Barbier van Sevilla trotseert weersverwachting 'onweer'

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-06-2017 | Gewijzigd op: 28-06-2017
 De schatting is dat de openluchtopera op de Parade jaarlijks  tussen de 8000 en 9.000 bezoekers trekt. De weersvoorspellingen van buien en onweer kon dat aantal niet doen verminderen. Maar dit keer moest men wel eigen stoeltjes meebrengen. 

De opera draait om een ingewikkelde intrige waar alles draait om de liefde. Graaf Almaviva raakt verliefd op Rosina, maar het lukt hem nie tom kontakt met haar te krijgen,
Rosina wordt continu bewaakt door haar voogd Bartolo, een veel oudere man  die hoopt  zelf met haar te kunnen trouwen.
Om bij haar in de buurt te kunnen komen en haar te kunnen veroveren roept Almaviva de hulp in van Figaro, de barbier van Sevilla. Ze verzinnen de ene lust na de andere. Dat alles speelt zich af in een kuhr ort compeet met zwembad. 


Doorkijk door de kastanjebomen
op het plein.
foto © henk van esch, 27 juni 2017.
..................................................................

Burgemeester Ton Rombouts, commissaris van de Koning Wim van de Donk en ook theaterdirecteur Harry Vermeulen hielden rond deze elfde uitvoering een toospraak waarin de loftrompet over de -nogal complexe productie en de zorgen over de financiering werden geuit. Vermeulen deed dat uiteaard over de bouw van een nieuw theater maar was er  ook trost op dat in 'zijn'voortuin deze unieke accommodatie [eenmaal  per jaar] mag staan.

   
-Boven: Theo Verbruggen
interviewt CdK Wim van de Donk.
-Rechts: Burgemeester Ton Rombots met naast hem  de intendant van de Philharmonie Zuidnederland StefanRosu en rechts net zichtbaar  Waut Koeken, de intendant van de Opera Zuid.

foto's © henk van esch, 27 juni 2017.
.............................................................................................................
 .......

CdK Wim van de Donk prees Den Bosch om haar culturele klimaat in weerwil van de perikelen rondom een nieuw theater..

  Theaterdirecteur Harry Vermeulen.

foto © henk van esch, 27 juni 2017.
.................................................................... 

m
Hierboven: De genodigden met
onder meer wethouder Huib van Olden
[middenin] en links naast hem zijn echtgenote.
Uiterst rechts vlnr wethouder Jan Hoskam met links naast hem echtgenote Andrea Bonvanie en rechts er naast Geert van de Ven met Noortje van de Ven-De Gruijter.


foto's © henk van esch, 27 juni 2017.
 


Opera trekt jaarlijks tussen de 8.000 en 9.000 bezoekers.

   
  Traditie is niet alleen de zitgelegenheid, maar
meer nog het proviand voor de uren die men op de Parade verblijft.  De intendant Stefan Rosu sprak
eerder dat het juist die sfeer is -overeenkomstig
Italiaans gebruik- die deze opera zo uniek maakt.
 
 foto's © henk van esch, 27 juni 2017.  
   

Voor volgend jaar staat, ijs en weder [financiering] dienende, 'Un ballo in maschera' van Verdi die op het programma van de Opera Zuid en de Philharmonie Zuidnederland staat.

Behalve de complexe productie, door technisch ingrepen, zoals de afstemming van het geluid van een voor de zangers onzichtbaar orkest met die zangers, én de improvisaties  op een podium, waar veel minder mogelijkheden zijn voor een decor dan in een theaterzaal, dat maakt deze productie kostbaar  
Maar ook is de financiering met het zoeken naar grote en veelal ook kleinere donateurs en sponsoren, een lastig traject. 

Voor die achtergronden zie ook het artikel  van het moment waarop de leiding  Opera Zuid en de Philharmonie Zuidnederland de productie presenteren op  22 juni 2017 bij Oyens en Van Eeghen, een van de hoofdsponsoren.
Volg daarvoor de link Opera Barbier.


Terug naar boven