Kunstwerk 'Vogel' van Anne Wenzel officieel onthuld op Anne Frankplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-07-2020 | Gewijzigd op: 13-07-2020
Vrijdagmiddag 10 juli 2020 werd het kunstwerk 'Vogel' van Anne Wenzel officieel op Anne Frankplein onthuld.
...
De eerder deze week genomen foto van het nieuw, met een
kunstwerk van Anne Wenzel ingericht Anne Frankplein.
De Vredespaal met een in vier talen vredesoproep, ontbreekt nog.

foto © paul kriele, 9 juli 2020.

In het Bestuurscentrum was voorafgaand aan de officiële onthulling van het kunstwerk ‘Vogel, ’dat woensdag 8 juli 2020 op het Anne Frankplein was geplaatst, een inleidend programma. Het kunstwerk, zo zei kabinetschef Jan de Wit dit jaar specifiek belast met het programma 75 jaar Vrijheid, in zijn welkom was mogelijk gemaakt mede met steun van het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant en het Mondriaanfonds. Maar ook door de betrokkenheid van buurtbewoners en gebruikers.
 
.......
De zaal van het Bestuurscentrum met een, vanwege de corona,
een select gezelschap.Middenin Anne Wenzel [in het zwart] en uiterst links
Jan de Wit en 3e van links wethouder Mike van der Geld met links
naast hem Hedwig Saam van museum Valkhof in Nijmegen.

foto © paul kriele, 10 juli 2020.

Wethouder Mike van der Geld blikte wat het kunstwerk betreft nog even terug, en benadrukte daarna nog eens dat het doel van dit object was om de leefbaarheid van het plein te verbeteren en om het Designmuseum zichtbaarder te maken. Dat alles in de geest en de in de symboliek van het museum en van de nabij gelegen voormalige synagoge. ‘Het plein is nu een verblijfsplein geworden met de Vogel als symbool van vrijheid er boven uitstekend waardoor men hier ook kan gedenken en nadenken over vrijheid’.
Bij die redenering sloot Jan de Wit zich aan met een verwijzing naar de drie plaquettes in de Mortel met 293 namen van Joodse oorlogsslachtoffers en met Anne Frank en haar verhalen. De Wit:’ Zij is dan wel een Amsterdamse, maar haar dagboek zien we ook hier in Den Bosch terug. Zij heeft aan haar opsluiting en bevrijdingsgedachte een bijzondere betekenis en lading gegeven.’

Bijzonder detail rond deze onthulling was dat het 5 meter hoge deels keramische, deels betonnen kunstwerk deel gaat uitmaken van Strasse des Friedens, een internationaal netwerk van Noord [Amsterdam] naar Zuid Pyreneeën en van West [Normandië] naar Oost [Moskou]. Daarom waren er niet alleen toespraken van bij Anne Wenzel betrokken personen, te weten Hedwig Saam van Het Museum Valkhof in Nijmegen, maar ook van vredesactivisten onder wie Cornelieke Lagerwaard en de Bossche -inmiddels gepensioneerde dominee en Peter van Helden.
.......................
Hedwig van Saam van Museum Valkhof in Nijmegen.
foto © paul kriele, 10 juli 2020.

Museumdirecteur Saam sprak onder meer over het herdenken van de kracht van de kunst, ook al heeft kunst in de openbare ruimte geen publiek. Van daar stapte zij over naar ‘Het meisje Anne van toen.’ ‘Anne Frank is een universeel symbool geworden van vrijheid van moed en van inspiratie.’ De vredesactivisten en wethouder Mike van der Geld ondertekenden na afloop van het programma een intentieverklaring rond vredesinitiatieven.
De Vlaamse bascombinatie met 5 basisten, vandaar hun naam BaSSSSS.
foto © paul kriele, 10 juli 2020

Tot slot speelde het door de kunstenaar uitgekozen vijfkoppige Vlaams bascombinatie BaSSSSS, welke ‘S’ voor de vijf musici staat. Het thema vrijheid keerde regelmatig terug die middag, niet in het minste door de kunstenaar zelf, die met haar Vogel het symbool vrijheid benadrukt. Maar ook door de sprekers onder wie vredesactivist Peter van Helden en Jan de Wit zelf. De kabinetschef heeft samen met Nicolette Meeuwis dit jaar het programma 75 jaar Vrijheid opgezet en gecoördineerd. Daarin draaide het om vrede en vrijheid, Begrippen waarover zij en ook de andere sprekers zich afvroegen hoe we dat in de toekomst kunnen voort zetten en kunnen overdragen aan een nieuwe generatie.  
 


