Grote toeloop+mooi weer verwacht by openluchtopera

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-06-2010 | Gewijzigd op: 30-10-2010
De Openluchtopera Le Nozze di Figaro van 8 juli 2010 aanstaande belooft weer een groots evenement te worden. Door de collectieve aanpak -om niet- van ABN/AMRO, Opera Zuid, Het Brabants Orkest, TheateradParade met de gemeente en de Paradehoreca [Pep] én... door de te verwachten toeloop van globaal - bij mooi weer -12.000 bezoekers.

Belangrijker is het thema. Mozart, van wie bekend is dat hij 'op de jeugd' schreef, is de auteur van deze partituur. Het verhaal draait om een graaf die door zijn personeel op de hak wordt genomen. Dat is te plaatsen in deze tijd, zo verklaren Richard Loomans van Opera Zuid [die de opera dit seizoen in theaterproductie heeft] en ook Judith Vink van TheateradParade. Bovendien is voor 's-Hertogenbosch de Franse Revolutie heel herkenbaar. Dat was een tijd van patriottisme en stadsrellen waarbij doden vielen. Vink geeft  in dit opzicht extra aan dat de stallen op de Parade door soldaten van Napoleon gebruikt zijn geweest.. .

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen ABN/AMRO [Rob Almering] en Het  Brabants Orkest [directeur Arthur van Dijk] in het kantoorgebouw van ABN/AMRO aan de Parade/hoek Peperstraat.

Bij de ondertekening waren aanwezig, staand vlnr: Martijn Versteeg [communicatie Brabants Orkest], Anne Akkermans [ABN/AMRO], Richard Loomans [Opera Zuid], Paul du Crocq [coördinator city marketing gemeente] en Judith Vink [TheateradParade, die beklemtoont dat er een goede samenwerking bestaat en afspraken zijn gemaakt [geluid] met de horecaondernemers op de Parade [PEP] , die de drie uitgiftepunten op het plein gaan bemannen


foto © paul kriele, 16 juni 2010.

De ABN/AMRO verzekert voor dit jaar en in  2011 een openluchtopera in de stad. Met een uitvoering, zoals Richard Loomans van Opera Zuid aangeeft, dit keer uit de lopende theaterproductie, maar mogelijk volgend jaar vanuit een geheel ander idee en concept. 
De bank, die de opera facilitair [met podium, geluid en licht] sponsort [bedragen worden/ en willen niet genoemd worden] zet na 2011 zeker geen streep onder dit voor Nederland unieke idee. In 2011 wordt het eerste lustrum gevierd en dan zullen de sponsoren zeker niet afhaken. Maar daarover doen de partners, evenmin als over de kosten, uitspraken. Hier valt het woord 'cultureel ondernemerschap' [Loomans] en 'daar valt niet over te praten' [Almering].  Ieder heeft zijn eigen inbreng', zegt Arthur van Dijk [Brabants Orkest]. Richard Loomans: 'Als je de kosten kapitaliseert is het eind zoek.'

Overgang Fortis naar ABN/AMRO
8 Juli 2010, zo laat Almering doorschemeren, is formeel de datum waarop de overgang van Fortis naar ABN/AMRO wordt gevierd. Hoewel daarover negatieve berichten in de media verschenen mbt personeelsinkrimping, speelt de Bossche vestiging daarin geen rol. Sterker: Den Bosch neemt in die reorganisatie een voortrekkerspositie, doordat 'Den Bosch' feitelijk in opbouw verkeert,' zegt Almering. 

Intussen gaan in [Breda in 2011] ook vergelijkbare opzetten spelen omdat het evenement is opgepakt in het kader van Brabant Culturele Hoofdstad. Het hoofd bedrijventak van ABN/AMRO noemt in dat kader de aanstaande classic light show in Eindhoven die in 2011 ook naar Breda wordt gehaald.

Maar de oorsprong ligt in Den Bosch, dat bij deze uitvoering wordt betrokken. Zo neemt ook het Noordbrabants Museum een aandeel in de uitvoering. Zij stelt een in de stad tot in de negentiende eeuw gebruikte guillotine beschikbaar, die als attribuut op het toneel komt te staan. Immers het museum had al in 1989 een expositie over die Franse Revolutie die in 'de stad flink heeft huisgehouden.. !'. 
Ook de 'Franse Vrijheidsmaagd', die bij de revolutie het beeldmerk in het Brabantse wapen - hertog Jan - verving, zal op een loden wapenschild aanwezig zijn.

De organisatie verwacht - bij mooi weer -12.000 bezoekers, die net als voorgaande jaren op kartonnen stoeltjes van het Brabants Dagblad en met een pic-nicpakket met wijn en streekproducten van TheateradParade de uurtjes gezellig kunnen doorkomen. zie site TheateradParade.

De gemeente biedt de Parade voor dit evenement als een cadootje aan, licht hoofd city marketing Paul du Crocq toe. Zij  is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers. Evenals vorig jaar zullen er niet meer dan circa 12.000 worden toegelaten. De busdiensten worden na 19.00 uur geschrapt en de fietsenrekken langs de Parade verdwijnen tijdelijk.

Terug naar boven