Laat de opera Le Nozze ...maar beginnen..

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-07-2010 | Gewijzigd op: 08-07-2010
Voor de Openluchtopera Le Nozze di Figaro van vanavond 8 juli 2010 waren rond 2 uur vanmiddag al de eerste rijen bezet.
Rond vier uur was al bijna een kwart van de Parade met stoeltjes bezet. Brabants Dagbladmedewerksters konden de kartonnen krukken niet aangesleept krijgen. Op deze tropische middag was het ook erg kleurrijk door de parasols die de naar drank smachtende en ijs etende bezoekers meegebracht hadden.

Rond 2 uur zaten er - bij rond de 30° - al de eerste bezoekers maar wel onder een parasol Om half twaalf  nog een onbezette Parade tijdens de opbouw.
De gekste taferelen zie je er, zoals 'zet een kaars voor je raam vannacht'  of volle - nog onaangesproken -tassen en vele koelboxen o.a. van Nel en Truus Hoogbergen. foto's © paul kriele, 8 juli 2010.

Belangrijker is het thema. Mozart, van wie bekend is dat hij 'op de jeugd' schreef, is de auteur van deze partituur. Het verhaal draait om een graaf die door zijn personeel op de hak wordt genomen. Dat is te plaatsen in deze tijd, zo verklaren Richard Loomans van Opera Zuid [die de opera dit seizoen in theaterproductie heeft] en ook Judith Vink van TheateradParade. Bovendien is voor 's-Hertogenbosch de Franse Revolutie heel herkenbaar. Dat was een tijd van patriottisme en stadsrellen waarbij doden vielen. Vink geeft in dit opzicht extra aan dat de stallen op de Parade door soldaten van Napoleon gebruikt zijn geweest.. . Daardoor zijn er [op het podium] een guillotine en [inTheateradParade] een wapenbord dat de vrijheidsmaagd voorstelt opgesteld.

   
   
  -Boven: Tal van parasols waaronder  bezoekers vanaf 2 uur al een plekje vonden. De familie Adriaans zat weer op de eerste rij en daarachter de Van de Broeks-De Heus..
-Boven: leden van 'de Kersouwe' maken promotie voor de voorstelling Don Juan.
-Links: Brabants Dagbladkrukken
Onder: de guillotine die een rol speelt in het operaverhaal van Mozart en het wapenbord [inTheateradParade] uit de tijd van de Franse revolutie [1798].
De Vrijheidsmaagd staat symbool voor de vrijheid waarmee de overheid vanaf die tijd haar macht uitoefende.


foto's © paul kriele, 8 juli 2010.
   

De Openluchtopera Le Nozze di Figaro is een initiatief van de ABN/AMRO en de uitvoering ligt in handen van Opera Zuid, en Het Brabants Orkest.  TheateradParade,  de gemeente, Noordbrabants Museum en de Paradehoreca [Pep] werken er aan mee. Er worden 12.000 bezoekers verwacht.

Terug naar boven