De ondertekening van
de intentieverklaring door
enkele vredesactivisten*
en wethouder
Mike van der Geld.


foto's © paul kriele, 10 juli 2020.
..............................................
 
* Vredesactivisten
Leden van de werkgroep vredesactivisten,  van wie er slcchts enkele aanwezig waren:
de dames: Keetje Lindner, José Mandemakers en de heren: Marcel van der Maeden en Luc Batterink.
Vredeactivist, dominee Peter van Helden met de regenboogvlag/vlag van vrede,  die onterecht de roze vlag wordt genoemd. 'Deze vlag was er al eerder,' aldus Van Helden. 'Maar door de actualiteit rond slavernij en racisme ontbreekt en er nu de bruine en zwarte kleur, ' aldus van Helden. foto © paul kriele, 10 juli 2020.
 

Peter van Helden vertolkte enkele aansprekende gedichten o.a. van drs. P ‘Troost oh Vogel’. Van Helden toonde een veelkleurige vlag die bekend staat als de ‘roze’ vlag of regenboogvlag. Maar haar oorsprong gaat veel verder terug als vredesvlag. Maar d oor de actualiteit rond racisme en rassenhaat blijkt dat er op die vlag twee kleuren zwart en bruin ontbreken..
Van Helden verwees terloops, maar niet toevallig !,  naar de door VN- uitgeroepen dag tegen racisme en naar de Sebrenicaherdenking [op 11 juli 2020] en naar de vredeszuil op het Anne Frankplein, waarop in vier talen staat ’Moge vrede leven op aarde’. Zo vrij als een Vogel.









De in Rotterdam wonende Anne Wenzel [*1972, Schuttorf [D]].

foto © paul kriele, 8 juli 2020.
,..................................................................

De kunstenaar Anne Wenzel vroeg zich af: ‘Wat kunnen we van Anne Frank leren? We leven nu in deze tijd. Vertel over nu en in de komende jaren. Het was haar hunkering om naar buiten te kunnen gaan op zoek naar vrijheid. Zo gedroeg zij zich, als een vogel niet zittend maar oprijzend. Zo heb ik mijn kunstwerk bedoeld. Een vogel die op opstaat. Het ruitjespatroon op de banken komt uit het dagboek van Anne Frank.
Wenzel die van Duitse afkomst is, maar intussen een 'echte veel gevraagde Rotterdamse artiest is geworden[citaat van Hedwig Saam]', vroeg zich af wat vrijheid is. ‘In haar schuilt nog het wantrouwen van de macht en het gevoel voor ’het grote gevaar,’ sprak Hedwig Saam eerder die middag. ’Zij is het product van het na-oorlogse Duitsland en een symbool van de intieme vrijheid.’
Wenzel: ‘Vrijheid, dat hebben we niet gekend. We hebben niet eens de Koude Oorlog gekend En dan de jeugd, die weet al helemaal niet wat vrijheid betekent.’ ‘Voor het eerst zijn we weer bij elkaar gekomen bij it object. Kunst is zo belangrijk, zo noodzakelijk ook na deze besloten overgangstijd. Laten we ons bewust zijn dat dit ook zo noodzakelijk is. Dat we dingen kunnen horen, beleven en zien.
Ik hoop dat we met zijn allen verantwoordelijk zijn dat we vrij kunnen blijven leven. We hebben jullie als publiek nodig om te kunnen blijven vliegen.’
........
-Hierboven de toehoorders op het Anne Frankplein.
-Onder: Anne Wenzel over het lange, zes jaar durende productieproces, sprak over haar beleving van dit plein en zette haar medewerk[st]ers in het zonnetje.
Op de groepsfoto met Anne Wenzel in het midden, vlnr.: Hilde Onis, Donata Meijer (staat achter Jantje Almstedt in het blauwe jasje), Jantje Almstedt, Nurzehra Ulukaya, Lisbeth Jans, Anne Wenzel, Janne van Wijnen en Luigi Zuliani. 

foto's © paul kriele, 10 juli 2020.
........

Hierna ging men in een stoet naar het plein waar een korte onthullingsceremonie plaats vond. Symbolisch voor het begrip 'vrijheid' werden enkele postduiven losgelaten. Tot slot riep de kunstenaar haar teamleden bij zich op het voetstuk van het kunstwerk en zette elk van hen in het zonnetje. Ook Luigi Zuiliani die het grove werk met de terrazzotegels en ander materiaal voor zijn rekening had genomen.
Dat alles was tot slot goed voor een groepsfoto.

Meer over Anne Wenzel zie haar site Wenzel  en het eerdere artikel van 7 juli 2020 'Kunstwerk van Anne Wenzel op Anne Frankplein geplaatst'. 

Terug naar boven