschiedenis en met name in de politiek en cultuur van landen die ooit deel uit maakten van de Sovjet-Unie. 
In de Sovjet Unie was hij directeur/eigenaar van een reisbureau  en actief als coördinator van INSUDOK, een onafhankelijk informatie-en documentatiecentrum van de voormalige Sovjet Unie en de landen van de GOS.
Na jaren lang in de USSR gewoond te hebben koos hij enige tijd terug voor de Republiek Estland als thuisbasis.
Van der Plas heeft tal van boeken op zijn naam staan. Het meest recente is 'Een revolutionair in Den Bosch, De jeugd van Henk Sneevliet. De voorbereidingen voor dit werk begonnen al in 1984. Het handelt over de Bossche jeugdjaren van Sneevliet,  de internationaal actieve revolutionair-socialist. 
Naast auteur is Van der Plas als Ruslandkenner, ook regelmatig op de radio[BNR Nieuwsradio en Radio 1] te horen.
Het nieuwste werk van Bas van der Plas handelt over de Bosschenaar Henk Sneevliet.

Sneevliet heeft de basis gelegd voor de PKI, de communistische Partij  van Indonesië  en aan de wieg gestaan van de Komintern, de Chinese Communistische Partij. Sneevliet was in Nederland jarenlang actief als revolutionair-socialist totdat hij op 13 april 1942 door de Duitse bezetter met aan aantal strijdmakkers werd gefusilleerd. 
Van der Plas raakte bijna vijftig jaar geleden al onder de indruk van de -nog summiere- biografie van deze Bosschenaar en raakte- door zijn bezoeken aan de tweedehands boekhandel Twaalfmorgen in de Kruisstraat - bevriend met boekhandelaar Antoon van Rosmalen, destijds ook lid van de CPN. Samen zetten zij het onderzoek naar Henk Sneevliet voort. Dat leidde tot twee dikke mappen die Van der Plas zo'n dertig jaar later weer ter hand nam.